Tuesday, 24 June 2014

ATASI EGOCENTRISM DENGAN SENYUMAN DAN PRINSIP


Assalamualaikum....

Apa patut korang buat setiap kali korang dimaki, dihamun, diherdik? First day masuk kelas dah kena maki, first day masuk kerja dah kena buli, first day praktikal dah kena hentam... Cettt! Apasal praktikal jugak yang aku mentioned?? ngggeeee~ Jangan marah.... =P  Well, Tak seronok kan?? Bukan kau buat salah besar pun.....Kalau aku, lama dah aku psiko manusia macam tuh... Hakhak.... Konon! Cakap macam berani sangat..... Tut...Tutt..... Gi toilet menangis sengsorang... Then kuar buat muka selamber,dengan mata yang bengkak gi cari coklat makan....  Kantoy! Cakap tak serupa bikin... Muahahahaaa..... (*o*)/(*o*)/(*o*)/


Okay. Aku tak nak ulas panjang-panjang segala keturunan tips untuk hadapi situasi ni. Yang aku nak fokus ialah, SENYUM......"ALAR L.A....... SETAKAT POST ENTRY SENYUM, AKU PUN BOLEH..." Erm, itulah masalah kalau dengki ni ada.... Apa jer kita buat semua tak kena. Tapi, ada aku kesah?? Hakhakahak...... Okay, back to our main point... "APA SENYUM-SENYUM?! " Makkk aiiii.....Senyum pun kena marah jugak?? Biarkan....!! Orang yang tak suka senyum ni kau kasi tembak jer.... hikhikhik.....Lagi dia hangin, lagi kau senyum.... Make sure senyum yang paling memikat yang korang boleh bagi.... Seminggu korang buat, mesti orang tu jatuh hati kat korang... Eyh,, jap! Untuk jantina yang berlainan jer taw?? Jangan kau praktik untuk sesama jantina pulak, bagi senyuman memikat katanya. -_-! Siap kau kena pijak nanti... Hakhakaha.... =D


Sambil-sambil korang senyum dekat orang yang maki hamun kat korang tuh, cuba bayangkan korang tengah makan Chocolate Banana Crepes... Pergghhhh.... Memang kau tak akan sentap punya dengan makian dan hamunan yang disembur dek orang tuh.... Hahaha..... Masuk telinga kanan, kuar telinga kiri.....Btw, Apa-apapun cara yang korang cuba praktikkan, korang perlulah yakinlah pada diri, kita ada PRINSIP sendiri kan... Apa itu prinsip? Setengah orang tak ada prinsip pun dalam hidup. Prinsip pun tak taw apa. Okay....Bagi pendapat aku, PRINSIP ni adalah suatu KEPERCAYAAN TERHADAP DIRI SENDIRI. Bila korang percaya pada diri, korang akan yakin dengan diri. Bila korang yakin dengan diri sendiri, korang akan jadi tak kisah apa orang akan cakap. Orang yang terlampau memikirkan apa orang cakap ni, dia ada satu istilah yang dipanggil EGOCENTRISM. Sejujurnya ini adalah tidak baik untuk kesihatan mental kita. Kenapa? Sebab kita asyik fikirkan apa orang akan kata, apa orang akan nilai dan apa orang akan buat. Natijahnya, kau akan rasa tidak diterima, menjauhkan diri, dan stress... Masa tu mulalah kau cakap life is unfair apa sume....

Let say, dalam kelas korang tak faham apa yang cikgu ajar kat depan. Nak angkat tangan ditanya kang, malu.... Kalau jenis tak malu sangat pun, takut kawan-kawan mengata..... Nak tarik perhatian cikgu lah, konon bajet pandai lah... Hahhh.... Inilah dia suara-suara negatif yang boleh menjatuhkan keyakinan diri kita. Hasilnya, kita pun tak faham apa yang cikgu ajar kat depan. Nak exam tanya kawan-kawan pulak semua lebih kurang cam kau. Dua kali lima jer... Tin kosong belaka.. Cakap jer pandai.... Saper rugi?? Pastu, duduk depan kucing mulalah cakap sengsorang... Mengadu kat kucing.... Muahahaa... Cakap macam aku ada pengalaman jer kan?? Krik..krik...krikk..... @_@


"SENYUM ITU SEDEKAH..... SENYUM ITU PENGUBAT HATI YANG LUKA..... SENYUM ITU BOLEH MELEMBUTKAN HATI ORANG YANG TENGAH PANAS. " Okay, selalu kan baca ayat-ayat macam ni kat buku, facebook atau memana jerlah..... And paling femez, "SENYUM, TAK PERLU KATA APA-APA..." Haahhhhh.... Benda-benda camni sikit sebanyak lekat an kat minda korang? Actually korang baca dengan minda sedar, tapi part nak aplikasi ue yang jadi minda bawah sedar...Itulah prinsip kalau nak tahu.... Sebab tu korang pada mulanya tersenyum lepas ingat ayat-ayat camni... Tapi bila korang dipsiko balik, dimaki sebab korang senyum, terus hilang senyuman itu. Muka jadi ketat belaka..Nampaknya korang dah termasuk dalam jerat si pemangsa. Si pemangsa sudah dapat mengawal dan menguasai korang. Baru tengking sikit...Maka apa jadi? Korang mula hidup dalam keadaan yang muram dan suram. Pastu mula mengadu..... STRESS! Dilema..... Nak tukar kerja bagai... Pedulikan semua tu!!

