Saturday, 22 November 2014

BAGAIMANA MEMBINA KUASA PENGARUH?


Assalamualaikum.

Hello everyone! Hahaa... Baru sangat aku update pasal Tukang Kasut kan? Now update lagi. Well, apa boleh buat. Hobi dan minat aku adalah Blogging. Whenever I got free times and ideas, I'll update my Blog of course. So, today we'll discuss about " BAGAIMANA MEMBINA KUASA PENGARUH?"


1. Karakter

- Mostly orang yang berpengaruh ni have something special about him. For sure, his or her characters lah. Yelah, kita sendiri boleh fikir. Siapa suka kalau orang tu biadap dan berlagak kan? Dalam TV macam biasa kita tengok, ada duit jer berpengaruh. Yeah, tak dapat dinafikanlah. Duit pun boleh dijadikan alat untuk membina kuasa pengaruh. Tapi kalau untuk orang yang tak banyak duit macam kita ni, bak kata mak aku "Biar kita tak ada duit banyak, janji adab jaga".  Usually orang berpengaruh ni sedar betapa pentingnya membina dan mengekalkan karakter yang mempunyai moral dan etika yang betul. Stay humble, adaptable, respect and speak with manner. So that, barulah orang suka. Kengkadang tak perlu nak tunjuk sangat kita ni baik, cukup dengan hanya murahkan senyuman, orang boleh tertarik dengan kita. Okay?


2. Gerak Hati

lurvealoevera.blogspot.com


- From my reading, individu berpengaruh akan menggunakan gerak hati dan berusaha membersihkan hati. Why? Hati yang bersih bermakna hati kita tenang. Kita sebagai individu berpengaruh tidak akan membuat sebarang keputusan mengikut hati semata-mata. Let say you dendam atau tak puas hati dengan someone. I'm sure if you are not being professional, you'll bring along your own personal problems and emotions. Then apa jadi? Of course kerja tak menjadi, keputusan yang dibuat pun tak produktif.  So that is why i said that, pentingnya memiliki hati yang bersih. Macam mana nak bersihkan hati? Perbanyakkan zikir, perbaiki niat dan sentiasa memaafkan dan melupakan kesilapan orang pada kita. Bukan senang nak buat semua ni, yes I admit. Aku pun kadang hanyut jugak dengan perasaan marah ni. But, that's the key to live happily. I'm just reminding myself also. Kengkadang aku pun buat something ikut perasaan, but I always try to improve myself. Professional is professional. Okay?


3. Rangkaian


- Apakah yang dimaksudkan dengan rangkaian kat sini? Maksud tersiratnya macam rangkaian internet, tapi bukan internet atau Wifi, okay? What i meant here is, sejauh mana kita mengekalkan perhubungan atau contact dengan orang-orang yang pernah hadir dan support kita?

For example, families, teachers and friends. Walau sesibuk mana pun kita, even kita dah jumpa someone yang boleh support kita walau susah dan senang sekarang ni, jangan pernah jadi "kacang lupakan kulit." Cuba flashback diri sendiri, bila last time kita call parents kita, tanya khabar cikgu-cikgu sekolah kita dan kenalan kita? "Busy lah, tak sempat nak text." or "Prepaid habis, lama tak topup." Tipu sangatlah kalau korang tak pernah bagi alasan macam ni. Aku pun selalu jugak buat alasan itu ini. Tapi sedar tak kita, siapa yang sentiasa support kita masa kita susah senang dulu? Tanpa mereka, siapa kita sekarang ni? Renung-renungkan. Jangan sebab kita dah berjaya sekarang ni, kita jadi sombong dengan mereka. Tapi bukan bermakna kita tak contact tu kita tak ingat kan? Lebih baik kita ingat orang dalam doa kita. So, it depends on yourself. Okay?


4. Kebolehan

- Kebolehan atau kemahiran yang pelbagai menjadikan seseorang itu berbeza dengan orang lain. Kalau kita tak cuba untuk improve diri sendiri, masih di takuk yang lama. Then how can we become someone influential? So if you wanna be good, you have to be different. Senaraikan segala kebolehan dan kemahiran yang you guys ada. Things like that can actually motivate yourself to be better person. Dengan adanya kebolehan yang pelbagai, we can help other people. Mungkin ada orang berkebolehan untuk berpidato, menyelesaikan masalah atau berkebolehan dalam mencari kawan baru. Jadi, jangan pandang rendah walau sekecil mana pun kebolehan yang kita ada. Unleash your potential. Berusahalah untuk mencari bakat dan kebolehan baru yang terpendam dalam diri kita. Let's appreciate ourselves, okay?


