Saturday, 21 February 2015

12 PEMIKIRAN TIDAK RASIONAL PUNCA EMOSI TERGANGGU


Assalamualaikum.

Masalah hiduplah yang mematangkan seseorang insan itu. Yea, tapi sejauh manakah anda berjaya mengawal masalah yang membelengu pemikiran seterusnya menjejaskan aktiviti harian anda? Disebabkan terlalu memikirkan masalah yang dihadapi, anda hilang selera makan, stress, susah untuk tidur, dan cepat marah serta sensitif. 

Menurut Albert Ellis, terdapatnya 3 pillar yang sebenarnya membangun tingkahlaku individu itu. 

A- Activating Event (peristiwa/masalah yang berlaku)
B- Belief System (rB- pemikiran rasional/ iB- pemikiran tidak rasional)
C- Consequences (Kesan emosi yang negative and distructive)

Sebenarnya, anda ada jalan penyelesaiannya yang sangat mudah. Secara ringkas dan umumnya menurut Albert Ellis dalam theory of Rational Emotive Behavior Therapy (REBT), kesedihan, kemarahan, kemurungan dan segala emosi negative (C) yang memberi impak kepada tingkahlaku negative seseorang bukanlah berpunca daripada masalah atau peristiwa yang dihadapinya ketika itu (A). Tetapi, segala emosi negatif  (C) yang mengganggu individu tersebut adalah berpunca daripada pemikiran tidak rasional (iB) individu  tersebut ketika itu. Belief system yang dimaksudkan di sini adalah pandangan, nilai, dan keyakinan yang dipegang oleh seseorang individu dan ia kadangkala bersifat rasional dan tidak rasional. Jadi sekiranya anda berjaya menyingkirkan pemikiran yang tidak rasional ini, gangguan emosi yang anda hadapi sebenarnya akan berkurangan.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Berikut adalah 12 PEMIKIRAN TIDAK RASIONAL (iB) penyebab kepada masalah gangguan emosi anda (C).

1. Saya mesti diterima oleh orang yang rapat / signifikan dalam hidup saya, kerana ini sangat penting bagi saya.

2. Saya mesti disayangi oleh keluarga, kekasih atau sesiapa saja yang penting dalam hidup saya, kerana ia merupakan perkara penting bagi saya.


3. Saya percaya bahawa semua masalah mesti ada jawapannya, dan jika saya tidak dapat jawapannya bererti saya tidak bagus, tidak berguna.


4. Saya mesti dapatkan apa yang saya harapkan, mahukan dan jangkakan, dan jika saya gagal mendapatkannya, ianya suatu keadaan yang sangat mengecewakan dan teruk.


5. Saya percaya bahawa masalah orang lain mesti menjadi masalah saya, dan saya bertanggungjawab keatasnya.


6. Lari daripada masalah adalah lebih baik daripada menghadapinya.


7. Saya hanya bagus dan berguna jika... dan jika tidak saya adalah tidak bagus, teruk, tidak berguna dan orang lain mungkin tidak akan menerima saya jika mempamerkan kekurangan.


8. Saya percaya bahawa orang jahat, tidak adil, kejam, melampau mestilah dipersalahkan dan diambil tindakan.


9. Saya mesti bergantung pada orang lain.


10. Saya mesti ingatkan bahaya selalu.


11. Saya tidak boleh berubah, lebih-lebih lagi kerana zaman lampau telah mencorakkan saya kini.


12. Kebahagiaan saya adalah dari orang lain, atau di luar kawalan diri saya, dan saya tidak berkuasa untuk mengawalnya.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Setelah kita ketahui yang mana satu pemikiran tidak rasional yang menjadi punca gangguan emosi lantas mengganggu urusan dan aktiviti harian, maka bagaimanakah pula cara untuk mengatasi atau mengurangkan desakan dan ketegangan serta konflik yang ada dalam diri? 
Caranya adalah, mulakan dengan teknik deep breathing sebanyak 3 kali. Pejamkan mata, dan cuba melawan atau mencabar pemikiran tidak rasional anda dengan soalan-soalan.

