Friday, 22 November 2013

TIPS ASAS BAHASA MANDARIN

Assalamualaikum w.b.t......

lurvealoevera.blogspot.com
Mandarin speaker- Lurve Aloevera
Ramai kawan-kawan aku baik dari etnik Melayu, India dan bangsa-bangsa lain ,contoh Iban minta aku ajar dia orang bahasa Cina atau sebetulnya ialah bahasa Mandarin. Dan soalan-soalan cipumas seperti "MANA BELAJAR CAKAP CINA? SUSAH TAK BELAJAR? SIAPA YANG HANTAR BELAJAR?" dah biasa aku dengar daripada sekolah rendah lagi.

Jadi untuk memudahkan aku untuk mengajar you allz yang berminat sangat nak belajar bahasa nih, maka..... aku pun buatlah entry nih.... okay? @_@.....

Sebelum tuh, kisah aku .... erm... nak dikatakan pandai sangat cakap cina nih,, tak ada lah. standard vocab aku pun setakat sekolah rendah jer, naik sekolah menengah aku dah agak kecelaruan identiti... haha.. 

Aku start sekolah cina masa umur aku 5 tahun lagi, sampai darjah 6 kat SRJK(C) Kuala Krau, Temerloh, Pahang.. 瓜拉吉挠华小... camni tulisnya... heheh.....sambung, sambung.... okay, kira sempat lah aku ambik UPSR kat sekolah cina. Tahun 2006. Subjek yang aku belajar sepanjang kat sekolah tu, cuma subjek Bahasa Melayu, English dengan Agama Islam jer bukan dalam bahasa Cina. hak lain, macam Muzik, PJ, Kajian Tempatan, Kemahiran Hidup, Sains, Matematik..... semua dalam bahasa Mandarin. 

Susah ker??? Well,, korang belajar dalam Malay rasa mudah tak? kalau ada yang cakap susah tuh, haaaa... 
nih nak story. aku kat sana 3 ganda susah belajar tau..... Cikgu mengajar dalam Bahasa Cina(BC) , buku teks pun dalam BC, homework ngan exam pun dalam BC. nak buat rujukan pun buku BC, kamus pun guna kamus BC ...giler kau tak susah??

Adik aku sekolah rendah belajar ibarat berlari, aku pulak macam merangkak. haha... tapi at the end, Alhamdulillah... aku berjaya menamat alam persekolahan yang mencabar (tahap Ultraman dah rasenye) dengan cemerlang, gemilang dan terbilang !! yeahhh! =D


Dah... setakat itu jelah perkongsian aku. Lebih-lebih kang lain pulak tujuan entry nih... hew-II.... ^_^





------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Objektif : Pada akhir entry ini, pembaca akan dapat :
 Menyebut huruf vokal yang ditukarkan kepada mandarin .
Lebih kefahaman dalam cara penyebutan bersama intonasi yang tepat dan betul.
Mempelajari perkataan asas yang sering digunakan dalam perbualan seharian .


BERIKUT ADALAH KONSONAN YANG MEMERLUKAN PERUBAHAN KETIKA MENYEBUTNYA.

B, C, D, J, K,P, Q, T, X, Z


 Huruf B akan disebut seperti bunyi huruf P.
Contoh :  帮人 (bãng rén) – pang ren
Maksudnya : membantu orang



 Huruf C disebut beserta angin keluar dari mulut ketika menyebutnya .
Contoh : 吃菜 (chi caì) – chi cai
Maksudnya :  makan sayur


.