5. Pengalaman

- Experience is the best teacher. Like penyarah aku cakap, we are the products from our past. Seorang pendosa tidak bermakna tidak ada masa depan. Anything happened during our past, just take it as lessons. Yang baik dijadikan pedoman, yang buruk diambil sebagai sempadan. Mungkin ada orang lebih banyak belajar daripada silapnya berbanding kejayaannya. It's okay. Jangan berhenti terlalu lama meratapi perkara yang lepas. So, let's move on! Nak jadi individu berpengaruh kan? Gain as much experiences as we can. Okay? Jangan risau kalau buat silap, itu semua pengalaman yang mana menjadi guru terbaik dalam hidup kita. Experience is what a man does on what happened to him. So, let's make better mistakes from now on.


6. Rekod Kejayaan

- Mostly individu berpengaruh ni mencatatkan banyak rekod kejayaan sepanjang hidupnya yang menjadi anak tangga keyakinan dalam diri mereka. Ada orang mungkin rekod kejayaannya konsisten, UPSR 5A, PMR 9A, SPM 10A. Hahaa. Tapi aku tak lah macam tu. Tak pernah straight A pun, tapi alhamdulillah lar. Cukup untuk membina keyakinan diri aku. "Tapi, aku dulu tak lah bijak. Tak dapat anugerah pape pun." It's okay dear. Nobody perfect. Masih belum terlambat untuk kita berubah. So let's start now. Bina rekod kejayaan secara konsisten, meliputi segala aspek dan minat. Jangan terlampau rigid dengan mengatakan, hanya orang yang cemerlang akademik sahaja boleh berjaya. Who says that?? Just do whatever that you think can benefit yourself and society. That is also achievement. Macam mana nak jadi individu berpengaruh? " Hargai kejayaan kecil dan bersyukur meraikan kejayaan besar."




7. Ilmu Pengetahuan

- Selalu kita dengar, "ilmu tanpa amal ibarat pohon tanpa buah," rite? Tapi sejauh mana kita persiapkan diri kita dengan ilmu pengetahuan? Knowledge ni macam applications dalam smartphone kita taw? Sentiasa kena update. Bukan nak kata aku rajin sangat membaca, tidak lah. Aku pun kalau ada masa baru membaca lebih sikit. Kalau tidak, buku pun tak sempat nak sentuh. Tapi itu tidak bermakna aku langsung tak belajar apa-apa. So how I upgrade my knowledge ? Belajar kan banyak kaedahnya. The easiest way for me is , bertanya. Aku suka interview orang, bertegur atau berbual dengan orang. Maksudnya kat sini, aku cuba ambil tahu sesuatu yang aku tak tahu. I take that positively, - untuk menambah ilmu pengetahuan. Percayalah, without knowledge, how can we help people? How can we help our nation? Can people believes us without knowledge? Tepuk dada, tanya iman.


So overall, what can i sum up here is, nak membina kuasa pengaruh bukan ambil masa sekelip mata. It is a long process. Pengaruh datang dari pelbagai sumber, apabila ia diadunkan seimbang, kuasa pengaruh itu semakin kuat dan matang. So apa-apa pun segala apa yang aku tulis dalam ni semua untuk mengingatkan aku jugak. Jangan pulak kau kata aku bajet perfect pulak eryh? =)



"Adalah lebih baik cuba memahami seseorang daripada mengutuk mereka. Cuba bayangkan mengapa mereka bertindak begitu. Perbuatan itu lebih bermanfaat dan menarik minat daripada mengkritik; serta menimbulkan simpati, tolak ansur dan kebaikan hati". - Dale Carnegie. 


Source: Zamri Mohamad & Haeqal Zulqarnain, "30 Strategi membina pengaruh: segelas air suam, secawan teh pengaruh," p.2 .





 Thank you for reading.
Visit my Instagram: http://instagram.com/lurve_aloevera

GASTRIK- 6 TANDA 8 CARA

Assalamualaikum. Hey dude! Ada kengkawan aku selalu complain dia tetiba sakit kepala, muntah berak tanpa sebab dan pedih perut yang mencuc...