Wednesday, 22 October 2014

CLASSMATES FOOD HUNTING- MIDVALLEY MEGAMALL, KL


Assalamualaikum.

Hello people ! Hopefully korang tak bosan lah yea baca entry aku yang kengkadang agak mengarut ni. Hik..hik..hik... Btw, entry kali ni aku nak share sikit bout my Classmates Food Hunting. Errmm. To be honest, tak ada lah food hunting yang grand mana pun. Cuma nak citer bahawasanya itulah first time aku keluar hangout tak shopping apa-apa pakaian langsung. Muahahaaaa... Bagi mereka yang kenal aku, memang benda nih rekod terbaru hidup aku lah senang citer. heheee...

"Qin, jom keluar Jumaat nih? Jenjalan...." Haa... Tetiba classmates aku text ajak keluar. Memandangkan kelas aku cancel, exam aku habis awal, plus segala urusan kelab aku dah settle, aku pun join lah dia orang hangout. Tak lah jauh mana, Midvalley je sebenarnya. Nak food hunting kat Midvalley? Apa kelaazzz? Well, hello? Blog aku kan? Suke aku lah. =D

Food hunting kami kali ni pick random jer. Tak plan pun sebenarnya nak makan apa dan kat mana. Rasa best, singgah. Makan. Haaa... Nasib lah ada sorang budak kecik ni pun suka makan macam aku. Apa lagi, memang ada geng ajak makan nonstop lah kan. Hahahaaa.... Iylea jangan marah erh aku panggil kau budak kecik? Your height is just too cute and nice. Muah ciked!! =D

So, destinasi kami yang pertama adalah Crazy Potato. Ada yang pernah dengar kan? Haa... Dah nama pun potato, jadi mestilah main menu dia berasaskan potato. Tapi selera aku nih pelik sikit. Aku order Spegettini. Nah... actually tu sebenarnya short form kepada "Tiny Spegetti." Harga satu cup kecik jer dah RM8. Well...Saper suruh singgah tempat mahal kan? Hamik kau!  Rasa dia? Lebih kurang macam Spegetti biasa jer. Cuma mee dia lebih halus daripada Instant Noodles and makan dalam paper cup. Heheww.. Nisah dengan Iylea pulak order Picky Mango and Honey Mustard. Rasa dia? Korang try sendiri okay? Btw, maaf sebab yang part ni camera woman pergi Big Apple sekali dengan phone dia. Phone aku? baru 5 jam keluar bilik bateri dah kong. Nak mintak campak kat laut agaknya phone ni. =D

Bersepah kami kerjakan tempat ni. Adoi malunya!
Next, kami bergerak lah berlima ke Food Junction. Cari seat, then bukak semua makanan yang ada dan makan. Muka lapar semuanya kan penat berjalan dari UPM ke Midvalley. Eyh jap.. Berjalan ke? Tak ada lah berjalan sangat sebenarnya. Naik teksi, KTM, hah.. dah sampai baru banyak jalannya. Hikhikhik.. Makan Crazy Potato je? Ouh no.. Bagi aku itu langsung tidak mengenyangkan okay? Maaflah. Perut aku ni bukan macam perut korang. Aku ni nampak jer kecik molek orangnya. Tapi kuat makan tu boleh tahan taw. =D

Maka, aku pun pusing-pusing lah dalam Food Junction tu. And suddenly I found out a Korean Food Junction. Wow! My fav okay kalau Korean Food ni? (Anyonyo... Bila masa pulak mak bapak aku hari-hari bagi makan Korean Food sampai boleh jadi fav one? Makan Sushi King pun baru sekali dah lupa diri.. Muahahaha...=D ) Nak dijadikan cerita, aku order Kim Chi Ram Yun. Sebenarnya aku amik masa yang agak lama terpacak depan gerai tu sebab tak taw nak decide makan apa, rambang mata doe! Hak..hak..hak... Ana pulak order gerai sebelah, Ice Kacang and Saleha pulak gi Penang Food Junction order Penang Char Kueh Tiaw.


Belum apa-apa bergambar jer lebih aku ni. Hak..hak..hak...