Huruf D akan disebut sama bunyi seperti huruf T.
Contoh : 答案 (dá àn) – ta an
Maksudnya : jawapan

Huruf J akan disebut sama bunyinya seperti TZ .
Contoh : 讲话 (jîang huà) – jiang hua
Maksudnya : Bercakap


Huruf K disebut seperti ada angin yang keluar dari mulutnya .
Contoh : 可爱 kê aì- ke ai
Makdudnya : comel

Huruf P disebut seperti ada angin yang keluar dari mulut .
Contoh : 拍手 (pai shôu) – pai shou
Maksud : tepuk tangan

Huruf Q disebut sama bunyi seperti huruf C , bukan K .
Contoh : 请问 (qîng wèn ) – cing wen
Maksud : tumpang Tanya


Huruf T disebut beserta angin .
Contoh : 他们 (tã mén) – ta men
Maksud : mereka

Huruf X disebut sama bunyi seperti huruf S atau SH .
Contoh : 大学 (dà xúe) – da shue
Maksud : university
Contoh : 谢谢 (xìe xìe) – sie sie
Maksud : terima kasih


Huruf Z disebut sama bunyi seperti huruf CH dan TZ.
Contoh : 写字 (xîe zì) – sie tzi
Maksud : menulis





Itu sahaja perkongsian yang termampu... Next time kalau aku rajin aku post ayat-ayat perbualan dalam mandarin bersama translation BM pulak. Dan kalau aku rajin lagi, aku buat video clips Mandarin tutorial upload kat you tube...okay?hehe..... (^_^)...








FOR MORE INFORMATION : 

Facebook : Lurve aloevera 
Instagram :http://instagram.com/lurve_aloevera


   
不要认为自己没有用, 不要让自己坐在那边看天空。
如果你一点都不愿意动, 还有谁可以帮助你成功。


THANK YOU FOR READING. (@_@)....




Tuesday, 19 November 2013

KENALI RAKAN 2

SIFIR KUCING SIFIR KAMBING

TIPS BELAJAR SECARA EFEKTIF

Bismillahhirahmannirahim...........


3 PERKARA YANG MESTI DIJAUHI:

Telah bersabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud: 
               
                 "Barangsiapa bangun di waktu pagi sambil bersungut kerana kesusahan hidup, maka seolah-olah ia bersungut kerana perbuatan tuhannya. Barangsiapa menjadi sedih kerana perkara-perkara dunia, bererti ia telah marah kepada Allah. Dan barangsiapa merendahkan dirinya kepada orang kaya kerana kekayaannya, maka telah hilang 2/3 agamanya." 


"Perbezaan antara orang yang berjaya daripada orang lain bukanlah kerana kekurangan kekuatan ataupun ilmu, tetapi kekurangan kesungguhan dan kemahuan."


IQ bukan segala-galanya. Walaupun ada sesetengah orang yang IQ nya atau dalam kata lain tahap kecerdikannya juga rendah, namun masih mampu berjaya dalam kehidupan, menjadi permata yang berharga di lautan manusia ini.

Persoalannya, BAGAIMANAKAH MEREKA INI MAMPU BERJAYA? semestinya ada rahsia disebalik kejayaan mereka dalam menuntut ilmu. 

Pengalaman aku sendiri, aku lebih percaya kepada EQ yang tinggi mampu menjana lebih kepuasan dalam membentuk kejayaa. EQ atau dengan kata yang lebih mudah, "USAHA" adalah kuasa sesuatu kepandaian. Anda mungkin bukan golongan yang dilahirkan sebagai genius, namun usaha yang gigih dan luar biasa mampu menjadikan anda sebagai individu yang lain daripada yang lain.



Sudahkah anda bertanyakan kepada diri sendiri:

1. Apa yang aku mahukan?
2. Bagaimana untuk mencapai apa yang aku mahukan?
3. Siapa yang boleh membantu aku dalam mencapai apa yang aku mahukan?
4. Bila aku mahu dapatkan apa yang aku mahukan?
5. Dimana boleh aku capai apa yang aku mahukan?


Aplikasikan penggunaan "WH QUESTIONS" seperti selalu kita buat ketika membuat esei bahasa Inggeris. Apa? Bagaimana? Siapa? Bila? dan Dimana? 


Sekiranya masih belum terjawab segala persoalan ini, ayuh mulakan sekarang!!!!