Okay, aku admit most of the time aku pun macam korang jugak... Saper tak down bhaiiii kalau first time buat something dah kaw-kaw ko kena kutuk, maki hamun kan ..? Nak-nak depan public. Itu macam dimalukan lah senang citer... Depan-depan kau senyap jer buat muka sedih... Tapi dalam hati.... Membuak rasa geram dan nak marah.... "EEEE.. NAK JER AKU TUMBUK MUKA ENCIK xxx NIH! ". "CAKAP MACAM AKU TAK BUAT BETUL LANGSUNG!" or "JAGA AKU PANCITKAN TAYAR KERETA KAU BALIK NANTI!".. Hahakahak... Itu semua aku dah lalui. Hati jer cakap, tapi buat tak berani mana pun....

Nak ajar sikit cara-cara senyum.... Hahahaa.... Cheese...... =)

Korang mungkin nampak aku ni kuat semangat kan? tapi bukan setiap masa jugak mentaliti aku ni well prepared. Dan selalunya aku akan menangis lah untuk kali pertama ditengking.. Dan habit aku lagi satu, kalau aku nak marah aku akan menangis... Weird rite? But that's me... Aku start realized bout this when I was 14y/o..... It doesn't matter kalau korang nak menangis pun. Tapi kalau lepas menangis pun aku still tak okay lagi, aku akan cari someone yang trusted untuk aku mintak nasihat...Parents ker, senior, cikgu-cikgu, kengkawan lama..... After dengar kata-kata semangat daripada dia orang, aku akan mula lega... Nak fully heal, aku akan cari CHOCOLATES ! Immediately aku akan okay... Terus senyum.... Yeah, that's it! SMILE WHILE YOU STILL CAN.... =)

Apa gunanya prinsip? In my opinion, prinsip boleh jugak jadi sebagai BENTENG kita. Prinsip ini yang meyakinkan korang bahawa apa korang buat adalah yang korang rasa betul. Tapi secara bertempatlah... Bukan bermaksud dengan adanya prinsip ini korang boleh point orang lain kata dia salah. Alasan? Sebab cara dia tak kena dengan prinsip korang. NOPE! Prinsip tu berfungsi sebagai 'bim' supaya bangunan yang korang bina tu teguh... Huhhh!! tinggi sangat ke perumpamaan aku? Siap bim bangunan bagai... Argghhh... Forget it.... What I'm trying to say here is,think positive... Ada hikmahnya kenapa dia maki.... YAKIN DENGAN PERJALANAN HIDUP YANG ALLAH DAH TENTUKAN. Itu jugak prinsip... Mungkin masa ni korang teruk dimaki oleh boss, dibuli oleh staff, dihamun even korang silap sikit... Tapi ini lah suatu pembelajaran paling berharga dimana mungkin hanya merekalah yang paling sesuai Allah utuskan untuk mengajar kita.  Okay? Chill !! ^_-...

Orang yang semakin tinggi keyakinan dan kepercayaan terhadap diri dia, maka dikatakan kendiri dia adalah bersifat positif. So, tepuk dada tanya selera. Cabar diri korang... "ADAKAH AKU BAHAGIA WALAU SENTIASA DIMAKI, DIHAMUN DAN DIMARAH SEDANGKAN AKU SUDAH BERUSAHA HABIS BAIK, MELAKSANAKAN TANGGUNGJAWAB AKU?" I'm sure deep inside your heart, pasti akan ada perasaan yang bercampur baur... Kecewa, sedih, stress, terkilan and what-so-ever.....

So, belajarlah untuk mengatakan TIDAK ....Confront yourself. Hati kata tak suka, tapi mulut kata "BIARLAH.. TAK APA.." eyh hello? Sampai bila kau boleh tahan??.....Aku tak suruh kau lawan atau bertekak mulut dengan si dia kan? Nak pujuk hati korang, pepandai sendiri lah... Yang penting, macam mana kau nak face orang yang sama dok maki hamun kau tuh next time.....Senyum jerr.....You are what you think... Seorang pemimpin yang baik tidak akan judge orang lain ikut prinsip dia. Tapi berdasarkan prinsip orang lain itu sendiri.  Apa-apapun kita buat, bukan setakat physically prepared, tapi mentally as well. Okay? Dah-dah... Senyum siket?? Tak mau muka ketat eryh baca entry aku yang menjela nih?? Hikhihik....... =D


lurvealoevera.blogspot.com
Belanja satu pic.... With my classmates.... last paper semester 2.... =)





Thank you for reading.
Visit my Instagram: http://instagram.com/lurve_aloevera




Monday, 23 June 2014

5 PERSEDIAN UNTUK MENGAMBIL KOS PENDIDIKAN SECARA RINGKAS


Assalamualaikum.