Actually bagi mereka yang tak tahu menahu Ram Yun tu apa, sebenarnya macam Instant Noodles jer rasa dia. Cuma cara memasak dia kot yang lain? Pastu dalam tu punya bahan dia sama jer macam aku masak Meggie kat rumah. Disebabkan tambah Kim Chi sepiring kan, so rasa dia jadi pelik sikit lah. Kim Chi tu sebenarnya jeruk sayur. Yang merah tu Kubis kalau tak silap, dan yang kuning tu ubi kentang. Aku prefer potato pickles tu, rasa dia mesra alam sikit. Hikhikhik. So harganya? Below RM10 for sure. Mahal kan? Baik makan Maggie jer kat rumah, tak sampai RM3 sebungkus. Lalalaaa... Nak mencuba something new lah katakan. Baru jiwa remaja. =D Cubalah! Mangkuk dia besar dabak bak hang! Nasib ada kengkawan aku tukang penghabisnya. Muahahaaa...


Kim Chi Ram Yun, Midvalley Megamall, Kuala Lumpur.

Memasing perut dah kenyang, dah solat. Aku pun mengekor jelah bebudak ni jalan shopping. Singgah kedai itu, kedai ini. Melayankan aje. Actually dulu aku lagi teruk shopping addicted sebenarnya. Tapi sekarang mungkin dah bertaubat kot? That's why aku buat tak heran jer bila bebudak ni ajak shopping. Yang aku taw, perut aku kenyang. Hakhakhak. Dah penat jalan pusing-pusing ikut dia orang, kita singgah minum Coffee Bean dulu. Yeah! First time jugak sebenarnya masuk Coffee Bean, haha.. Jakun kan? Sebab aku jarang minum coffee kat luar. Dalam bilik penuh stok kopi hari-hari aku duk bancuh minum. Cakap jer nak apa, Hazelnut? White Coffee? Latte? Hahh. Ini baru betol Coffee lover kan. =P

Kat sini aku order Hot Hazelnut Latte medium glass while Iylea pulak order Carramel Machiato.Yummy! Buih susu dia lah paling sedap sebenarnya. Harga? Kat menu tulis below RM10. Tapi macam biasalah, kau darab dengan 6% GST. So kira sendiri okay berapa pulak harga patut dibayar. Muahahaa..



Amacam? Muka semua market kan boleh jadi host program TV rancangan Jalan-Jalan Cari Makan 2016 maybe? Hahaha....So bagi sesiapa yang penggemar kopi seperti aku, Cewahhh.. Bajet macam selebriti pulak . Boleh lar usyar-usyar kopi dekat Coffee Bean pulak. Sajer lepak-lepak situ kan. Tempat pun selesa. Lagipun bukan selalu dapat lepak dengan kengkawan macam ni. Tambah-tambah orang busy macam aku ni. kikiki...



Dah habis minum, Iylea ajak gi Secret Recipe pulak makan Mushroom Soup. Sepanjang jalan kami duk cari tempat yang ada Mushroom Soup and our last destination was there. I think Mushroom Soup kat Secret Recipe nih better lah daripada Chocolate Indulgent yang Nisah beli tadi dengan Strawberry Vanilla aku punya. Rasa macam tak berbaloi jer bayar RM10 untuk sepotong kek yang rasanya teruk. Hahahaa. Macam marah jer kan?


Khusyuk tengok menu.. Last..Last... order Mushroom soup jer pun. =D




Eyh.. Eyh... Relax dulu. Tak cukup dekat Midvalley, bebudak nih ajak gi Mines pulak. Ada barang tak habis beli lagi katanya. Okay, jom. Korang gi shopping, aku gi makan. Hakhakhak. Dah macam tong sampah perut aku hari tu. Untuk dinner, ajak Nisah jamu Kimbosh Sushi pulak. Harganya lebih mahal daripada Sushi King dan saiz dia pun lebih kecik daripada Sushi King. Cewaahh. Kata-kata macam daripada orang berpengalaman berpuluh-puluh tahun dalam bidang Sushi jer kan? Muahahaa. Hari tu Nisah ajak share dua, okay. Nak mudah, amik yang set terus. Ada Tuna, Crab dengan Fish Egg. Rasanya pun tak sesedap Sushi King. Tak apalah, janji perut gua kenyang beb. !




Okay, so our 10 hours girls outing was just about food! Hahaa. Memang duit aku habis singgah makan jer lah hari tu. Ini tak termasuk kami singgah tempat lain beli makanan ringan. So overall, thanks a lot kepada Saleha, Iylea, Hanisah dan Ana sebab sudi ajak aku keluar hang out dengan you alls okay? Such a wonderful experience sebab aku tak pernah keluar lepak dengan dia orang lama macam ni. Hikhikhik..

