Posts

Showing posts from February, 2015

12 PEMIKIRAN TIDAK RASIONAL PUNCA EMOSI TERGANGGU

Image
Assalamualaikum.

Masalah hiduplah yang mematangkan seseorang insan itu. Yea, tapi sejauh manakah anda berjaya mengawal masalah yang membelengu pemikiran seterusnya menjejaskan aktiviti harian anda? Disebabkan terlalu memikirkan masalah yang dihadapi, anda hilang selera makan, stress, susah untuk tidur, dan cepat marah serta sensitif. 
Menurut Albert Ellis, terdapatnya 3 pillar yang sebenarnya membangun tingkahlaku individu itu. 
A- Activating Event (peristiwa/masalah yang berlaku) B- Belief System (rB- pemikiran rasional/ iB- pemikiran tidak rasional) C- Consequences (Kesan emosi yang negative and distructive)
Sebenarnya, anda ada jalan penyelesaiannya yang sangat mudah. Secara ringkas dan umumnya menurut Albert Ellis dalam theory of Rational Emotive Behavior Therapy (REBT), kesedihan, kemarahan, kemurungan dan segala emosi negative (C) yang memberi impak kepada tingkahlaku negative seseorang bukanlah berpunca daripada masalah atau peristiwa yang dihadapinya ketika itu (A). Tetapi, sega…

10 CARA MENGATASI KECEWA AKIBAT PUTUS CINTA

Image
Assalamualaikum.

Putus cinta? Ouhhh man! Relax lah. Sejujurnya aku bukan sekali dua taw merasa pengalaman sakitnya putus cinta tuh macam mana. Dan aku jugak banyak terima kes perkongsian kecewa akibat putus cinta daripada kawan-kawan terdekat. Alhamdulillah, aku berjaya atasi segala duka lara yang sia-sia tuh dengan tips yang aku nak share kali ni. So untuk entry kali nih aku nak amik kesempatan untuk share 10 cara yang mungkin berguna untuk korang atasi kekecewaan yang dialami akibat putus cinta, okay?
Pendekkan masa berfikir serta risau tentang siapa betul, tetapi gunakanlah masa menentukan apa yang betul!

1. MENANGIS SEPUAS-PUASNYA.
- Memang tak dapat dinafikan, menangis sepuas-puasnya adalah cara pertama aku buat untuk atasi segala kesedihan tak kira lah putus cinta ke, kucing mati ke, atau kena tinggalkan bus. Hikhikhik. Tapi itu dulu lah, sekarang aku jarang dah menangis sebab sedih, tapi selalu menangis sebab terlampau PENAT dan TAHAN MARAH. Hehee.. You know what, actually menan…

AKU BUKAN DOKTOR, TAPI AKU BAKAL KAUNSELOR!

Image
Assalamualaikum.

Matahari belum terbit lagi mama dah jerit aku bangun siap-siap nak teman dia ke Hospital Sultan Haji Ahmad Shah (HOSHAS), Temerloh untuk temu janji dengan pakar Ortopedik. Dengan hati yang tak rela meninggalkan katil yang empuk dan batal yang selesa maka aku pun pergilah siap-siap berangkat ke HOSHAS. My God! I wondered when was the last time aku mandi seawal macam ni? Usually aku mandi dekat-dekat nak Zohor. Barulah boleh mandi lama sebab matahari pun dah mencangak atas kepala kan sampai mak aku hari-hari bising anak dara apa mandi tengahhari. Hiks! Kengkonon tak nak baju tercemar bau peluh bau ayam bau lada sebab celik mata tugas aku cuti semester ni ialah mengemas rumah dan masak. Well, jangan pandang rendah kat aku taw? Blogging, blogging jugak. Tapi kerja ompompuan aku buat jugak taw. Lagipun bila dah duduk jauh dari kota, udara sangat segar dan nak amik wuduk pun menggigil badan, itukan pulak nak suruh mandi subuh-subuh hari. &$#%*!
Sampai jer kat HOSHAS tu…

TIPS KEKAL SIHAT DENGAN MINYAK ZAITUN

Image
Assalamualaikum.

