Monday, 16 June 2014

SENTAP 2.0 (elnino)

Assalamualaikum ....

Hye again..... Hahahaaa.... Examination week ni rajin sangat aku update blog kan?? Hahaaa..... Ada yang suka, ada yang tak suka... So what??! Annoying? Well.... Tak payah lah baca kan... Even tak ada orang nak baca pun aku suka-suka buat... Sajer nak isikan masa lapang ....

Okay... Entry kali ni adalah tentang...... errr..... MAKANAN...! Ouh yeahh! Hahahaaa... Entah kenapa lately aku suka sangat makan... Mungkin dah jumpa kawan-kawan yang memang suka makan dan berjalan kot?? Siapakah mereka.....?? Well, carilah sendiri ...

See?? Kat bukit Expo pun boleh nuat picnic...... 

  Group kami ada 9 orang... Dari macam-macam fakulti... Ada dari fakulti perubatan, sains komputer, kejuruteraan, alam sekitar, veterinar and last aku... pendidikan... Even berbeza fakulti dan kolej, tapi bebudak ni bila whatsapp jer.... Sebut pasal makanan.... Mana tak setiap masa lapar dibuatnya.... (@_@)~


Ni lah antara members dalam group tu..... hahahaa... Rajin belaka law bab makan.... =P

Besides pengaruh daripada bebudak ni, adalah jugak pengaruh daripada kawan-kawan dan seniors yang lain.... Masing-masing memang suka makan... Pantang kumpul, mesti ada selit topik makanan . Kat mana sedap, kat mana murah... Banyak knowledge bout food yang aku dapat sejak mula lepak-lepak dengan bebudak ni taw.....Hardcore belaka... Habis exam terus keluar makan... Tak kira masa.. Pagi ker, petang ker, malam ke..... hahaha...

Having dinner with my seniors at Putra Food Court.....

Ada orang tak percaya, betul ke aku kuat makan? Badan kurus jer walaupun makan banyak... Muahahaha... Jangan jealous okay?? Indeed, memang aku suka gila makan. Tak percaya??



Dah boleh buat rancangan jalan-jalan cari makan dah rasanya.... Hahaha....


lurvealoevera.blogspot.com
Asal nak makan jer, "EYH, TOLONG AKU SNAP GAMBAR JAP??" hahahaaaa.... kesian siapa yang jadi mangsa aku tuh......


Nak dijadikan cerita, minggu exam ni jer bebudak ni duk ajak gi makan kat luar... Well, aku pun ikut jelah kan... Bukan selalu buat giler... Kalau sebelum ni aktiviti aku macam terikat under kolej dan universiti jer, but now... Dengan kawan-kawan. Seriously awesome ! Segala mak bapak stress hilang habis bila lepak dengan dia orang.....

Baru-baru nih, kami ke Pantai Morib kat Banting. Okay, sesat kat sana jangan cakap... Semata-mata nak gi cari Ikan Bakar King.. Katanya sedap. So kami pun nak mencubalah. Yang jadi plan sampai nak makan ikan bakar ni sebab one of our group members ni budak final year. Dia nak ke Korea buat praktikal. Maka before dia fly ke sana, kiranya nak pulut habis-habis lah makanan yang ada kat sini selagi mampu. Duk Korea nanti tak jumpa dah ni sume.. Hahaha.......

See?? Nampak sedap kan??


Well, jujur cakap sini best! Seafood korang boleh pilih sendiri nak makan apa.. Ketam? Udang galah? Ikan? Kerang? Anything.... Janji ikut kemampuan lah kan.... Sebabkan kami 9 orang, maka macam-macam lah kami order.... Stim ikan siakap, Ikan Siakap 3 rasa, Sotong dan udang masak merah, ikan pari bakar, kerang bakar, kailan ikan masin, telur dadar, udang rimau butter, sotong goreng tepung... dan otak-otak.... 3 kali kami ulang makan... pun tak habis... Ouh my!! Sedapnya jangan cakap...... Tempat pun cantik... Meriah lah katakan.....






Okay, next bebudak ni ajak makan ABC dengan Cendol kat area Uniten... Mcam ada pasar lah kat situ.. So kami pun singgah lah untuk minum petang...Sambil makan popia basah yang first time aku jumpa dan makan... Hahahaaa... Buat pelik gi pasar tanya popia basah... Pak cik tu siap cakap lagi, "BALIK JANGAN GORENG DAH TAW DEK? NI DAH MASAK...." hahaha.... aisemennn... Malu aku! =D

Makan sampai tak ingat orang.. Hahahaa...... =D
Popia basah... Yumyum.....



ABC dan Cendol....... 




