ATASI EGOCENTRISM DENGAN SENYUMAN DAN PRINSIP


Assalamualaikum....

Apa patut korang buat setiap kali korang dimaki, dihamun, diherdik? First day masuk kelas dah kena maki, first day masuk kerja dah kena buli, first day praktikal dah kena hentam... Cettt! Apasal praktikal jugak yang aku mentioned?? ngggeeee~ Jangan marah.... =P  Well, Tak seronok kan?? Bukan kau buat salah besar pun.....Kalau aku, lama dah aku psiko manusia macam tuh... Hakhak.... Konon! Cakap macam berani sangat..... Tut...Tutt..... Gi toilet menangis sengsorang... Then kuar buat muka selamber,dengan mata yang bengkak gi cari coklat makan....  Kantoy! Cakap tak serupa bikin... Muahahahaaa..... (*o*)/(*o*)/(*o*)/


Okay. Aku tak nak ulas panjang-panjang segala keturunan tips untuk hadapi situasi ni. Yang aku nak fokus ialah, SENYUM......"ALAR L.A....... SETAKAT POST ENTRY SENYUM, AKU PUN BOLEH..." Erm, itulah masalah kalau dengki ni ada.... Apa jer kita buat semua tak kena. Tapi, ada aku kesah?? Hakhakahak...... Okay, back to our main point... "APA SENYUM-SENYUM?! " Makkk aiiii.....Senyum pun kena marah jugak?? Biarkan....!! Orang yang tak suka senyum ni kau kasi tembak jer.... hikhikhik.....Lagi dia hangin, lagi kau senyum.... Make sure senyum yang paling memikat yang korang boleh bagi.... Seminggu korang buat, mesti orang tu jatuh hati kat korang... Eyh,, jap! Untuk jantina yang berlainan jer taw?? Jangan kau praktik untuk sesama jantina pulak, bagi senyuman memikat katanya. -_-! Siap kau kena pijak nanti... Hakhakaha.... =D


Sambil-sambil korang senyum dekat orang yang maki hamun kat korang tuh, cuba bayangkan korang tengah makan Chocolate Banana Crepes... Pergghhhh.... Memang kau tak akan sentap punya dengan makian dan hamunan yang disembur dek orang tuh.... Hahaha..... Masuk telinga kanan, kuar telinga kiri.....Btw, Apa-apapun cara yang korang cuba praktikkan, korang perlulah yakinlah pada diri, kita ada PRINSIP sendiri kan... Apa itu prinsip? Setengah orang tak ada prinsip pun dalam hidup. Prinsip pun tak taw apa. Okay....Bagi pendapat aku, PRINSIP ni adalah suatu KEPERCAYAAN TERHADAP DIRI SENDIRI. Bila korang percaya pada diri, korang akan yakin dengan diri. Bila korang yakin dengan diri sendiri, korang akan jadi tak kisah apa orang akan cakap. Orang yang terlampau memikirkan apa orang cakap ni, dia ada satu istilah yang dipanggil EGOCENTRISM. Sejujurnya ini adalah tidak baik untuk kesihatan mental kita. Kenapa? Sebab kita asyik fikirkan apa orang akan kata, apa orang akan nilai dan apa orang akan buat. Natijahnya, kau akan rasa tidak diterima, menjauhkan diri, dan stress... Masa tu mulalah kau cakap life is unfair apa sume....

Let say, dalam kelas korang tak faham apa yang cikgu ajar kat depan. Nak angkat tangan ditanya kang, malu.... Kalau jenis tak malu sangat pun, takut kawan-kawan mengata..... Nak tarik perhatian cikgu lah, konon bajet pandai lah... Hahhh.... Inilah dia suara-suara negatif yang boleh menjatuhkan keyakinan diri kita. Hasilnya, kita pun tak faham apa yang cikgu ajar kat depan. Nak exam tanya kawan-kawan pulak semua lebih kurang cam kau. Dua kali lima jer... Tin kosong belaka.. Cakap jer pandai.... Saper rugi?? Pastu, duduk depan kucing mulalah cakap sengsorang... Mengadu kat kucing.... Muahahaa... Cakap macam aku ada pengalaman jer kan?? Krik..krik...krikk..... @_@


"SENYUM ITU SEDEKAH..... SENYUM ITU PENGUBAT HATI YANG LUKA..... SENYUM ITU BOLEH MELEMBUTKAN HATI ORANG YANG TENGAH PANAS. " Okay, selalu kan baca ayat-ayat macam ni kat buku, facebook atau memana jerlah..... And paling femez, "SENYUM, TAK PERLU KATA APA-APA..." Haahhhhh.... Benda-benda camni sikit sebanyak lekat an kat minda korang? Actually korang baca dengan minda sedar, tapi part nak aplikasi ue yang jadi minda bawah sedar...Itulah prinsip kalau nak tahu.... Sebab tu korang pada mulanya tersenyum lepas ingat ayat-ayat camni... Tapi bila korang dipsiko balik, dimaki sebab korang senyum, terus hilang senyuman itu. Muka jadi ketat belaka..Nampaknya korang dah termasuk dalam jerat si pemangsa. Si pemangsa sudah dapat mengawal dan menguasai korang. Baru tengking sikit...Maka apa jadi? Korang mula hidup dalam keadaan yang muram dan suram. Pastu mula mengadu..... STRESS! Dilema..... Nak tukar kerja bagai... Pedulikan semua tu!!