Entry pada kali ini adalah untuk berkongsi sedikit sebanyak tips dalam pembelajaran yang berkesan yang berhak anda pilih untuk melaksanakannya.


TIPS UMUM UNTUK BELAJAR SECARA EFEKTIF:

1. Bina sikap positif dalam diri untuk menjana motivasi diri
2. Kenal pasti potensi diri 
3. Menetapkan matlamat yang realistik dan mengikut kemampuan
4. Membuat perancangan rapi (jadual belajar, jadual peperiksaan)
5. Rancang masa dengan bijak (mengutamakan yang utama)
6. Disiplin masa (tidak menghabiskan untuk perkara yang sia-sia)
7. Mendahulukan perkara yang penting (jangan bersikap pencuri masa)
8. Tabiat di dalam bilik darjah (fokus dan menunjukkan minat yang mendalam)
9. Gunakan perpustakaan dan pusat sumber
10. Sentiasa bersedia (peralatan ke sekolah yang lengkap)
11. Jaga kesihatan (fizikal dan emosi)
12. Mempunyai bahan rujukan tambahan sendiri (kamus, buku rujukan, buku latih tubi)
13. memilih tempat belajar yang sesuai (pengudaraan yang baik,selesa)
14. Pandai pilih kawan (yang minat belajar dan bermotivasi diri)
15. Membuat analisa soalan sendiri (soalan tahun-tahun lepasan, ramalan soalan)
16. mempelbagaikan kaedah belajar (buat nota peta minda, membaca, perbincangan)
17. Manfaatkan kemudahan awam seperti perpustakaan
18. Tidur secukupnya (sekurang-kurangnya 6jam sehari)
19. Sentiasa merujuk kepada guru atau pensyarah 
20. Jangan malu bertanya (di dalam baik di luar kelas)
21. Istiqomah ( usaha yang berterusan)
22. Manfaatkan internet sebaiknya ( mencari bahan rujukan)
23. Menjaga hubungan sesama manusia (ibubapa, guru dan kawan)
24. Menjaga hubungan dengan Allah (solat, jaga aurat, jaga pandangan)
25. Berdoa dan bertawakal
26. Tidak duduk dalam tempoh yang sangat lama untuk membaca (maksimum tidak boleh lebih daripada 1jam)
27. Fokus kepada hanya suatu topik pada suatu masa
28. Duduk dalam keadaan posture badan yang betul( tidak membongkok)
29. Melaksanakan tugasan yang diberikan oleh guru tepat pada masanya, dengan tulisan yang kemas dan betul. 
30. Perbetulkan niat untuk menuntut ilmu (belajar kerana Allah)
31. Tingkatkan motivasi diri dengan perbanyakkan bacaan (semakin banyak kita baca, semakin banyak kita tahu, semakin kita berasa keyakinan diri yang tinggi)  
32. Tanamkan sifat cintakan ilmu pengetahuan
33. Pupuk sifat "Hari ini adalah lebih baik daripada sebelumnya" dalam diri
34. Gagal kini bukan bermakna gagal selamanya
35. Jangan mudah untuk berputus asa dalam mencapai cita-cita
36. Elakkan bercinta monyet sesama di alam persekolahan jika hanya mengganggu pelajaran
37. Matlamat perlu dalam bentuk tulisan agar dapat dilihat setiap hari dan menjadi doa sepanjang masa.
38. Jangan membandingkan diri dengan orang lain (mungkin hari ini rezeki dia, teruskan usaha!)
39. Bersangka baik kepada Allah. (setiap yang terjadi ada hikmahnya)
40. Atasi rasa jemu (belajar untuk kepuasan, bukan paksaan)
41. Sentiasa membuat ulangkaji 
42. Seimbangkan masa belajar dan masa bermain.
43. Banyakkan membuat latihtubi dan nota
44. Ikhlas belajar untuk diri sendiri(bukan mengharapkan ganjaran daripada sesiapa)
45. Bersifat terbuka dalam menerima segala ilmu 
46. Tidak mengumpat guru yang mengajar (keberkatan)
47. Sanggup mengorbankan masa berseronok dan tenaga untuk belajar
48. Tidak mengharapkan hasil yang banyak dengan usaha yang sedikit.
49. Memberi komitmen yang tinggi.
50. Buat habis baik.