Few of my juniors ada datang jumpa aku recently untuk bertanyakan tentang persediaan untuk masuk ke universiti, dan secara specificnya mereka yang nak amik kos pendidikan macam aku lah. So, here I've written 3 preparations you need before taking educational courses. Well, senior kau yang tak berapa nak senior lagi ni tengah buat Bachelor Pendidikan di UPM. So, apa yang pernah aku lalui sebelum, semasa dan selepas mana aku ingat aku share okay?


1. SWOT ANALYSIS

So masa nak isi borang UPU online, aku buat keputusan... Bahawasanya aku tidak sesuai dengan bidang yang berkaitan dengan pure science ni....Lalalalalaaaaa...... Even I got A for my computer Science and Biology, tapi aku still tak yakin yang aku boleh istiqomah dalam meminati bidang ICT atau mana-mana cabang sains nih...Lalalalaaaa.......

Masa ni lah aku start buat SWOT analysis. Apa itu SWOT? Swot stands for -STRENGTH-WEAKNESS-OPPORTUNITY-THREATS .... Dan bila aku dah kenal pasti dimana kekuatan dan kelemahan aku, finally I decided to choose bidang psikologi atau bimbingan dan kaunseling. Well of course lah strength aku petah bercakap, kalau tak macam mana nak jadi kaunselor kan. Hahahahaaaa.. 

Since aku suka sangat pergi sekolah even dah habis pengajian kat sekolah pun aku selalu datang melawat cikgu-cikgu lama aku, so aku pun pilihlah bidang pendidikan. .=D Jadi kalau korang pun jenis spesis macam aku yang sayang giler kat sekolah, sukakan bebudak. Jom pilih kerjaya di sekolah. Tanpa pendidik macam kita maka tak terlahirlah pemimpin-pemimpin besar yang menjadi tunjang negara kita generasi akan datang.


2. MINTA PENDAPAT KAUNSELOR
So, untuk dapatkan maklumat lanjut, maka aku pun pergi jumpa kaunselor sekolah menengah dulu untuk bincang. Okay, masa tu aku pergi dengan ex-classmate aku... Erin... Well, dia pun matriks jugak. And  pilihan dia buat... Mak aiii....! Killer course belaka! It's all about calculations and formulae related courses..... Aerospace Engineering lah, Mechanical Engineering lah... Turn aku?? Guidance and counseling jerrr?? Seriously...... 

Aku rasa down giler masa tuh! Yelah, kawan-kawan aku sume amik killer course.... Medic lah, Engineering lah, Biotech lah. Food tech lah.. And aku?? It's okay.... Aku belajar terima diri seadanya.... Insha Allah adalah rezeki aku kat situ..... So dalam UPU tu dari pilihan pertama sampai last sekali... Aku letak bimbingan dan kaunseling. Hahaaaaa... Memang berani matilah buat pilihan macam tu...

Cuba bayangkan kalau aku tak dapat...... feeeeuuuiiiihhh.... Menangis tak berlagu lahh... @_@!! So untuk adik-adik yang nak buat pilihan kos masa isi UPU tu, make sure buat tahajud dulu kaw-kaw. Dah yakin, baru submit. Jangan nanti dah masuk u baru kau nyesal bidang tak kena dengan personaliti kau, okay?


3. UJIAN MEDSI
Okay, baru aku tahu nak jadi seorang pendidik ni bukan senang. Ada 2 fasa yang perlu korang lalui. Tak macam kos-kos lain, dapat offer... Terus masuk U.... Education ni agak complicated dan leceh okay? First, korang kena panggil buat ujian MEDSI.... Medsi test aku kena panggil dekat Universiti Malaysia Pahang. Ujian apa nih?? 

MEDSI ni kira macam ujian personaliti lah... Dia nak screened student yang betul2 ada jiwa pendidik...300 soalan kot!! Tapi 10 minit jer aku jawab hari tuh... hahaaa.... Mana tak nya, antara soalan yang paling aku ingat adalah, "PERNAHKAH ANDA BERCINTA?" ..... okay, sounds ridiculous and nonsense right? Tapi percayalah, tak semua yang datang ujian MEDSI tu dapat bidang pendidikan. So jangan nak over confident sesangat, okay??

Next, UPU result keluar. Alhamdulillah. Aku dapat dua offer. First, Bimbingan dan Kaunseling UPM Serdang. Secondly, Pementasan teater UPSI Tanjung Malim. Persoalannya, datang mana pulak sangkut kos pementasan teater ni?? Siap suruh aku datang audition lagi.. Muahahahaaaa.... Serious lawak! Aku dalam bidang seni lakonan dan nyanyian??? Can't imagine.... =D


4. INTERVIEW
Fasa kedua lepas ujian MEDSI tadi, adalah INTERVIEW. Okay, kepada sesiapa yang apply bidang pendidikan, bersiap sedialah ilmu am secukupnya. Muahahaaahhaaa..... Aku punya preparation, siap pergi melawat sekolah lama dan interview cikgu-cikgi kat sekolah and tak kurang jugak buat research through internet........=D  Cara cikgu-cikgu aku cakap pasal interview, so scary derrr....Macam-macam version ada!  

