Wednesday, 30 April 2014

CARA MUDAH MENGEDIT GAMBAR


Assalamualaikum w.b.t .


Lama menyepi Blog aku nih... (ceehh wahhh.... macam lah ada orang baca..kikiki..) Okay, tak apa. Untuk mereka yang berminat nak baca, terima kasih aku ucapkan atas sokongan kalian. Almaklumlah, aku nih baru jer nak berjinak dalam dunia blogger ni.. Bak kata pensyarah aku, sebagai seorang kaunselor sepatutnya kamu perlu ada blog. Share maklumat dengan masyarakat. So ini dikira berkongsi lah jugak kan? Walaupun post aku semuanya merepek! Hooreyh!


Okay, entry kali ni.. Aku cuma nak berkongsi pasal HOBI BARU aku. Jeng...Jeng... Jeng.... Hahah.... Dulu, nak dijadikan cerita. Hobi aku nih suka melukis, mewarna, baca buku motivasi. Haha... macam boring kan? Bukan macam lagi, memang boring! Okay, and disebabkan aku sekarang jarang ada masa untuk duduk dan berkarya ( konon) , aku dah jumpa something more fun than my previous hobbies. Iaitu SNAP dan EDIT gambar. It looks simple, but not everyone can do it actually.



Aku tak perlukan tempat yang spesifik untuk bergambar. Mana-mana pun aku akan bergambar. Dalam kereta, restoran, pejabat, istana, dan banyak lagi tempat aku pergi dan tak lupa ambil gambar. Aku pasti ramai juga macam tu. Dan paling best, ambil gambar kat cermin TOILET! yeah! kenapa pulak best?? haha... sebab setiap kali mama aku nak tengok gambar aku, mama mesti cakap benda yang sama. "Ko ni macam tak ada tempat lain nak bergambar. Toilet pun jadi! " =D hikhikhik..... Nampak tak habit aku gila bergambar??



Okay,back to our main topic. Persoalan sekarang, gambar apa yang aku snap? Muahahaha.... Sorry lah dude, aku bukan photographer professional macam korang, kamera canggih-canggih, siap monopod bagai. Aku setakat guna telefon kokak murah-murah jer snap gambar. Hehew... sajer orang kata suka-suka. Try something new, yang boleh buat aku release stress sikit. Bukan stress belajar, tapi stress berprogram. Miahaha....



And...... ini hasil yang aku dapat ....


Gambar yang dalam box kecil tuh,, aku snap dalam kereta. hehe... And yang sebelah tuh,, rasanya boleh agak kot aku snap kat mana.. =P

Acah-acah macam Diva lah pulak duduk cenggituh.... Hahaha...... =P


Okay, mesti ada yang nak tahu kan, application apa yang aku guna?? Cuba perhatikan dalam gambar tuh, besar-besar and sekecil-kecil dia tulis "InstaMag" . Hahh... aku guna benda alah itulah.. Ko jangan ingat aku pulak yang create design dia. Aku cuma setting gambar and edit tulisan jer... ekekek.... Okay, sekarang mana nak cari aplikasi ni? Alarr.... Sekarang zaman teknologi kan...Playstore ada. But before that I used Cymera to edit the original pictures first. Then baru proceed dengan InstaMag. Itu sebab hand phone gua tak secanggih lu beb! So terpaksa buat kerja dua kali nak kasi gambar terang and sharp. Tapi kalau ada apps pun tapi pictures tak ada, tak guna jugak... buat semak korang punya memory phone jerh nanti.....



Ini semuanya koleksi gambar masa aku bebudak lagi. So jangan main compare muka nampak lain yeah! =D

Ni pulak gambar aku selfie. Maaf kalau anda menyampah dengan orang yang suka selfie. Aku pun dah bosan selfie. So aku cuba ubah style bergambar yang baru.... Ini yang simple-simple. Nak nampak lain sikit, buat macam yang kat bawah nih. Siap ada Quotes lagi. So nampak lah maju sikit kan..


 

Ikut kreativiti korang, nak snap gambar apa, nak edit macam mana and nak bubuh kata-kata hikmah apa. Omputeh ke, melayu ke, nak tulis Mandarin pun boleh. Nak buat version black and white camni pun ikut korang juga. Ini sekadar contoh. Bukan nak tunjuk sangat pun gambar ni kat korang. muahahaha..... =D



Nampak tak gila bergambar kat sini? Habis semua tempat aku nak minta orang ambil gambar. hikhiks.

Up to you dear readers. Dah bosan berselfie, kita snap gambar berdiri pulak. And of course, orang yang paling hampir lah menjadi mangsa kan.. haha... So aku nak berterima kasihlah kepada kawan-kawan yang tolong aku ambil gambar. hehew..... Cara nak posing? Hahh, pandai-pandai korang. 



Boleh lah buat rancangan Jalan-jalan cari makan sendiri, atau Sarapan pun boleh. Hosed by Lurve Aloevera. fuhhh!! Syok sendiri nih yang tak boleh tahan. =P

Tengah makan pun boleh snap picture. Alarh, tak payah nak kutuk aku sangatlah, korang macam tak pernah buat. =D Ni hujung tahun lepas punya gambar, dekat rnr mana tah, area pahang. Masa nih aku dengan kawan-kawan yang lain on the way ke SMK Mengkarak. Musim banjir kan, so pergi jadi sukarelawan 1M4U wakil UPM lah nih. Sebelum sampai, kami singgah breakfast KFC kat rnr dulu. Apa-apa pun, thank you I ucapkan kepada you, my dear Luster Morgen from Sarawak. Tanpa jasa baikmu, maka tiadalah gambar nih. huhuhu...