" Dimanakah bukti yang menyatakan bahawa setiap apa yang kita kehendaki pasti akan kita miliki sedangkan Allah lebih mengetahui apa yang lebih baik untuk hambaNya?" 
" Sejauh manakah kemampuan kita untuk menghukum setiap orang yang kita rasakan sangat tidak berpuas hati kerana berlaku jahat, kejam dan tidak adil seperti mana puak yahudi memerangi penduduk Gaza?"
"Adakah menjadi tanggungjawab kita untuk melangsaikan hutang seorang kawan sehingga memudaratkan diri sedangkan penghutang itu sanggup hidup papa asalkan bergaya?"
"Cinta tidak semestinya memiliki, adakah kita sedar hakikat ini?" 

Tepuk dada, tanya hati, tanya iman. Tidak yakin, bimbang, takut dan rendah diri hanyalah ilusi. Jangan mudah berputus asa dengan sesiapa atau keadaan, kerana kejadian berlaku setiap hari. Jika kita menunggu saat yang sempurna bila segalanya selamat dan pasti untuk melakukan sesuatu, ianya tidak akan tiba. Redha yang lepas, tawakal untuk masa depan. Maafkan dan lupakan. Kegembiraan sebenarnya bergantung kepada apa yang kita fikirkan. =) 


Pengajaran:
lurvealoevera.blogspot.com
"Lihat setiap masalah sebagai peluang mahirkan diri"

-   semua orang tidak kira bangsa, jantina, kaya, miskin, mendatangkan gangguan kepada diri sendiri apabila tidak mendapat apa yang mereka percaya sepatutnya dapat.

-   manusia juga cenderung mendatangkan gangguan apabila mereka dapat apa yang mereka percaya sepatutnya dapat (kerana takut kehilangannya..) 

-   tetapi apabila manusia tidak rigid, tidak mendesak, maka mereka terjejas secara sihat apabila tidak dapat yang diingini dan boleh mengambil tindakan konstruktif.






Thank you for reading.

Visit my Instagram: http://instagram.com/lurve_aloevera

Wednesday, 18 February 2015

10 CARA MENGATASI KECEWA AKIBAT PUTUS CINTA


Assalamualaikum.

Putus cinta? Ouhhh man! Relax lah. Sejujurnya aku bukan sekali dua taw merasa pengalaman sakitnya putus cinta tuh macam mana. Dan aku jugak banyak terima kes perkongsian kecewa akibat putus cinta daripada kawan-kawan terdekat. Alhamdulillah, aku berjaya atasi segala duka lara yang sia-sia tuh dengan tips yang aku nak share kali ni. So untuk entry kali nih aku nak amik kesempatan untuk share 10 cara yang mungkin berguna untuk korang atasi kekecewaan yang dialami akibat putus cinta, okay?

Pendekkan masa berfikir serta risau tentang siapa betul, tetapi gunakanlah masa menentukan apa yang betul!


1. MENANGIS SEPUAS-PUASNYA.
- Memang tak dapat dinafikan, menangis sepuas-puasnya adalah cara pertama aku buat untuk atasi segala kesedihan tak kira lah putus cinta ke, kucing mati ke, atau kena tinggalkan bus. Hikhikhik. Tapi itu dulu lah, sekarang aku jarang dah menangis sebab sedih, tapi selalu menangis sebab terlampau PENAT dan TAHAN MARAH. Hehee.. You know what, actually menangis ni ialah satu bahasa hati yang tak boleh diungkap dengan kata-kata, so tak salah kalau nak nangis. Tapi nasihat aku ialah, jangan nangis sampai kau tak makan tak tidur asyik meratap jer gambar ex kau, okay? Paling lama aku boleh nangis ialah 2 jam, itupun dah kira teruk taw? Ish..Ish..Ish... Jangan ingat bakal kaunselor macam aku dok dengar masalah orang siang malam tak pernah nangis yea. Manusia ni tak boleh kita duga, kengkadang yang kita nampak happy go lucky tu lah paling banyak menangis kalau dia bersendirian. So, kalau rasa hati tu tak tertahan sangat sedihnya, luka terlalu parah sampai susah nak rawat, menangislah sepuasnya. Niatkan supaya segala kesedihan, luka di hati dan  kekotoran hati tu mengalir keluar bersama air mata. Then minum air, cuci muka, tidur. In Shaa Allah boleh lega. =)