Masa tu rasa menyesal pun ada sebab apply education. Macam-macam aku study okay? Segala dasar, organisasi Kementerian Pelajaran, isu semasa, hal-hal politik. Jujur aku tak minat nak amik tahu semua ni selama nih. Tapi disebabkan interview punya pasal, tak tidur malam aku duk pikir menda alah nih...... Dalam bulan Mei aku kena panggil interview, sesi petang. Ecehhh.... Dia orang tak tanya kau pun apa dasar-dasar pendidikan bagai... Hahaaaa..... 

Panel yang interview aku ada 3 orang. Memula dia orang mintak kau punya sijil dulu, nak tengok sejauh mana kau punya qualification untuk jadi pendidik. Dan bermula lah soala-soalan seperti...."Kenapa pilih UPM?" "Apa yang membuatkan awak berminat dengan bidang kaunseling?" Pastu ada lah 2 3 soalan dalam bahasa Inggeris. Jangan cuak okay? Kau goreng jer kalau tak reti speaking pon. Aku punya English pun tak lah pandai mana, lintang pukang grammar. Tapi janji apa aku nak sampaikan tercapai, settle.  Alhamdulillah.... Aku dapat tempat kat UPM..... daripada calon yang beratus ribu tahun itu.....


5. HARI PENDAFTARAN

So in case kalau korang dah lulus ujian MEDSI dan temuduga, tahniah akak ucapkan. Now masa untuk korang buat persiapan untuk ke hari pendaftaran. So caranya ialah, bukak laman web mana-mana universiti yang korang dapat dalam tawaran, then download setiap documents yang attached kat website tu. Segalanya hanya di hujung jari. Peta kampus, yuran pendaftaran, senarai semak dokumen lain. 

Then hari pendaftaran, bawak lah segala dokumen kesihatan especially X-Ray kena bawak, segala dokumen peribadi, dokumen mak ayah, slip pembayaran yuran pengajian di bank, buku akaun untuk pinjaman atau biasiswa and so on lah. Peringkat ni memang kritikal. Aku amik masa 2 bulan kot nak settle kan, cari baju putih untuk angkat sumpah hari penutup orientasi lah, buat pemeriksaan kesihatan, daftar online pinjaman, sain surat itu, cop surat ini. Giler penat! Bukan senang taw nak masuk U. Bila dah settle, lega jangan cakap. Boleh lah bermula alam pengajian anda sebagai mahasiswa universiti. 


UPM, Fakulti Pengajian Pendidikan.


Kesimpulan....
So now I'm taking Bachelor of Education, Guidance and Counseling at Universiti Putra Malaysia. Last pesan aku, walau apa bidang yang kita minat dan ambil sekalipun, semuanya ada kelebihan dan kekurangannya tersendiri. Pilihan di tangan anda. Don't let people decide your future, okay? 

Apa-apa pun, solat istikarah is the best solution. Rezeki setiap orang tu berbeza... So jangan rasa rendah diri sangat. Kalau masalah korang adalah sebab pencapaian akademik, don't worry. Sekarang ni kerajaan dah sediakan macam-macam pilihan.

Selain universiti, Matrikulasi, Asasi dengan Tingkatan 6, ada lagi IKBN, Giat Mara, Politeknik, dan kolej-kolej swasta. Dalam bahasa akademiknya, pengkelasan pekerjaan ni ada banyak taw... Profesional, separa profesional, kemahiran, separa kemahiran, dan buruh.... 

Jadi walau apa pun jalan yang anda pilih, keep faith on him.... Sentiasa yakin bahawa ketentuan Allah itu adalah yang terbaik. Okay? Good luck.......Sekian.




Thank you for reading.
Visit my Instagram: http://instagram.com/lurve_aloevera


Monday, 16 June 2014

SENTAP 2.0 (elnino)

Assalamualaikum ....

Hye again..... Hahahaaa.... Examination week ni rajin sangat aku update blog kan?? Hahaaa..... Ada yang suka, ada yang tak suka... So what??! Annoying? Well.... Tak payah lah baca kan... Even tak ada orang nak baca pun aku suka-suka buat... Sajer nak isikan masa lapang ....

Okay... Entry kali ni adalah tentang...... errr..... MAKANAN...! Ouh yeahh! Hahahaaa... Entah kenapa lately aku suka sangat makan... Mungkin dah jumpa kawan-kawan yang memang suka makan dan berjalan kot?? Siapakah mereka.....?? Well, carilah sendiri ...

See?? Kat bukit Expo pun boleh nuat picnic...... 