Jadi, dah nampak semua salah satu character aku adalah suka makan? Hah, nasib korang lah saper ajak aku jalan lepas ni. Memang aku ajak makan nonstop. So amacam? Simpan perut okay?



So my last words are, "IF I ASK DELICIOUS FOOD, IT MEANS I'M HUNGRY. BUT WHENEVER I ASK PRETTY FOOD, IT MEANS I'M STRESSED." -Lurve Aloevera


Thank you for reading.
Visit my Instagram: http://instagram.com/lurve_aloevera

Sunday, 19 October 2014

BnK UPM - FINAL YEAR DINNER



Assalamualaikum....

Hye you allz. Bertemu kita kembali yea dalam entry baru saya.... Ceh wahh. Kau hengat ini TV show ke nak buat ayat skema lagu tu? Muahahahaaa... Okay, entry kali ni aku nak fokus kepada FINAL YEAR DINNER kami iaitu BACHELOR PENDIDIKAN ( Bimbingan dan Kaunseling) UPM .

Kenapa beria sangat aku nak buat entry khas untuk dinner nih? Orang lain pun dinner jugak what. Hahahaaa.. Eyh! Kesah pulak aku dengan dinner kau nak update dalam blog ke tidak? Suka aku lah kan. Dah majlis ni batch aku yang handle. So aku rasa ini sebagai tanda penghargaan aku dekat kawan-kawan aku sebab sama-sama menjayakan Dinner Final Year nih, okay? Jom kita terjah! Weee.




Okay, senang nak dijadikan cerita... Dinner kami ni bertempat di Mines Wellness Hotel, Sri Kembangan. Cantik kan? Tema pengarah pilih pulak ialah "Magical-Myth Night" . Haa... Alar-alar magical gitu... Ikut suka nak pakai costume macam princess ke, Barbie ke, witch ke.. Janji selesa. hikhikhik...




So, apa peranan aku dalam dinner nih? Ceh..Ceh.. Cakap macam bajet orang penting jer kan. Hehee. Actually aku pun top 5 dalam board jugak (Ehem! Sebenarnya aku tak sedar pun aku dikira Top 5 dalam event nih. Bila kengkawan cakap baru aku sedar. hik3). Aku punya jawatan adalah sebagai Treasurer jer. Kutip-kutip duit, bayar-bayar duit, mintak resit. Haa.. Gitu.. Nampak macam senang kan? Meyh ganti aku jadi Bendehari tengok. Kelam kabut nak handle duit! Lagi-lagi event besar macam ni. Okay. Dah settle bab duit, then pada hari kejadian aku gi lah sibuk-sibuk jaga bahagian Registration. So amacam? Banyak benda aku belajar untuk handle Dinner kali ni taw.





 Haa.. Nampak tak you allz akak-akak final year kita berdandan macam mana? Smart dan cantik kan? After registration, junior-junior first year sampai third year akan stay back untuk vote anugerah untuk 6 kategori for final year student. Haa... dah settle semua, dah daftar, dah amik door gift, dah vote, baru boleh masuk ballroom. Jalan atas Red Carpet siap. Memang bukan majlis cincai-cincai lah kami buat.




Okay, kat sebelah kiri aku ni adalah background untuk Photo Booth, and kat sebelah kanan ni pulak actually Vote list. Final year student entah tahu tidak kami buat benda ni sembunyi-sembunyi, nak surprise dia orang lah kengkonon. Wah... Shuit getew.. =D 




Selain kami ada sediakan Photo Booth, kami jugak ada sediakan Candy Booth taw you alls. Nah grand tak Dinner kami? Dengan Cheese Tart nya, Cream Puff, Marshmallow, Chocolates, Biscuits yang jejari tu. Pendek cerita, makan sampai puas baru balik. Dah bayar rugi kan tak makan? Hehee... 