2. BERKONGSI MASALAH DENGAN ORANG YANG DIPERCAYAI.
- Kalau dah puas nangis pun tak okay jugak, apa kata korang cuba cari someone trusted, dan share masalah putus cinta korang tu. Siapa tahu mungkin korang akan lega sikit kan? And untung-untung orang tu boleh bagi nasihat atau bimbingan kat korang yang tengah mental breakdown nih. Kalau tak taw nak cari siapa, haaa. Boleh lah cari mana-mana counselor yang ada kat kawasan korang tu. Caranya ialah, just pergi ke mana-mana pusat yang menyediakan khidmat bimbingan dan kaunseling,( kalau kat UPM cuma cari Seksyen Kaunseling UPM) dan buat appointment. Jangan risau, sebelum bermulanya sesi kaunseling, korang akan diminta untuk membaca dulu surat perjanjian dengan kaunselor sebelum tanda tangan yang menyatakan bahawa segala apa yang dikongsikan dengan kaunselor adalah rahsia melainkan jika masalah yang korang share tuh boleh mudaratkan diri sendiri, diri kaunselor atau orang lain. Maka perjanjian itu akan terbatallah. Pada awal sesi pun kaunselor akan cuba ingatkan semula statements ni, supaya korang berasa selamat untuk share masalah putus cinta korang tu.

3. BUANG SEGALA KENANGAN BERSAMA SI DIA.
- Masa bercinta dulu mesti macam-macam hadiah dapatkan? Kengkonon time tu rasa macam sweetest couple of the world dah. Kentut pun bau wangi, yang tak sedap pun boleh jadi sedap. Sekali dah clash, puih! Apa tunggu lagi, move on lah! Buang semua barang yang ada kenangan dengan si dia, termasuklah gambar, surat, teddy bear. Kalau ex korang tu bagi hadiah kucing, janganlah dibuangnya kucing tu pulak. Jaga kucing tu elok-elok, dan abaikan siapa pemberi kucing tu. Fasa nih penting kalau korang jenis hati tak kental ni. Tengok gambar nangis, peluk teddy bear nangis. Meroyan pulak aku tengok. Memula tu mungkin lah sayang nak buang kan, tapi ini salah satu cara untuk korang berhenti kecewa untuk someone yang tak pandai hargai korang dengan sebaik mungkin. Hadiah bukan lambang cinta sepenuhnya.

4. PERBANYAKKAN AKTIVITI POSITIF.
- Since sekarang korang dah single kan, so masa lapang tu mesti banyak sampai tak taw nak buat apa. Berhenti buang masa untuk menangis meratap pemergian si dia dan ayuh perbanyakkan aktiviti yang lebih membina semangat kita! Contohnya, mungkin masa dah single ni lah korang boleh keluar hang out dengan kawan-kawan ke, buat aktiviti yang adventure sikit macam berkayak, mendaki gunung, ekspedisi jalan kaki ke. Baru syok! Jangan memerap mengurung diri dalam bilik dan buat perkara yang sia-sia. Bila fokus korang dah lari, korang sebenarnya dah mula membina lembaran hidup yang baru. Berhenti bersedih dan jom kita enjoy!

