Posts

Showing posts from June, 2014

ATASI EGOCENTRISM DENGAN SENYUMAN DAN PRINSIP

Image
Assalamualaikum....

Apa patut korang buat setiap kali korang dimaki, dihamun, diherdik? First day masuk kelas dah kena maki, first day masuk kerja dah kena buli, first day praktikal dah kena hentam... Cettt! Apasal praktikal jugak yang aku mentioned?? ngggeeee~ Jangan marah.... =P  Well, Tak seronok kan?? Bukan kau buat salah besar pun.....Kalau aku, lama dah aku psiko manusia macam tuh... Hakhak.... Konon! Cakap macam berani sangat..... Tut...Tutt..... Gi toilet menangis sengsorang... Then kuar buat muka selamber,dengan mata yang bengkak gi cari coklat makan....  Kantoy! Cakap tak serupa bikin... Muahahahaaa..... (*o*)/(*o*)/(*o*)/


Okay. Aku tak nak ulas panjang-panjang segala keturunan tips untuk hadapi situasi ni. Yang aku nak fokus ialah, SENYUM......"ALAR L.A....... SETAKAT POST ENTRY SENYUM, AKU PUN BOLEH..." Erm, itulah masalah kalau dengki ni ada.... Apa jer kita buat semua tak kena. Tapi, ada aku kesah?? Hakhakahak...... Okay, back to our main point... "APA SEN…

5 PERSEDIAN UNTUK MENGAMBIL KOS PENDIDIKAN SECARA RINGKAS

Image
Assalamualaikum.

Few of my juniors ada datang jumpa aku recently untuk bertanyakan tentang persediaan untuk masuk ke universiti, dan secara specificnya mereka yang nak amik kos pendidikan macam aku lah. So, here I've written 3 preparations you need before taking educational courses. Well, senior kau yang tak berapa nak senior lagi ni tengah buat Bachelor Pendidikan di UPM. So, apa yang pernah aku lalui sebelum, semasa dan selepas mana aku ingat aku share okay?

1. SWOT ANALYSIS

So masa nak isi borang UPU online, aku buat keputusan... Bahawasanya aku tidak sesuai dengan bidang yang berkaitan dengan pure science ni....Lalalalalaaaaa...... Even I got A for my computer Science and Biology, tapi aku still tak yakin yang aku boleh istiqomah dalam meminati bidang ICT atau mana-mana cabang sains nih...Lalalalaaaa.......
Masa ni lah aku start buat SWOT analysis. Apa itu SWOT? Swot stands for -STRENGTH-WEAKNESS-OPPORTUNITY-THREATS .... Dan bila aku dah kenal pasti dimana kekuatan dan kelemah…

OUH FINAL EXAM!

Image
Assalamualaikum.....
Entry nih just untuk kata-kata semangat kepada semua student IPTA dan IPTS, selamat berstudy week dan selamat menjawab final exam okay? Especially untuk semua kawan-kawan aku, tak kisah lah korang kos apa pun. Do your best, okay? Masa sekarang dah kritikal... Debaran semakin kencang...
Meh baca siket kata-kata hikmah nih...... "Ketika Tuhan mengambil sesuatu daripada genggamanmu, Dia tidak menghukummu. Dia hanya membuka tanganmu untuk menerima yang lebih baik."
So bersangka baik lah pada Tuhan, apa juga yang kita dapat ada hikmahnya....Rezeki manusia lain-lain and ada bahagian masing-masing. Okay? 
Best of luck uollz..... Bye!





Thank you for reading.
Visit my Instagram: http://instagram.com/lurve_aloevera