Okay, aku admit most of the time aku pun macam korang jugak... Saper tak down bhaiiii kalau first time buat something dah kaw-kaw ko kena kutuk, maki hamun kan ..? Nak-nak depan public. Itu macam dimalukan lah senang citer... Depan-depan kau senyap jer buat muka sedih... Tapi dalam hati.... Membuak rasa geram dan nak marah.... "EEEE.. NAK JER AKU TUMBUK MUKA ENCIK xxx NIH! ". "CAKAP MACAM AKU TAK BUAT BETUL LANGSUNG!" or "JAGA AKU PANCITKAN TAYAR KERETA KAU BALIK NANTI!".. Hahakahak... Itu semua aku dah lalui. Hati jer cakap, tapi buat tak berani mana pun....

Nak ajar sikit cara-cara senyum.... Hahahaa.... Cheese...... =)

Korang mungkin nampak aku ni kuat semangat kan? tapi bukan setiap masa jugak mentaliti aku ni well prepared. Dan selalunya aku akan menangis lah untuk kali pertama ditengking.. Dan habit aku lagi satu, kalau aku nak marah aku akan menangis... Weird rite? But that's me... Aku start realized bout this when I was 14y/o..... It doesn't matter kalau korang nak menangis pun. Tapi kalau lepas menangis pun aku still tak okay lagi, aku akan cari someone yang trusted untuk aku mintak nasihat...Parents ker, senior, cikgu-cikgu, kengkawan lama..... After dengar kata-kata semangat daripada dia orang, aku akan mula lega... Nak fully heal, aku akan cari CHOCOLATES ! Immediately aku akan okay... Terus senyum.... Yeah, that's it! SMILE WHILE YOU STILL CAN.... =)

Apa gunanya prinsip? In my opinion, prinsip boleh jugak jadi sebagai BENTENG kita. Prinsip ini yang meyakinkan korang bahawa apa korang buat adalah yang korang rasa betul. Tapi secara bertempatlah... Bukan bermaksud dengan adanya prinsip ini korang boleh point orang lain kata dia salah. Alasan? Sebab cara dia tak kena dengan prinsip korang. NOPE! Prinsip tu berfungsi sebagai 'bim' supaya bangunan yang korang bina tu teguh... Huhhh!! tinggi sangat ke perumpamaan aku? Siap bim bangunan bagai... Argghhh... Forget it.... What I'm trying to say here is,think positive... Ada hikmahnya kenapa dia maki.... YAKIN DENGAN PERJALANAN HIDUP YANG ALLAH DAH TENTUKAN. Itu jugak prinsip... Mungkin masa ni korang teruk dimaki oleh boss, dibuli oleh staff, dihamun even korang silap sikit... Tapi ini lah suatu pembelajaran paling berharga dimana mungkin hanya merekalah yang paling sesuai Allah utuskan untuk mengajar kita.  Okay? Chill !! ^_-...

Orang yang semakin tinggi keyakinan dan kepercayaan terhadap diri dia, maka dikatakan kendiri dia adalah bersifat positif. So, tepuk dada tanya selera. Cabar diri korang... "ADAKAH AKU BAHAGIA WALAU SENTIASA DIMAKI, DIHAMUN DAN DIMARAH SEDANGKAN AKU SUDAH BERUSAHA HABIS BAIK, MELAKSANAKAN TANGGUNGJAWAB AKU?" I'm sure deep inside your heart, pasti akan ada perasaan yang bercampur baur... Kecewa, sedih, stress, terkilan and what-so-ever.....