5. BERSANGKA BAIK KEPADA ALLAH
- Setiap yang pergi pasti ada gantinya. Tak semestinya yang kita sangkakan baik itu adalah yang terbaik untuk kita. Sentiasa bersangka baik pada Allah. Ujian yang melanda korang tu mungkin satu pengajaran yang Allah nak bagi supaya akan datang korang lebih bersedia dan berhati-hati dalam memilih pasangan hidup. Cewaah! Dah macam doktor cinta pulak bercakap. Hehee. Redha yang lepas, tawakal untuk akan datang. Okay? =)
.
6. KUASA SOLAT DAN DOA.
- "Jika dia bukan jodohku, jodohkan lah dia dengan orang giler." Aku selalu dengar ayat ni. Masa tengah rasional macam ni, bunyi doa tu macam joke. Tapi kalau orang tengah kecewa putus cinta ni, sebab terlampau marahkan si dia mungkin ada antara korang yang mendoakan si dia macam tu kan. For me, better kau concern soal hati kau dulu. Tak usah pedulik lagi dengan masa depan atau perkembangan daripada si dia. Allah bagi ujian sebab nak kita lebih dekat dengan Dia. Perbanyakkan solat dan doa, percayalah bahawa kita tidak keseorangan. Allah sentiasa ada untuk kita masa susah dan senang.

7. BERI MASA KEPADA DIRI SENDIRI
- Jika suatu ketika dulu, ada orang selalu amik berat pasal kita, ingatkan kita, nasihatkan kita dan temankan kita. Tapi sekarang semua tu hanya tinggal kenangan. Sedih.. Pilu.. Rasa tertipu.. Rasa dipermainkan.. Keseorangan, kesunyian..Yes, perasaan yang terbuku di hati tu memang sukar diungkapkan, sukar diduga dan sukar dirawat. Tapi jangan risau, apa yang perlu korang buat ialah biarkan masa yang merawat segala kesedihan tu. Beri masa pada diri sendiri. Jalani hidup seperti biasa untuk adapt dengan new environment. Awal-awal tu tak biasa lagi normal lah. Apa yang perlu korang buat ialah penuhkan masa terluang tu untuk aktiviti yang berfaedah macam aku rekemen kan tadi. Keluar shopping ke, tengok wayang, atau belajar memasak. Lama-lama nanti hati tu akan lupalah si dia.

8. PERLUASKAN "SOCIAL NETWORK"
- Selalu orang yang putus cinta ni banyak buang masa fikirkan perkara yang dah lepas. Mengikut pengalaman peribadi aku, salah satu cara terbaik untuk aku lupakan bekas kekasih adalah dengan perbanyakkan berkawan. Sekarang zaman dah canggeh woo! Facebook, Instagram, Twitter, Bee Talk, Wechat. Macam-macam apps ada untuk korang cuba mencari kenalan baru. Tapi nasihat aku adalah, jangan terlalu asyik mengadu masalah pada orang lain, takut nanti orang akan bosan dengan kita dan ramai yang akan mengambil kesempatan kat kita pulak nanti. So, cuba share anything fun and enjoyable dengan kenalan baru korang. Bertukar pendapat ke, hobbies. Siapa tahu dengan cara begini dapat membina lagi keyakinan diri korang? Usually orang putus cinta ni akan kata, "Semua lelaki/perempuan sama jer!" Actually no! Masa kita tengah emosi, kita akan cakap macam tu. So cara nak rawat ialah, banyakkan berkawan.

9. BUAT SI DIA MENYESAL TINGGALKAN ANDA
- Dalam erti kata lain, dendam yang sihat! Cuba korang buat self check list, analyse dan improve mana yang patut. Kalau dulu kita jenis yang selekeh, cuba ubah penampilan diri kita kepada lebih kemas, segak dan bergaya. Kalau dulu kita selalu marah-marah, cuba pupuk rasa sabar dengan memelihara kucing atau bermain dengan budak-budak kecik. Kalau dulu kita malas belajar dan nampak kurang pandai, cuba usahakan supaya pencapaian akademik atau tahap kecekapan kita dalam pekerjaan bertambah baik. Buktikan pada si dia yang sudah tinggalkan korang bahawa si dia akan menyesal sebab tinggalkan korang. Kesetiaan korang senang-senang dibuang macam sampah. Lagi-lagi kalau korang hari-hari kena hadap muka bekas kekasih korang tu, lagi kena kuatkan semangat. Siapa tahu satu hari nanti bila nampak perubahan drastik macam ni, si dia akan datang mintak maaf dan ada yang mungkin datang dengan niat untuk merujuk balik? Nasihat aku ialah, better don't accept them back! You deserve better okay setelah bersusah payah korang cuba pulihkan semangat untuk merawat hati yang terluka tu. Abaikan si dia, dan teruskan hidup dengan hati yang lebih girang gemilang!