  Group kami ada 9 orang... Dari macam-macam fakulti... Ada dari fakulti perubatan, sains komputer, kejuruteraan, alam sekitar, veterinar and last aku... pendidikan... Even berbeza fakulti dan kolej, tapi bebudak ni bila whatsapp jer.... Sebut pasal makanan.... Mana tak setiap masa lapar dibuatnya.... (@_@)~


Ni lah antara members dalam group tu..... hahahaa... Rajin belaka law bab makan.... =P

Besides pengaruh daripada bebudak ni, adalah jugak pengaruh daripada kawan-kawan dan seniors yang lain.... Masing-masing memang suka makan... Pantang kumpul, mesti ada selit topik makanan . Kat mana sedap, kat mana murah... Banyak knowledge bout food yang aku dapat sejak mula lepak-lepak dengan bebudak ni taw.....Hardcore belaka... Habis exam terus keluar makan... Tak kira masa.. Pagi ker, petang ker, malam ke..... hahaha...

Having dinner with my seniors at Putra Food Court.....

Ada orang tak percaya, betul ke aku kuat makan? Badan kurus jer walaupun makan banyak... Muahahaha... Jangan jealous okay?? Indeed, memang aku suka gila makan. Tak percaya??



Dah boleh buat rancangan jalan-jalan cari makan dah rasanya.... Hahaha....


lurvealoevera.blogspot.com
Asal nak makan jer, "EYH, TOLONG AKU SNAP GAMBAR JAP??" hahahaaaa.... kesian siapa yang jadi mangsa aku tuh......


Nak dijadikan cerita, minggu exam ni jer bebudak ni duk ajak gi makan kat luar... Well, aku pun ikut jelah kan... Bukan selalu buat giler... Kalau sebelum ni aktiviti aku macam terikat under kolej dan universiti jer, but now... Dengan kawan-kawan. Seriously awesome ! Segala mak bapak stress hilang habis bila lepak dengan dia orang.....

Baru-baru nih, kami ke Pantai Morib kat Banting. Okay, sesat kat sana jangan cakap... Semata-mata nak gi cari Ikan Bakar King.. Katanya sedap. So kami pun nak mencubalah. Yang jadi plan sampai nak makan ikan bakar ni sebab one of our group members ni budak final year. Dia nak ke Korea buat praktikal. Maka before dia fly ke sana, kiranya nak pulut habis-habis lah makanan yang ada kat sini selagi mampu. Duk Korea nanti tak jumpa dah ni sume.. Hahaha.......

See?? Nampak sedap kan??


Well, jujur cakap sini best! Seafood korang boleh pilih sendiri nak makan apa.. Ketam? Udang galah? Ikan? Kerang? Anything.... Janji ikut kemampuan lah kan.... Sebabkan kami 9 orang, maka macam-macam lah kami order.... Stim ikan siakap, Ikan Siakap 3 rasa, Sotong dan udang masak merah, ikan pari bakar, kerang bakar, kailan ikan masin, telur dadar, udang rimau butter, sotong goreng tepung... dan otak-otak.... 3 kali kami ulang makan... pun tak habis... Ouh my!! Sedapnya jangan cakap...... Tempat pun cantik... Meriah lah katakan.....






Okay, next bebudak ni ajak makan ABC dengan Cendol kat area Uniten... Mcam ada pasar lah kat situ.. So kami pun singgah lah untuk minum petang...Sambil makan popia basah yang first time aku jumpa dan makan... Hahahaaa... Buat pelik gi pasar tanya popia basah... Pak cik tu siap cakap lagi, "BALIK JANGAN GORENG DAH TAW DEK? NI DAH MASAK...." hahaha.... aisemennn... Malu aku! =D

Makan sampai tak ingat orang.. Hahahaa...... =D
Popia basah... Yumyum.....



ABC dan Cendol....... 




Makanan murah jer.... Tapi mesti terliur kan tengok?? Hahahaa..... carilah korang sampai dapat...... Nak-nak cuaca panas-panas masa ni makan ABC.... wahhhhh...... 

Next kami perhi makan dekat Sushi King The Mines Shopping Mall .... Cadang nak usyar-usyar jer.. Last-last kami masuk dak order terus... Seriously, makan sikit jer dah kenyang.... Tak terkata okay? 


Dah lama tak makan sushi.... pandai kan kami guna chopsticks? haha......


Yum...yum....... Kalau korang masuk dalam tu, korang ada 2 options. Sama ada nak amik yang pusing-pusing atas litar macam yang kita tengok dalam TV tu, atau korang boleh order kat waiters. Ada baik dan buruknya jugak... Kalau ambil kat litar, best... Tengok Sushi tu pusing-pusing dan ambil.. Tapi risikonya ialah korang kalau silap amik, pandai-pandai lah bayar... Hahahaa..... Kalau order senang sikit, boleh tengok harga kat buku menu tu dan at least korang tahu apa korang makan. Crab ke, Octopus ke, Salmon ke.... Pilih-pilih. Ada yang set punya, ada yang single punya. Yang piring kecik-kecik ni harga paling murah RM2... 


Ni lah yang pusing-pusing atas litar aku maksudkan tadi.... hahah.......