Eyh... eyh... nampak lain ke muka aku ? haha... Mungkin ada yang kata yea, ada yang tak. Btw, ini gambar masa aku kat Kolej Matrikulasi Pahang dulu. Ada yang dari KMPh juga ke? Say Hi sikit! hahaha... Syok sendiri. -_-!  Boleh agak kan berapa umur aku time tuh? Well, picture ni diambil oleh roommate aku, Nur Farhana Azhar dekat tasik blok A1. Handphone aku masa ni lagi kecil skrinnya, tapi snap pic so far the best lah. But sayang, Samsung Y ku dah ditelan oleh lubang jamban DKB 2. huk3...




INSTAMAG: 

Kalau guna yang Local design, ini antara contoh 1, 2, 3, 4, 5, 6, and 7 FRAMES punya design. Gambar ikut korang nak letak gambar mana. Okay? =) Selamat mencuba....

      Rasa-rasa nak act macam diva sikit, bolehlah mencuba InstaMag . Yang gambar sebelah kiri tu aku snap dekat Fakulti Pengajian Pendidikan UPM. hahaaa... sempat lagi lepas amali snap. Dan yang sebelah kanan di atas pulak aku shot kat PICC, Putrajaya. Credit to my classmates, Luster Morgen dan Zikri Zulkefli atas bantuan mereka. hehe...     



 
\
Kalau rasa nak buat alar-alar poster atau journal's cover, boleh lah cuba edit macam nih. Sebelah kiri aku guna 3 Frames, dan sebelah kanan 4 Frames. Termasuk gambar pantai tu, okay? Cantik kan? Inilah Program Retreat KARISMA Kebangsaan yang bertempat di Pulau Perhentian, Terengganu. Hahahaa.. Habis cuti midsem aku pergi program nih. Tapi seronok! Nampak tak muka masing-masing excited nak pergi snorkeling? Dan...... Maaflah, aku tak sempat edit bahagian "Angkor Wat" tu dah klik okay. Maka itulah hasilnya.. wakakakaaaaa....






"DIFFERENT IS BEAUTIFUL " 


        
Ini antara gambar aku dengan kawan-kawan yang lain. Ada classmates and ada juga course mates. Setiap gambar menceritakan kenangan kami bersama. Lawatan ke CEM UPM lah, Istana Lama Negara, jadi sukarelawan mangsa banjir 1M4U kat SMK Mengkarak, dalam amali subjek bimbingan kelompok dan yang sebelah kanan ni masa Annual Grand Meeting Kelab Mahasiswa Bimbingan dan Kaunseling. hahaaa.... Jangan mention pasal buat reaksi muka yang teruk tu okay? Lepas selfie masing-masing tergelak bila tengok semula gambar. 

Aku pernah terbaca, " TRUE FRIENDS DO NOT LET YOU DO STUPID THINGS ......ALONE." 
so, inilah hasilnya. muahaahaaa.....


Syok sendiri depan kamera. Hahaaa.... Korang nak kutuk aku? Go ahead, ada aku kisah uolls??

Prinsip aku, " IF YOU WANNA BE GOOD, YOU HAVE TO BE DIFFERENT. "
Tapi sukacitanya aku ingatkan, GOOD kat sini bukan bermaksud PERFECT . Okay? So bagi mereka yang kurang keyakinan diri, abaikan apa orang nak kata pasal korang. Pandang depan, dan serlahkan keyakinanmu..... Ceeehhwahh.... Kaunselor Asyiqin mula berbicara lah katakan... =D



Yang nih, memang design dia dah macam ni. 4 Frames, dan kalau rasa nak edit tulisan dia, dipersilakan. 




Disebabkan dah tak ada siapa-siapa nak minta tolong snap gambar, maka terpaksalah aku snap sendiri. Dan nasib aku baik sebab kat situ ada cermin besar yang boleh tangkap full pictures. Lokasi dalam gambar ni ialah dekat Akademi Kenegaraan, area Jabatan Perdana Menteri. Kami stay di sini semalaman, dan esoknya terus ke Parlimen Malaysia. Macam biasa, setiap universiti akan hantar wakil. Tengok para senator bersidang dalam Dewan Negara, itulah pengalaman terbaik aku kat UPM setakat ni. weeee~




Yang ini pula, cerita kami untuk ke Masjid Jamek, Program membantu gelandangan. Semuanya ikut senior kos kami. Tak payah nak paper work sangatlah. Set masa, cari orang, kumpul and terus pergi. End of story. Senang kan?? Okay, kami bertolak awal, dan lepaking kat KL Central. Seriously, tempat tu sangat-sangat besar. Sebelum ni aku pergi kecil je lagi. Sekarang ni uolls, dah macam shopping complex. Kalau rasa nak mencuba makanan baru, bolehlah datang sini. Pilihan macam-macam ada. Korean food, Western food, junk food..... hakhakhak..... junk food buat apa datang sampai sini cari kan.....kat tepi jalan berlambak. 




Okay, sekian sahaja penulisan aku yang mengarut ini.. Hahaaa.... Tengok ayat kat atas gambar nih, DREAM BIG, LIVE SIMPLE. Maksudnya berpijak di bumi yang nyatalah. Nak buat sesuatu, make sure ukur tahap kemampuan diri tu. Hidup bersederhana itu bahagia. Okay? sekian, wassalam. 

Visit my Instagram: http://instagram.com/lurve_aloevera

THANK YOU FOR READING






2 AKTIVITI HUJUNG MINGGU YANG BERMANFAAT

Assalamualaikum.           Untuk korang yang masih berstatus bujang, entry kali ni khas untuk korang. Heeee. Siapa yang weekend dia selalu...