10. MAAFKAN DAN LUPAKAN.
- Bukan mudah untuk maafkan orang yang dah banyak lukakan hati kita, apatah lagi melupakannya. Seperti yang aku cakap tadi, biar masa yang tentukan segalanya. Bila hati dah redha dengan perpisahan ini, maka kita cubalah untuk maafkan si dia dan lupakan segala kesilapan yang pernah dilakukannya dulu. Maafkan dan lupakan tidak bermakna hati kita masih boleh menerima si dia hadir dalam hidup kita sebagai kawan. So it depends on you. Kalau rasa boleh terima sebagai kekasih semula, silakan. Kalau rasa boleh terima sebagai kawan, selamat berkawan. Tapi kalau kehadiran si dia boleh mengingatkan kita pada kenangan dulu dan hati kita sedih lagi, lebih baik menjauhkan diri daripada orang macam tu.



Dah tiba masanya untuk kita bersikap pentingkan diri sikit. Asyik kita jer yang kena jaga hati orang, habis hati kita siapa nak jaga? Kata orang tua-tua, sayang biar berpada-pada. Benci biar berpada-pada jugak. Keindahan hidup bukan hanya terletak kepada berapa banyak harta benda yang kita miliki, tetapi bagaimana kita menghargai dan menikmati keseronokkan menggunakannya. Tepuk dada, tanya hati. Apakah yang pasti dalam dunia ini? PERUBAHAN! Bersedia untuk berubah. La Tahzan. 

"Every struggle in your life has shaped you into the person you are today. Be thankful for the hard times, they can only make you STRONGER."



Thank you for reading.
Visit my Instagram: http://instagram.com/lurve_aloevera








Tuesday, 17 February 2015

AKU BUKAN DOKTOR, TAPI AKU BAKAL KAUNSELOR!


Assalamualaikum.

Matahari belum terbit lagi mama dah jerit aku bangun siap-siap nak teman dia ke Hospital Sultan Haji Ahmad Shah (HOSHAS), Temerloh untuk temu janji dengan pakar Ortopedik. Dengan hati yang tak rela meninggalkan katil yang empuk dan batal yang selesa maka aku pun pergilah siap-siap berangkat ke HOSHAS. My God! I wondered when was the last time aku mandi seawal macam ni? Usually aku mandi dekat-dekat nak Zohor. Barulah boleh mandi lama sebab matahari pun dah mencangak atas kepala kan sampai mak aku hari-hari bising anak dara apa mandi tengahhari. Hiks! Kengkonon tak nak baju tercemar bau peluh bau ayam bau lada sebab celik mata tugas aku cuti semester ni ialah mengemas rumah dan masak. Well, jangan pandang rendah kat aku taw? Blogging, blogging jugak. Tapi kerja ompompuan aku buat jugak taw. Lagipun bila dah duduk jauh dari kota, udara sangat segar dan nak amik wuduk pun menggigil badan, itukan pulak nak suruh mandi subuh-subuh hari. &$#%*!

Sampai jer kat HOSHAS tu, aku teman mama masuk bilik doktor. Wow...! Seriously, doktor-doktor kat HOSHAS bahagian Ortopedik ni semua cantik-cantik dan kacak-kacak belaka. Wewiiitt! Choy gedik siot baru tengok doktor hensem sikit dah melting, belum jumpa pelakon aku minat Zul Ariffin tu depan mata lagi. Wakakakaaa..Bukan mata aku yang cakap, mama pun cakap benda yang sama taw. Dan suddenly I saw Dr.Mahyuddin pakar Ortopedik tuh. Jujur cakap kalau time tuh aku ada bawak note book ke atau planner, aku gi mintak signature dia sebab aku memang admirer giler dengan motivasi dan tips yang doktor tu share kat Instagram dia. Plus Dr.Mahyuddin ni pun salah seorang penulis buku Diagnosis dengan Dr.Fatin Liyana. Apa lagi? Memang aku tercari-cari lama dah buku Diagnosis tu. Tak pernah lagi seumur hidup aku berminat dengan novel, melainkan novel Diagnosis ni jer aku tercari-cari. Haaaa.