Yang kami makan ni under budget punya. RM2 dan RM3 sepiring. Depends lah. Nampak sedap kan? Cicah pulak dengan sos dia..... pergghhhh! =D






Errrrrrkkkk...... Perut aku pun dah mula bunyi tengah update blog ni.... ouh.... rasa nak pergi lagi jer...... Okay, kat bawah ni.. Ada 2 buku menu .. Set meal menu dengan Ala Carte menu.... Ikut atas bajet korang nak makan yang mana satu okay? Buat pilihan yang tepat.... Nak makan pun biar berpada-pada jugak orang tua-tua kata kan.. Bukan buat jahat jer berpada-pada... Muahahaha....



         


 Malu-malu abang waiter ni bila aku cakap nak amik gambar.... Hakhakhak..... Waiters dan waitress kat sini semuanya comel-comel okay?  Hari tu kami order 5 jenis Sushi, segelas guava juice dan Vanilla Ice cream .... Ada Omelette, Crab, Octopus, Salmon, dan Chicken ...... Makan sikit jer, tapi memang kenyang ......


Vanilla Ice Cream..... 


Next, kami sambung malam tu makan Black Forest Cake pulak.... Hahahaaa... Sungguh bebudak ni giler makan..... Tapi tak paham kenapa cherry dia tak sedap....
Makan dekat Cafe Kolej 17 Fakulti Perubatan, UPM pulak breakfast keesokkan harinya.... Thanks ekin.... Belanja aku... hahaha..... Makan pagi pun dah macam lunch... Eyh, jap... Pagi ke? dah pukul 9 kot masa tuh... baru nak turun breakfast.. Just 3 of us.... lagi 6 members tengah exam... Kami pulak rilex jer lepak kat sini... hakhakahak.. Mohon kalian jealous wahai Group Sentap... =D


Nama dia Asyikin jugak. Kos Sains Kesihatan persekitaran pekerjaan... Love you kawan! =)







Okay, mamat comel ni namanya Dzul.... Budak veterinar ....Kami selalu bahan dia kat group... Hahaha... Maaf lah kawan.... kesian kat kau.. Tapi dah nama group pun SENTAP kan.... So tak ada arah lah.... masing-masing akan sentap habis punya duk dalam group tuh.. Tak main lah kutuk belakang-belakang.....




Okay, that's all for my entry this time.... Apa-apa pun, aku nak ucapkan banyak-banyak sangat terima kasih untuk korang wahai ahli-ahli kumpulan sentap sekalian (siap ada Sentap 2.0 lagi...) .. hahaaa... Susah senang suka duka segalanya kita harungi bersama...... Hidup aku jadi makin bermakna dengan kehadiran dan kegilaan korang.... Anas, Hakim, Dzul, Reen, Emy, Anis, Zirah dan Ekin..... Aku sayang sangat kat korang... Exam buat elok-elok. Next sem kita buat pengalaman baru pulak, okay? To Anas, semoga selamat buat praktikal kat Korea.... Nanti kirim-kirimkanlah kami hadiah dari sana kan... haha... that's all... 


Thank you for reading.
Visit my Instagram: http://instagram.com/lurve_aloevera



Wednesday, 11 June 2014

JOM BER-EXPERIMENT DI DAPUR!


                                                         
                                                     Assalamualaikum....


.



Hye.. uolls ! Apa khabar? So how's your examination weeks ? Hahaaa... Mesti ramai buat muka bila ditanya soalan yang macam tuh.....(@_@)  Okay lah, apa-apa pun, good luck untuk korang. Aku ni actually ada jugak paper pukul 2.30pm-4.30pm jap lagi. TEORI DAN AMALAN KAUNSELING AFEKTIF. Tapi selamber badak jer update blog. Muahahaaaahaaa......The whole semester aku belajar, bila tengok lecture notes balik macam tak belajar banyak benda. Hahaaa.... Itu adalah perkara normal untuk orang spesies macam aku ni wahai readers ! Hopefully everything's gonna be okay lah kan..... =)

Okay, back to our main point. Actually entry kali ni aku nak share-share sikit lah moments aku ber-eksperimen kat dapur... Hahaaa.. Jujurnya aku MINAT memasak, tapi aku bukanlah tak reti langsung memasak. Cuma kadang-kadang cubaan eksperimen aku ni kurang menjadi. Muaaahahahaaa..... Korang kompem akan tergelak bila aku story kerja gila aku pernah buat kat dapur. Nak lagi best, time mama aku tak ada. So tak ada orang kacau kan? Paling-paling pun adik bongsu aku jer akan ke dapur dan tanya, "ALONG MASAK APA? ADIK LAPAR. " ouh yeahh ! Lagi bersemangat aku nak memasak even ilmu tak tinggi mana. Selalu berimaginasi nak jadi chef-chef hebat dalam movies Cina atau Korea yang Kung Fu masak-memasak ni. Hahaaaa.....Ridiculous !!

By the way, apa jer yang aku pernah cuba masak? Well, untuk wanita yang sibuk macam aku ni, cehcehhhh..... Mestilah masakan yang simple-simple....Almaklumlah... korang kena paham... Stay kolej mana boleh bawak dapur periuk belanga semua.. Nak kena merit? Bawak seterika pun dah kena merit. Merit stay kolej pun nyawa-nyawa ikan jer ni, nak kasi free-free kena buang pulak.. Wah... wah... Generous tak bertempat nih! hahaaa....