Lagi best ialah Chocolate Fountain nih. Jujur aku cakap, inilah first time aku tengok benda alah ni dekat-dekat. Jakun benar kan? =D Ada hikmahnya pengarah program sanggup gi jauh-jauh sewa mesin ni and letak kat Candy Booth. Samping-samping korang makan Marshmallow dengan biskut-biskut tuh, boleh lah cicah chocolate yang meleleh-leleh ni. Seriously sedap! Habis jer event aku lah orang yang tah ke berapa yang pergi kat Chocolate Fountain ni and makan coklat tu taw. Ish... Ish.. Ish... Apakan daya, coklat dia banyak kot lebih. Tak baik membazir. Hik..Hik..Hik...


Okay, untuk part makanan pulak, sangat-sangat banyak pilihannya. Kau cakap nak apa, makanan Melayu? Western? Ikut sedap tekak. Ada orang tak boleh sehari tak makan nasi. Haa. Kalau macam aku ni, apa ada semua aku telan. Janji sedap. Muahahahaaaa... Semuanya dalam package. Desert pun daripada soup, kuih, kek. Pilih jer mana ada. Buah lagilah jangan cakap. Baru 15minit jamuan mula, terang dah buah. Menyesal aku tak amik awal-awal dragon fruits dia taw. -_-! Tak apalah, tuan rumah kena utamakan tetamu dulu kan. huhu... Menyedapkan hati jap! =D









Okay, itu semua sebahagian jer taw makanan yang aku sempat snap. The rest korang boleh pergi usyar-usyar sendiri Menu yang pihak Mines Wellness Hotel sediakan. Sejujurnya memang akan puas hati sebab bayaran dia affordable dan makanan dia giler banyak sangat pilihan. Tempat pun cantik dan senang sampai especially kalau korang student UPM lah. hikhikhik..... ^,^




Okay, sebelah kiri ni lah Pengarah Program kita, Siti Najwa Anuar. Tahniah Najwa. Dinner ni mendapat pujian dan sumbangan yang melaut daripada lecturer, seniors and junior also. Aku pun first time jugak handle dinner yang grand macam ni. Last semester punya dinner dekat Country Height Resort pun tak macam ni. Dengan tetamunya beratus orang. 

Tanya kengkawan aku, ingat senang nak handle? Ada yang sampai tak tidur malam, tak gi kelas, sakit dan stress. Air mata gelak ketawa tu semua kenangan terindah bagi kami sepanjang handle dinner ni demi mentor-mentor yang kami sayang sangat ni. Dan sebelah kanan aku ni pulak senior paling famous dalam course kami ni, Abang Mie. Nak kenal siapa dia? Boleh lah search Facebook dia, Mie Belontoq. Hikhikhik... Promote abang mie kejap eyh? =D




Ini lah tetamu VVIP kita. Pensyarah-pensyarah dari Jabatan Psikologi dan Kaunseling, Fakulti Pengajian Pendidikan UPM. Ramai jugak yang last minit tak dapat hadir sebab masalah-masalah tertentu. Dan senior-senior and junior pun ada jugak yang tak dapat hadir atas sebab-sebab yang tertentu.





Nampak tak muka abang-abang dengan kakak-kakak senior kita berseri-seri malam tu? Yelah, ni kan tahun akhir dia orang. Tak lama dah nak grad, lepas tu Insya Allah semua ni bakal jadi Kaunselor dan Motivator. Kalau tak pun, Businessman pun boleh. Hahahaa... Dress up dia orang memang style kan? Dengan combination warnanya. Fuhh.... Kalau dalam sesi kaunseling dengan dia orang, professional giler! Banyak ilmu aku tak habis tuntut dan serap lagi daripada dia orang. Perjalanan aku pun masih jauh lagi. Baru semeseter 3, dah macam-macam ragam. By the time aku semester 7 macam dia orang nih tak tahu apa ceritanya. =D







See? Senyum lebar memasing. Door gift dapat, makanan pun sedap, tempat pun cantik. Alhamdulillah. Hasil usaha semua bebudak course mates aku. Hehee.. Bangga kami sebab dapat buat habis baik malam tu. Cantik-cantik kan kakak-kakak ni? Semua macam princess malam tu. Haa.. Nak tambah siket. We ollz kan malam tu, siap prepare beberapa persembahan nyanyian solo lagi taw. Jeng...Jeng..Jeng..... 