So, belajarlah untuk mengatakan TIDAK ....Confront yourself. Hati kata tak suka, tapi mulut kata "BIARLAH.. TAK APA.." eyh hello? Sampai bila kau boleh tahan??.....Aku tak suruh kau lawan atau bertekak mulut dengan si dia kan? Nak pujuk hati korang, pepandai sendiri lah... Yang penting, macam mana kau nak face orang yang sama dok maki hamun kau tuh next time.....Senyum jerr.....You are what you think... Seorang pemimpin yang baik tidak akan judge orang lain ikut prinsip dia. Tapi berdasarkan prinsip orang lain itu sendiri.  Apa-apapun kita buat, bukan setakat physically prepared, tapi mentally as well. Okay? Dah-dah... Senyum siket?? Tak mau muka ketat eryh baca entry aku yang menjela nih?? Hikhihik....... =D


lurvealoevera.blogspot.com
Belanja satu pic.... With my classmates.... last paper semester 2.... =)





Thank you for reading.
Visit my Instagram: http://instagram.com/lurve_aloevera




5 PERSEDIAN UNTUK MENGAMBIL KOS PENDIDIKAN SECARA RINGKAS


Assalamualaikum.

Few of my juniors ada datang jumpa aku recently untuk bertanyakan tentang persediaan untuk masuk ke universiti, dan secara specificnya mereka yang nak amik kos pendidikan macam aku lah. So, here I've written 3 preparations you need before taking educational courses. Well, senior kau yang tak berapa nak senior lagi ni tengah buat Bachelor Pendidikan di UPM. So, apa yang pernah aku lalui sebelum, semasa dan selepas mana aku ingat aku share okay?


1. SWOT ANALYSIS

So masa nak isi borang UPU online, aku buat keputusan... Bahawasanya aku tidak sesuai dengan bidang yang berkaitan dengan pure science ni....Lalalalalaaaaa...... Even I got A for my computer Science and Biology, tapi aku still tak yakin yang aku boleh istiqomah dalam meminati bidang ICT atau mana-mana cabang sains nih...Lalalalaaaa.......

Masa ni lah aku start buat SWOT analysis. Apa itu SWOT? Swot stands for -STRENGTH-WEAKNESS-OPPORTUNITY-THREATS .... Dan bila aku dah kenal pasti dimana kekuatan dan kelemahan aku, finally I decided to choose bidang psikologi atau bimbingan dan kaunseling. Well of course lah strength aku petah bercakap, kalau tak macam mana nak jadi kaunselor kan. Hahahahaaaa.. 

Since aku suka sangat pergi sekolah even dah habis pengajian kat sekolah pun aku selalu datang melawat cikgu-cikgu lama aku, so aku pun pilihlah bidang pendidikan. .=D Jadi kalau korang pun jenis spesis macam aku yang sayang giler kat sekolah, sukakan bebudak. Jom pilih kerjaya di sekolah. Tanpa pendidik macam kita maka tak terlahirlah pemimpin-pemimpin besar yang menjadi tunjang negara kita generasi akan datang.


2. MINTA PENDAPAT KAUNSELOR
So, untuk dapatkan maklumat lanjut, maka aku pun pergi jumpa kaunselor sekolah menengah dulu untuk bincang. Okay, masa tu aku pergi dengan ex-classmate aku... Erin... Well, dia pun matriks jugak. And  pilihan dia buat... Mak aiii....! Killer course belaka! It's all about calculations and formulae related courses..... Aerospace Engineering lah, Mechanical Engineering lah... Turn aku?? Guidance and counseling jerrr?? Seriously...... 

Aku rasa down giler masa tuh! Yelah, kawan-kawan aku sume amik killer course.... Medic lah, Engineering lah, Biotech lah. Food tech lah.. And aku?? It's okay.... Aku belajar terima diri seadanya.... Insha Allah adalah rezeki aku kat situ..... So dalam UPU tu dari pilihan pertama sampai last sekali... Aku letak bimbingan dan kaunseling. Hahaaaaa... Memang berani matilah buat pilihan macam tu...

Cuba bayangkan kalau aku tak dapat...... feeeeuuuiiiihhh.... Menangis tak berlagu lahh... @_@!! So untuk adik-adik yang nak buat pilihan kos masa isi UPU tu, make sure buat tahajud dulu kaw-kaw. Dah yakin, baru submit. Jangan nanti dah masuk u baru kau nyesal bidang tak kena dengan personaliti kau, okay?


3. UJIAN MEDSI
Okay, baru aku tahu nak jadi seorang pendidik ni bukan senang. Ada 2 fasa yang perlu korang lalui. Tak macam kos-kos lain, dapat offer... Terus masuk U.... Education ni agak complicated dan leceh okay? First, korang kena panggil buat ujian MEDSI.... Medsi test aku kena panggil dekat Universiti Malaysia Pahang. Ujian apa nih?? 

MEDSI ni kira macam ujian personaliti lah... Dia nak screened student yang betul2 ada jiwa pendidik...300 soalan kot!! Tapi 10 minit jer aku jawab hari tuh... hahaaa.... Mana tak nya, antara soalan yang paling aku ingat adalah, "PERNAHKAH ANDA BERCINTA?" ..... okay, sounds ridiculous and nonsense right? Tapi percayalah, tak semua yang datang ujian MEDSI tu dapat bidang pendidikan. So jangan nak over confident sesangat, okay??