Hal-hal yang menguatkan Ingatan dan Memudahkan Hafalan:

- Kesungguhan
- Berterusan
- Mengurangkan makanan
- Sembahyang malam
- Membaca Al-Quran
- Membaca doa sebelum memulakan pembacaan
- Bersugi
- Minum madu
- Memakan beligu dicampur gula
- Memakan 21 buah anggur kering tiap-tiap hari dengan cara dikema
- Memakan makanan yang boleh mengurangkan kahak dan lendir
- Menjaga pandangan 
- Kurangkan bercakap hal yang sia-sia


Faktor yang boleh menyebabkan lupa kepada ilmu:

1. Memakan buah epal yang masam
2. Memandang benda yang disalib
3. Membaca tulisan di nisan kubur
4. berjalan di antara rusuk-rusuk unta
5. Mencampakkan kutu yang hidup ke tanah
6. Berbekam pada pusar kepala
7. Memandang aurat orang lain
8. Sukakan maksiat
9. Mengumpat guru
10. Tidak mengambil sarapan pada waktu pagi
11. Kurang minum air masak
12. Kurang membaca Al-Quran
13. Tidur yang berlebihan



P/S : PELIHARALAH DIRIMU DARIPADA MEMAKAN MAKANAN YANG DIBELI DI PASAR. SEBAB PERLU DIHINDARI KERANA, MAKANAN PASAR LEBIH DEKAT KEPADA KECELAKAAN DAN KHIANAT DAN MENJAUHKAN HATI DARIPADA MENGINGATI ALLAH, JUGA HAMPIR KEPADA SIFAT LALAI.

Makanan yang dibeli dari pasar kurang berkat kerana IA SUDAH DILIHAT OLEH FAKIR MISKIN , SEDANG MEREKA TIDAK MAMPU MEMBELINYA. KERANA ITU SECARA TIDAK LANGSUNG MEREKA MERASA DISAKITI. HAL YANG DEMIKIAN, MAKA SEBAB ITULAH HILANG KEBERKATAN MAKANAN ITU.




RUJUKAN : Belajar cara belajar( Rubiah Aksah & Ong Yea Jing), Plan your work,work your plan cara Islam(Dr. Atha Barakat), Pelajar Holistik(Muhammad Shatar Sabran, Samir Muhazzab Amin, Nordin Jusoh, Shahzool Hazimin Azizam, Wan Mahzom Ahmad Shah, Mohd Nur Adzam Rasdi), Bangkit sebagai pelajar Hebat (Halim Muda), Adab-adab menuntut Ilmu (Syeikh Burhanuddin Al-Jarnuzi)



Gambar semasa aku di Kolej Matrikulasi Pahang 2012/2013. Fav Pic of NNZ.. hewhew~ ^_-..



FOR MORE INFORMATION : 

Facebook : Lurve aloevera / Lurve aloevera-II
Twitter : @Lurve_aloevera
Instagram : Lurve-aloevera
*mind follow me* =D



                                                       Sekian, Terima Kasih.

Monday, 4 November 2013

RAGAM BEBUDAK KELAS~



Assalamualaikum w.b.t ......

