Posts

Showing posts from November, 2013

TIPS ASAS BAHASA MANDARIN

Image
Assalamualaikum w.b.t......

Ramai kawan-kawan aku baik dari etnik Melayu, India dan bangsa-bangsa lain ,contoh Iban minta aku ajar dia orang bahasa Cina atau sebetulnya ialah bahasa Mandarin. Dan soalan-soalan cipumas seperti "MANA BELAJAR CAKAP CINA? SUSAH TAK BELAJAR? SIAPA YANG HANTAR BELAJAR?" dah biasa aku dengar daripada sekolah rendah lagi.
Jadi untuk memudahkan aku untuk mengajar you allz yang berminat sangat nak belajar bahasa nih, maka..... aku pun buatlah entry nih.... okay? @_@.....

Sebelum tuh, kisah aku .... erm... nak dikatakan pandai sangat cakap cina nih,, tak ada lah. standard vocab aku pun setakat sekolah rendah jer, naik sekolah menengah aku dah agak kecelaruan identiti... haha.. 
Aku start sekolah cina masa umur aku 5 tahun lagi, sampai darjah 6 kat SRJK(C) Kuala Krau, Temerloh, Pahang.. 瓜拉吉挠华小... camni tulisnya... heheh.....sambung, sambung.... okay, kira sempat lah aku ambik UPSR kat sekolah cina. Tahun 2006. Subjek yang aku belajar sepanjang kat sekolah t…

KENALI RAKAN 2

SIFIR KUCING SIFIR KAMBING

TIPS BELAJAR SECARA EFEKTIF

Image
Bismillahhirahmannirahim...........


3 PERKARA YANG MESTI DIJAUHI:

Telah bersabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud: 

                 "Barangsiapa bangun di waktu pagi sambil bersungut kerana kesusahan hidup, maka seolah-olah ia bersungut kerana perbuatan tuhannya. Barangsiapa menjadi sedih kerana perkara-perkara dunia, bererti ia telah marah kepada Allah. Dan barangsiapa merendahkan dirinya kepada orang kaya kerana kekayaannya, maka telah hilang 2/3 agamanya." 


"Perbezaan antara orang yang berjaya daripada orang lain bukanlah kerana kekurangan kekuatan ataupun ilmu, tetapi kekurangan kesungguhan dan kemahuan."


IQ bukan segala-galanya. Walaupun ada sesetengah orang yang IQ nya atau dalam kata lain tahap kecerdikannya juga rendah, namun masih mampu berjaya dalam kehidupan, menjadi permata yang berharga di lautan manusia ini.

Persoalannya, BAGAIMANAKAH MEREKA INI MAMPU BERJAYA? semestinya ada rahsia disebalik kejayaan mereka dalam menuntut ilmu. 

Pengalaman aku sendiri, aku l…

RAGAM BEBUDAK KELAS~

Image
Assalamualaikum w.b.t ......
Hye kawan-kawan .... Choppp ! So far ada siapa je yang view blog aku nih?? say "hye" macam ramai kawan jer kat sini. Haha,, ada aku kisah?? kalau yang rajin menyinggah kat sini, I really appreciate that. Thank you. And yang mana menyampah dengan blog aku ni, lantak korang lah. Hak korang. heheww~ ^_^ Okay, back to our topic today. Sebenarnya tak ada apa sangat pun nak share, just nak sembang-sembang sikit lah fasal study aku kat UPM nih.... hohooo..... Aku nih intake September 2013, ambil bacelor pendidikan, program bimbingan dan kaunseling, kat Universiti Putra Malaysia. UPM kat mana? Kat Serdang. Serdang kat mana? kat Selangor. Selangor kat mana? Kat Malaysia. Malaysia kat mana? Haahhhhh... Google map sendiri. penat aku nak bagitau . huuu.. -_-!  Haahhh... cadangan untuk sesiapa yang bercadang untuk sambung pengajian ke peringkat ijazah, berbakat dan berminat dalam bercakap, suka tolong orang, dalam masa yang sama tak minat subjek kira-kira macam …