JANGAN SANGKA MUKA MACAM NI TAK TURUN DAPUR, OKAY?? Hahahaaa..

Cekodok dengan asam pedas daging untuk sarapan....... =)
Okay, untuk menu pagi, aku kat rumah selalu buat ialah French Toast yang terlebih susu dan akhirnya telur berfungsi sebagai pewarna pada permukaan roti sahaja,hik3.... Nasi goreng cina yang kengkadang terkurang garam dan terlebih lada tumbuk... cekodok bawang yang hanya sedap dimakan time panas dan bila dah sejuk boleh baling ke dinding...hak3... Next, Lempeng atau bahasa kampongnya Pan Cake, hikhikhik.... Advance sikit aku masaklah bihun goreng yang garamnya ditabur selepas masukkan bihun. End up rasanya tak sekata.....Ada part rasa masin, ada part rasa pedas.. hahahaaa... Sepatutnya garam letak time aku tumis lada sampai garing, bukan masa dah masukkan bihun tuh.... hahaaa.....
Korang gelakkan aku yea?? Eyh,, hello?! At least aku buat taw? Kau ada??? =P Dan paling best sedap ke tak sedap family aku jadi mangsa kena makan. weeeeeee...  =D time tu menyanyi-nyanyi aku sambil masak kat dapur.. Then tiba-tiba abah tegur, "ANAK DARA MANA BOLEH MENYANYI KAT DAPUR LAH...." hehehhhh.....Setiap kali nak selamat, aku akan tanya adik bongsu aku yang baru umur 8 tahun tu camni, "ADIK, SEDAP TAK ALONG MASAK?' Hairan kan?? Kenapa tak tanya mak aku jer kan sedangkan mak aku pakar memasak.... Well, kalau dalam istilah akademiknya dalam bidang kaunseling kan,, inilah dinamakan HELAH BELA DIRI..... hahaha.... Mak aku pun nak amik hati aku punya pasal, terpaksa lah cakap, "BOLEHLAH" sambil muka yang agak kurang bersungguh..... (-_-)## ..... =D



Itu baru breakfast....... Lunch pulak camne?? Lagi haru!! Kalau makanan pagi pun aku dah buat terlebih manis, terkurang garam dan terkurang air, kau expect apa pulak jadi time lunch?? Dengan masa tu perut semua tengah lapar kan? Actually itulah suatu peluang! Yea sahabatku! Aku melihat aspek itu secara positif, dimana apa sahaja hasil eksperimen aku akan habis dimakan waktu lunch... Hahahaha...  Tak percaya?? You can try babe..... =)

Menu untuk lunch, aku boleh lah masak sikit-sikit.... Telur masak kicap, ayam masak merah, sayur campur, tomyam ayam, sambal sardin, sup sayur, and sup ayam. Menu-menu ni kira antara menu yang aku boleh masak dengan maju dan jayanya lah....hik3.... Jarang dapat komplen kata kurang garam ker, terlebih minyak ke....  Advance sikit aku masak lah Asam pedas daging yang SUPER HOT AND SPICY dan pekat gila kuahnya,, hahaaa...Await jadi camtu? Iooolllzz, terkurang air asam jawa lah nak citer...masuk pulak kentang... Mana tak pekat...heeeeeeeee...... tapi apa-apa pun still sedap kot mak aku cakap! siap boleh makan dengan cekodok keras aku lagi taw.... nasi goreng cina yang terkurang garam tu pun jadi sedap bila makan dengan asam pedas daging tulah nak habaq mai.....,

Selain tu..... aku pernah lah masa percubaan pertama masak Kari ikan dekat Melaka International Jamboree tahun 2013 untuk seluruh kontijen Pahang makan.... Errr....Tapi aku terlebih air asam jawa lah sikit kan sejujurnya dan hasilnya keluarlah kari yang rasanya masam, muahahaaa.=D Pelik kan? How I know to cook Fish Curry? Apa susah... Masam belajar Chemistry Lab lah... Belakang paket rempah kari ikan tu kan ada instructions. Aku try jelah... Campak-campak lada ngan tomato sikit.. Daun kari sume...Apa susah... =D

Next, Stim ikan talapia yang mana bahan-bahan kuahnya aku main campak-campak jer tapi mak aku puji sedap....(Itu satu pencapaian yang agak besar okay kalau sampai mak aku puji sedap), Sambal ikan bilis goreng favorite ayah aku yang percubaan pertama aku mula-mula buat dulu semua tak garing lada dan ikan bilisnya....haha.... bila angkat and hidangkan... Bapak liat nak makan!! Terkebil-kebil muka semua orang nak habiskan nasi dalam pinggan masing-masing .....=D Pastu Ikan patin bakar dengan ayam goreng berempah.... Hahaaa.. itu jelah kot masakan melayu yang aku berani cuba. Akan datang aku nak cuba masak gulai lemak cili api, rendang, dengan singgang pulak. Itupun kena time mak aku tak ke dapur baru aku berani buat. Kalau ada orang perhatikan aku buat kerja, aku jadi nervous. Macam tengah amik exam memasak pulak rasanya. Hahahaaaa.....