Hye kawan-kawan .... Choppp ! So far ada siapa je yang view blog aku nih?? say "hye" macam ramai kawan jer kat sini. Haha,, ada aku kisah?? kalau yang rajin menyinggah kat sini, I really appreciate that. Thank you. And yang mana menyampah dengan blog aku ni, lantak korang lah. Hak korang. heheww~ ^_^
Okay, back to our topic today. Sebenarnya tak ada apa sangat pun nak share, just nak sembang-sembang sikit lah fasal study aku kat UPM nih.... hohooo.....
Aku nih intake September 2013, ambil bacelor pendidikan, program bimbingan dan kaunseling, kat Universiti Putra Malaysia. UPM kat mana? Kat Serdang. Serdang kat mana? kat Selangor. Selangor kat mana? Kat Malaysia. Malaysia kat mana? Haahhhhh... Google map sendiri. penat aku nak bagitau . huuu.. -_-! 
Haahhh... cadangan untuk sesiapa yang bercadang untuk sambung pengajian ke peringkat ijazah, berbakat dan berminat dalam bercakap, suka tolong orang, dalam masa yang sama tak minat subjek kira-kira macam matematik. Baik! Aku mencadangkan satu kos yang paling sesuai dengan character you allz ni... iaitu..... BIMBINGAN DAN KAUSELING!!  hooreyh ! =D




Beliau merupakan doktor cinta kelas kami. Jangan memain... =)



The only one from Sarawak. Luster Morgen.

Bakal-bakal kaunselor ni semua ok? =)



Masing-masing dengan bakat dan kebolehan tersendiri. yeah! =D

Inilah classmate untuk course aku, GUIDANCE AND COUNSELING . semua sempoy dan gila-gila. hoho...


Okay, dah kenal kan classmates aku? So student first year for this course di UPM hanya ciput ni jelah. heheh... International student pun ada sorang, Nazihah ... Akak kita tu dari Brunei ... Tak sangka kan ada juga student international berminat dalam kos nih yg study dalam Malaysia. Rakyat kita pula berpusu-pusu ke luar negara study. =P


Untuk semester nih, kami kena belajar 7 subjek. Psikologi kanak-kanak dan remaja, Bimbingan kelompok, Aplikasi komputer dam bimbingan dan kauseling, Falsafah dan etika dalam bimbingan kaunseling, hubungan etnik, tamadun Islam dan tamadun Asia, dan last sekali Pertanian dan manusia. 
Ini adalah contoh buku yang kami guna dalam kelas Bimbingan kelompok. Penulis buku sendiri pensyarah yang mengajar subjek nih.
See?? Ada nampak subjek kira-kira? kebarangkalian untuk semester ini adalah sifar! yeahh!! =D
Dalam banyak-banyak subjek, yang paling mencabar ialah Psikologi kanak-kanak dan remaja dengan Etika. 


Psikologi aku cakap, 80% contents dia adalah Biology form4, form5, dengan matrikulasi. Masa nih baru terasa betapa untung aku ambil aliran sains tulen sebelum nih.(tepuk dada lega!) Etika pulak kan you ollz, tak pass masa final exam, hang tak boleh grade jadi kaunselor beb. Lu extent lah kat situ bape tahun lagi. Susah belajarnye tak terkata. nak hafal Akta lah, Etika lah, Falsafah lah... cirit nak baca bila dengar exam dah dekat. o_O...




See?? Nampak bakat-bakat bergambar yang ada pada mereka?? =)

Menyerlah baju ain hari tuh.. =)




Sweet kami bertiga kan? =) no edit of this pic okay... =)


Fine, that's all from me. Kepada semua classmate aku, I wish you luck. Hope ikatan persahabatn antara kita tetap teguh walau apa jua situasi dan tekanan yang tiba. Semoga berjaya dunia akhirat, murah rezeki, hidup diberkati dan paling pentiiinnnngggg........(hohoo... suspen jap!) semoga bahagia di samping orang tershayangggg.... (since majoriti antara kami dah berpunya..hewhew..) . Sekian sahaja. Terima kasih. *_*







FOR MORE INFORMATION : 

Facebook : Lurve aloevera 
Instagram: http://instagram.com/lurve_aloevera






2 AKTIVITI HUJUNG MINGGU YANG BERMANFAAT

Assalamualaikum.           Untuk korang yang masih berstatus bujang, entry kali ni khas untuk korang. Heeee. Siapa yang weekend dia selalu...