Next, UPU result keluar. Alhamdulillah. Aku dapat dua offer. First, Bimbingan dan Kaunseling UPM Serdang. Secondly, Pementasan teater UPSI Tanjung Malim. Persoalannya, datang mana pulak sangkut kos pementasan teater ni?? Siap suruh aku datang audition lagi.. Muahahahaaaa.... Serious lawak! Aku dalam bidang seni lakonan dan nyanyian??? Can't imagine.... =D


4. INTERVIEW
Fasa kedua lepas ujian MEDSI tadi, adalah INTERVIEW. Okay, kepada sesiapa yang apply bidang pendidikan, bersiap sedialah ilmu am secukupnya. Muahahaaahhaaa..... Aku punya preparation, siap pergi melawat sekolah lama dan interview cikgu-cikgi kat sekolah and tak kurang jugak buat research through internet........=D  Cara cikgu-cikgu aku cakap pasal interview, so scary derrr....Macam-macam version ada!  

Masa tu rasa menyesal pun ada sebab apply education. Macam-macam aku study okay? Segala dasar, organisasi Kementerian Pelajaran, isu semasa, hal-hal politik. Jujur aku tak minat nak amik tahu semua ni selama nih. Tapi disebabkan interview punya pasal, tak tidur malam aku duk pikir menda alah nih...... Dalam bulan Mei aku kena panggil interview, sesi petang. Ecehhh.... Dia orang tak tanya kau pun apa dasar-dasar pendidikan bagai... Hahaaaa..... 

Panel yang interview aku ada 3 orang. Memula dia orang mintak kau punya sijil dulu, nak tengok sejauh mana kau punya qualification untuk jadi pendidik. Dan bermula lah soala-soalan seperti...."Kenapa pilih UPM?" "Apa yang membuatkan awak berminat dengan bidang kaunseling?" Pastu ada lah 2 3 soalan dalam bahasa Inggeris. Jangan cuak okay? Kau goreng jer kalau tak reti speaking pon. Aku punya English pun tak lah pandai mana, lintang pukang grammar. Tapi janji apa aku nak sampaikan tercapai, settle.  Alhamdulillah.... Aku dapat tempat kat UPM..... daripada calon yang beratus ribu tahun itu.....


5. HARI PENDAFTARAN

So in case kalau korang dah lulus ujian MEDSI dan temuduga, tahniah akak ucapkan. Now masa untuk korang buat persiapan untuk ke hari pendaftaran. So caranya ialah, bukak laman web mana-mana universiti yang korang dapat dalam tawaran, then download setiap documents yang attached kat website tu. Segalanya hanya di hujung jari. Peta kampus, yuran pendaftaran, senarai semak dokumen lain. 

Then hari pendaftaran, bawak lah segala dokumen kesihatan especially X-Ray kena bawak, segala dokumen peribadi, dokumen mak ayah, slip pembayaran yuran pengajian di bank, buku akaun untuk pinjaman atau biasiswa and so on lah. Peringkat ni memang kritikal. Aku amik masa 2 bulan kot nak settle kan, cari baju putih untuk angkat sumpah hari penutup orientasi lah, buat pemeriksaan kesihatan, daftar online pinjaman, sain surat itu, cop surat ini. Giler penat! Bukan senang taw nak masuk U. Bila dah settle, lega jangan cakap. Boleh lah bermula alam pengajian anda sebagai mahasiswa universiti. 


UPM, Fakulti Pengajian Pendidikan.


Kesimpulan....
So now I'm taking Bachelor of Education, Guidance and Counseling at Universiti Putra Malaysia. Last pesan aku, walau apa bidang yang kita minat dan ambil sekalipun, semuanya ada kelebihan dan kekurangannya tersendiri. Pilihan di tangan anda. Don't let people decide your future, okay? 

Apa-apa pun, solat istikarah is the best solution. Rezeki setiap orang tu berbeza... So jangan rasa rendah diri sangat. Kalau masalah korang adalah sebab pencapaian akademik, don't worry. Sekarang ni kerajaan dah sediakan macam-macam pilihan.

Selain universiti, Matrikulasi, Asasi dengan Tingkatan 6, ada lagi IKBN, Giat Mara, Politeknik, dan kolej-kolej swasta. Dalam bahasa akademiknya, pengkelasan pekerjaan ni ada banyak taw... Profesional, separa profesional, kemahiran, separa kemahiran, dan buruh.... 

Jadi walau apa pun jalan yang anda pilih, keep faith on him.... Sentiasa yakin bahawa ketentuan Allah itu adalah yang terbaik. Okay? Good luck.......Sekian.




Thank you for reading.
Visit my Instagram: http://instagram.com/lurve_aloevera