Makanan murah jer.... Tapi mesti terliur kan tengok?? Hahahaa..... carilah korang sampai dapat...... Nak-nak cuaca panas-panas masa ni makan ABC.... wahhhhh...... 

Next kami perhi makan dekat Sushi King The Mines Shopping Mall .... Cadang nak usyar-usyar jer.. Last-last kami masuk dak order terus... Seriously, makan sikit jer dah kenyang.... Tak terkata okay? 


Dah lama tak makan sushi.... pandai kan kami guna chopsticks? haha......


Yum...yum....... Kalau korang masuk dalam tu, korang ada 2 options. Sama ada nak amik yang pusing-pusing atas litar macam yang kita tengok dalam TV tu, atau korang boleh order kat waiters. Ada baik dan buruknya jugak... Kalau ambil kat litar, best... Tengok Sushi tu pusing-pusing dan ambil.. Tapi risikonya ialah korang kalau silap amik, pandai-pandai lah bayar... Hahahaa..... Kalau order senang sikit, boleh tengok harga kat buku menu tu dan at least korang tahu apa korang makan. Crab ke, Octopus ke, Salmon ke.... Pilih-pilih. Ada yang set punya, ada yang single punya. Yang piring kecik-kecik ni harga paling murah RM2... 


Ni lah yang pusing-pusing atas litar aku maksudkan tadi.... hahah.......


Yang kami makan ni under budget punya. RM2 dan RM3 sepiring. Depends lah. Nampak sedap kan? Cicah pulak dengan sos dia..... pergghhhh! =D






Errrrrrkkkk...... Perut aku pun dah mula bunyi tengah update blog ni.... ouh.... rasa nak pergi lagi jer...... Okay, kat bawah ni.. Ada 2 buku menu .. Set meal menu dengan Ala Carte menu.... Ikut atas bajet korang nak makan yang mana satu okay? Buat pilihan yang tepat.... Nak makan pun biar berpada-pada jugak orang tua-tua kata kan.. Bukan buat jahat jer berpada-pada... Muahahaha....



         


 Malu-malu abang waiter ni bila aku cakap nak amik gambar.... Hakhakhak..... Waiters dan waitress kat sini semuanya comel-comel okay?  Hari tu kami order 5 jenis Sushi, segelas guava juice dan Vanilla Ice cream .... Ada Omelette, Crab, Octopus, Salmon, dan Chicken ...... Makan sikit jer, tapi memang kenyang ......


Vanilla Ice Cream..... 


Next, kami sambung malam tu makan Black Forest Cake pulak.... Hahahaaa... Sungguh bebudak ni giler makan..... Tapi tak paham kenapa cherry dia tak sedap....
Makan dekat Cafe Kolej 17 Fakulti Perubatan, UPM pulak breakfast keesokkan harinya.... Thanks ekin.... Belanja aku... hahaha..... Makan pagi pun dah macam lunch... Eyh, jap... Pagi ke? dah pukul 9 kot masa tuh... baru nak turun breakfast.. Just 3 of us.... lagi 6 members tengah exam... Kami pulak rilex jer lepak kat sini... hakhakahak.. Mohon kalian jealous wahai Group Sentap... =D


Nama dia Asyikin jugak. Kos Sains Kesihatan persekitaran pekerjaan... Love you kawan! =)







Okay, mamat comel ni namanya Dzul.... Budak veterinar ....Kami selalu bahan dia kat group... Hahaha... Maaf lah kawan.... kesian kat kau.. Tapi dah nama group pun SENTAP kan.... So tak ada arah lah.... masing-masing akan sentap habis punya duk dalam group tuh.. Tak main lah kutuk belakang-belakang.....




Okay, that's all for my entry this time.... Apa-apa pun, aku nak ucapkan banyak-banyak sangat terima kasih untuk korang wahai ahli-ahli kumpulan sentap sekalian (siap ada Sentap 2.0 lagi...) .. hahaaa... Susah senang suka duka segalanya kita harungi bersama...... Hidup aku jadi makin bermakna dengan kehadiran dan kegilaan korang.... Anas, Hakim, Dzul, Reen, Emy, Anis, Zirah dan Ekin..... Aku sayang sangat kat korang... Exam buat elok-elok. Next sem kita buat pengalaman baru pulak, okay? To Anas, semoga selamat buat praktikal kat Korea.... Nanti kirim-kirimkanlah kami hadiah dari sana kan... haha... that's all... 


Thank you for reading.
Visit my Instagram: http://instagram.com/lurve_aloevera



GASTRIK- 6 TANDA 8 CARA

Assalamualaikum. Hey dude! Ada kengkawan aku selalu complain dia tetiba sakit kepala, muntah berak tanpa sebab dan pedih perut yang mencuc...