Ececeh... Muka aku menyanyi..? Hahaa. Jujur suara aku tak lah sesedap macam suara kak Siti dengan kaka Dayah kita ni. Kak Siti yang baju Pink tu memang wakil kolej kalau bidang seni nyanyian ni. Aku pulak sebab terdesak sangat jer orang suruh nyanyi. Hehee. Gugup kot! Kaku jer aku nyanyi malam tu. Rupa orang nak bagi syarahan jer dah.  Tapi sebab aku nyanyi lagu Cina kan, so boleh lah sikit-sikit. Malam tu aku nyanyi lagu Wo Xiang Xin- I believe .Hahahh... Try lah klik link tu dan dengar. Siap subtitle aku bagi korang tengok. hikhikhik.... 

Ada lagi persembahan lain kalau you ollz nak tahu. Haa. Tengok ni, ada drama musical daripada first year. Pakai costume siap. Memang dia orang perform habis lah malam tu. Then ada nyanyian daripada third year and final year students. Memang happening habis lah malam tu. Yang penting, semua enjoy!






Okay, dah habis semua performance, macam biasa lah nak bagi award itu award ini kan. Mostly kalau dinner, mesti ada King and Queen of the night. Tapi malam tu kami buat kelainan sikit. ROMEO and JULIET of the night. Sweet kan? hikhikhik... Bila lah pulak aku nak dapat award macam tu. Ececeh.. Berangan jer lebih. Muka aku ni memang awal-awal orang reject untuk Queen of the night lah. Huru-hara majlis agaknya kalau aku dapat anugerah tuh. Muahahaha... =D





Ececeh.. Buat muka comel pulak abang Romeo kita. Hahaha. Btw, Tahniah kepada abang Romeo dengan kakak Juliet kita. Cantik dan hensem. Dan tak lupa jugak nak ucapkan tahniah kepada kakak Juliet kita ni sebab dah berjaya mendirikan Masjid last semester. Semoga kak Nisah bahagia dunia akhirat yea? Amin... Akak Juliet kita ue kalau tak silap orang gelar dia "Mother of the Theory." Kenapa? korang interview dia sendiri. =D



"Boringnya tunggu kat Candy Booth nih.... hurm.."

"Qen, jangan lupa letak gambar kak wani dalam blog taw!" Hehe,... Settle dah kak wani. Hashtag #Muahciked!


Itu Dr.Rusnani. Penasihat Akademik batch kami. 


Ini jelah berapa kerat student laki dalam course kami. Hehe. Kesian...









Walaupun kami berbagai latar belakang, ada bangsa Iban, ada dari Brunei, ada Palapes, ada bangsa India, and even tak ada wakil Chinese pun ada jugak yang boleh cakap Mandarin. Ehem.! Angkut bakul diri sendiri nampak? Muahahaaa... But still kami ada kefahaman sesama sendiri. Orang-orang yang mostly kod 3 mata Holland nya adalah SOCIAL-ENTERPRISING-ARTISTIC (kecuali aku lah yang ada INVESTIGATIVE tah mana sesat silap course agaknya) ni... Semua muka-muka ni adalah bakal Kaunselor yea readers sekalian? Pengajian kami di UPM banyak mengajar kami untuk hidup berdikari dan matang. So hopefully semua enjoy malam tuh. 


Bakal-bakal kaunselor. Insya Allah. 


Segala salah dan silap saya berkata dan sepanjang pihak saya dan kawan-kawan lain mengendalikan majlis ini harap dimaafkan. Dan tak lupa jugak ucapan ribuan terima kasih kepada Pengarah Program, AJK-AJK, lecturer, moderator, senior and junior yang banyak bagi support sesama kita dan sumbangan dalam bentuk material dan kewangan kepada kami. Seriously, inilah kali pertama jugak aku handle dinner yang dapat banyak sangat tajaan sampai tak habis guna duit tu. Heehee.. Pandai jugak Unit Tajaan cekau duit yea. Good job semua!

So kepada semua abang-abang dan kaka-kaka final year, good luck untuk FYP you alls okay? Nnati dah grad, dah nak khawin jangan lupa jemput taw. See you again on next event! CC: Thank you camerawoman, Ana syahida for taking our pictures! =D



Thank you for reading.
Visit my Instagram: http://instagram.com/lurve_aloevera

2 AKTIVITI HUJUNG MINGGU YANG BERMANFAAT

Assalamualaikum.           Untuk korang yang masih berstatus bujang, entry kali ni khas untuk korang. Heeee. Siapa yang weekend dia selalu...