Next kita masuk bahagian western pulak. Well kalau kat rumah nak mudah aku lagi suka buat Western Food sebenarnya... Cehhh bajet macam pro!! hahahaaa..... Bukan apa ,bahan-bahan dia senang beli yang dah siap jer... Masak chicken chop yang aku sendiri bila dah lama tak balik rumah dan masak confuse.... telur dulu ker, tepung kentucky dulu... hahaaa...Atau  mini pizza yang aku cuba buat topeng sendiri end up tebal sangat sampai terpaksa aku masuk oven 2 kali bakar, haha....And Kentang putar dimana aku rebus kentang yang lupa letak garam dalam air didihannya dan kuahnya yang aku terlebih black pepper , hikhik....And potato wedges dengan Coeslow yang paling simple...


Ice cream with grape.... hahaaa......

Untuk hi-tea pulak.... Hi-tea lahh sangat kan..... hahaaa....Pernah lah aku try buat puding telur yang gulanya dimasak terlampau hangus sampai jadi pahit... Dah nama pun gula hangus kan? So aku yang lurus ni pun masak lah gula  tu sampai hangus atas dapur.... =P Kuih bom yang keras macam batu, Donut yang 85% dah menjadi tapi perlu diperbaiki lagi, bubur kacang hijau alar-alar cina yang aku sendiri pun tak suka, sajer-sajer aplikasi ilmu yang aku belajar masa primary school kat sekolah Cina dulu, agar-agar yang memang fully succeed lah aku buat... Hahaaa.. Tapi untuk minum petang aku paling suka buat manisan kampung... How? Memandangkan ni favorite aku, so aku sertakan resepinya, okay? =)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


RESEPI MANISAN KAMPUNG


BAHAN-BAHAN:

Semangkuk kecil tepung, 2 sudu setengah garam, Air yang secukupnya, 2 gelung gula melaka, gula pasir, daun pandan, segenggam biji sagu, pisang.

CARA-CARA:

1. Panaskan setengah periuk air, gula melaka dan biji sagu sehingga mendidih.
2. Dalam masa yang sama, bancuh garam bersama air dan adunkan ke dalam tepung gandum sehingga menjadi pepejal. Jangan terlampau lembik dan keras, ikut kesesuaian.
3. Setelah gula melaka larut, masukkan adunan tepung yang telah dibancuh sejemput-sejemput ke dalam periuk. Seeloknya gunakan tangan daripada sudu.
4. Maukkan pisang dan daun pandan. Kacau supaya tepung tidak melekat pada permukaan periuk.
5. Masukkan gula pasir secukup rasa. Dinasihatkan supaya tidak terlampau manis untuk menjaga kesihatan. Kacau sehingga gula larut.
6. Manisan sedia dihidang. 


 See?? Mudahkan nak buat..... Selalunya kalau aku tak sihat, makanan ni lah yang aku cari.... Hahahaa... So korang, selamat mencuba okay?





Moral of the story, hidup ini satu pembelajaran. STRENGTH DOESN'T COME FROM WHAT YOU CAN DO. IT COMES FROM THINGS YOU ONCE THOUGHT YOU COULDN'T .

Persepsi masyarakat selalu judge perempuan yang belajar tinggi dan bekerjaya ni tak pandai memasak. Dan azam aku adalah untuk keluar daripada dilabel sebagai kelompok tersebut.

 Like I said before, IF YOU WANNA BE GOOD, YOU HAVE TO BE DIFFERENT . Aku belajar masak untuk future husband aku jugak. Masih tak terlambat untuk anda mengubahnya. Okay? See you guys next time! =D







Thank you for reading.
Visit my Instagram: http://instagram.com/lurve_aloevera


Sunday, 1 June 2014

OUH FINAL EXAM!


Assalamualaikum.....

Entry nih just untuk kata-kata semangat kepada semua student IPTA dan IPTS, selamat berstudy week dan selamat menjawab final exam okay? Especially untuk semua kawan-kawan aku, tak kisah lah korang kos apa pun. Do your best, okay? Masa sekarang dah kritikal... Debaran semakin kencang...

Meh baca siket kata-kata hikmah nih......
"Ketika Tuhan mengambil sesuatu daripada genggamanmu, Dia tidak menghukummu. Dia hanya membuka tanganmu untuk menerima yang lebih baik."

So bersangka baik lah pada Tuhan, apa juga yang kita dapat ada hikmahnya....Rezeki manusia lain-lain and ada bahagian masing-masing. Okay? 

Best of luck uollz..... Bye!



lurvealoevera.blogspot.com
Say cheese........................ 



Thank you for reading.
Visit my Instagram: http://instagram.com/lurve_aloevera

GASTRIK- 6 TANDA 8 CARA

Assalamualaikum. Hey dude! Ada kengkawan aku selalu complain dia tetiba sakit kepala, muntah berak tanpa sebab dan pedih perut yang mencuc...