Korang buntu dah mencuba berbagai-bagai produk untuk menjaga kesihatan dan kecantikan kulit tapi masih tak berhasil? Risau dengan berbagai-bagai masalah yang malu nak dikongsikan seperti masalah keguguran rambut, kulit yang kering dan berat badan naik mendadak? Jangan risau! Inilah tujuan entry aku kali ni, untuk berkongsi dengan korang tentang khasiat dan kegunaan MINYAK ZAITUN. Honestly aku pun mengalami masalah yang sama dan like I said, dah macam-macam product cuba. Langsung tak bagi kesan paper. Rambut still gugur, kulit still kering, berat badan still naik. Tapi sekarang alhamdulillah, aku dah jumpa jalan penyelesaiannya!
Diriwayatkan oleh Ibnu Umar r.a: Rasulullah SAW pernah bersabda; "Minumlah minyak zaitun dan berminyaklah dengannya kerana sesungguhnya Ia adalah dari pohon yang diberkati." (Hr.al-Baihaqi dan Ibnu Majah)

Okay, jom mulakan penjagaan kesihatan dan kecantikan diri kita dengan MINYAK ZAITUN, kalau orang kampung aku cakap " Olive Oil&qu…

10 CARA MENGATASI MASALAH JERAWAT

Image
Assalamualaikum.

Entry kali nih aku nak share sikit antara tips ringkas CARA MENGHILANGKAN JERAWAT  yang aku amalkan sejak dari umur aku 13 tahun sampailah sekarang. Well, sejujurnya kulit aku nih tak lah flawless dan putih gebu macam korang. Setakat dapat elakkan jerawat tuh kira satu nikmat yang besar dah untuk aku. Dah tak payah buang duit mahal-mahal gi New York Skin solution kan. Heheee.  So, kalau aku kat rumah, ini adalah antara beberapa tips aku selalu amalkan even tak ada jerawat. Omputeh kata, 'prevention is better than cure', rite? Kalau rasa nak mencuba, silakan. =)

1. UBAT GIGI
- Ubat gigi ni kira teknik pertama aku belajar dari kawan masa duk asrama form 1 dulu. Hah, time tuh memang aku tak reti nak jaga muka nih. So kawan-kawan lah ajar. Caranya ialah, sapukan ubat gigi pada permukaan muka yang ada jerawat tu, dan biarkan selama 15 minit. Awal-awal letak tu agak pedih sikit, tapi bagi aku yang dah biasa nih macam rasa berangin jer. Then bilas dengan air suam see…

JOM ONLINE SHOPPING DI "Eena & Is Closet"

Image
Assalamualaikum...
Korang nak tampil cantik lagi bergaya dengan berbelanja murah? Tak ada baju yang sesuai nak dipadankan dengan tudung dan skirt labuh yang sedia ada? Tak ada masa untuk keluar shopping? Buntu memikirkan pakaian terbaik untuk menghadiri suatu majlis istimewa? Tiada masalah! Korang bertuah sebab bukak entry aku kali nih. Yeah, let's do ONLINE SHOPPING ! Muehehehee...
Okay, entry kali ni aku nak memperkenalkan salah satu online shop yang menjual pakaian simple, cantik dengan harga yang sangat berpatutan... Is & Eena Enterprise ... Nama yang agak fresh lagi. Tak kenal? Jom kenal! Untuk pengetahuan korang, Is & Eena Enterprise ni adalah trusted supplier yang berdaftar di bawah Suruhanjaya Syarikat Malaysia taw. So tak diragui lagi, business ni even nampak kecik, tapi yang pasti... SUDAH BERDAFTAR okay?! Apa lagi korang, jom lah usyar-usyar jeling-jeling dulu. Tak nak beli lagi pun tak apa, lepas ni boleh rekemen kat orang lain pulak kan? Amacam??
Untuk penget…

KAMI BAKAL KAUNSELOR PELATIH ANDA!

Image
Assalamualaikum.




Rasanya dah banyak minggu tak jumpa coursemates aku semua nih. Last lecture 2 hari sebelum bermulanya study week pun aku dah cabut ke Kota Tinggi, Johor untuk projek mega Bakti Siswa. Then exam pun aku extend sebab rumah banjir, so jumpa tak jumpa masa nak amik lagi 3 papers tu jer. Then dah masuk cuti sem. Oh rindunya......
How's my semester break? Ouhhhh... Seriously tak tahu macam mana nak define so far. Awal-awal cuti jelah aku busy cuci rumah banjir cat dinding panjat atap rumah bagai. Senang citer siang malam penuh jadual kalah suri rumah tangga sepenuh masa ni. Sebab on that time, aku lah maid, chef, nurse, tutor, gardener and so on. Why? Tak mau citer.  Then masuk 3rd weeks when everything's done, I wondered what should I do. Nak tunggu sampai 23 Februari ni baru balik kolej... Lemak berkilo-kilo dah simpan ni, tak bakar-bakar lagi. Haiiihh... 
Kengkadang tengok group whatsapp kami, aku cuma jadi silent reader jer lah. Ada masa aku reply. Notification…