Right after mama siap checked, aku pun pergilah ke farmasi untuk tunggu giliran amik ubat sementara mama pulak gi settle kat kaunter wad bersalin sebab ada masalah yang perlu dirujuk ke pakar sakit puan pulak. And guest what, ditakdirkan Allah tiba-tiba ada sorang mak cik tua ni datang duduk sebelah seat aku. Rapport pun belum bina lagi, mak cik ni dengan ramahnya sembang dengan aku. Shocked! But I was glad for having a short but nice conversation with her.

"Mak cik ni sakit sangat kat belakang ni deq, nak buat macam ni pun tak boleh.."
*sambil buat demo kat badan dia, hayun-hayun kan tangannya then move on ke badan aku dengan meletakkan jarinya ke belikat dan bahu aku*

"Mak cik dari Ortopedik jugak ke?"

"Haah. Mak cik takut buat operation. Itu yang anak-anak suruh mak cik minum susu. Tapi yelah kan, dah kita tak biasa minum susu, itu yang culeh-culehnya minum. Ari ni mak cik minum, esok lusa malas dah. Cuba adik tengok kad mak cik ni, apa doktor tu tulis?"
*bukak kad pesakit yang dipegangnya dan tunjuk kat aku seolah-olah aku ni macam doktor yang sesajer melawat pesakit kat farmasi pulak. Sebab nak amik hati, aku pun bacalah walaupun tak paham sepatah haram.*

"Ooooo....Ni kad temu janji mak cik dengan doktor. Yang resit nih nanti ubat mak cik kena amik kat kaunter. Yang belakang-belakang ni saya tak paham apa doktor ni tulis. Suami mak cik ada lagi? Anak-anak makcik mana?"

"Suami makcik sakit, anak-anak pulak semua dah bekerja. Tinggal mak cik sorang jer kat rumah, kalau mak cik operate, saper nak jaga nanti kan? Makan minum pak cik ko lagi."
*sebak pulak aku dengar. Dah macam buat sesi kaunseling pulak rasa time tuh.*

"Tak pe lah mak cik, buat slow-slow kerja tu. Tak larat jangan paksa badan taw. Mak saya pun ortopedik jugak, dah 8 bulan lumpuh tak boleh berjalan. Sekarang ni Alhamdulillah dah mula nampak kesan boleh jalan sesiket."

"Mak awak makan ubat apa? Mak cik nak beli jugaklah."
*Dengan penuh harapan dan wajah yang terselit satu senyuman seolah-olah sinar baru mula hadir kat farmasi tu.*

"Mama makan supplement jer, jus Nusantara dengan Gamolax Gold yang produk D'Herbs tu. Mak cik belilah. Hari-hari mama minum, dah 8 bulan alhamdulillah boleh jalan."

"Beli kat mana mende tu? Mahal ker? Nak suruh anak mak cik belilah."

"Kat kedai jual ubat kecantikan semua ada jual mak cik. Harga boleh tahan lah mahal, kalau ada kad ahli boleh dapat diskaun. Mama saya tiap-tiap bulan beli, itu yang buat kad ahli jimat dapat murah siket."

"Lagi mak awak makan apa jadi cepat sihat?"

"Mama minum jugak susu, untuk kuatkan tulang kan. Mama operate kat saraf tunjang, pastu doktor tak jahit lepas kena nanah hari tu. Tak boleh lasak sangat sebab doktor tak bagi jahit, bagi saraf tu relax dulu sebab saraf dah lama terhimpit kat tulang belakang. Pas minum jus tu yang cell kulit tumbuh cepat. Lepas tu ada jugak kami amalkan makanan sunnah. Minum madu dengan minyak Zaitun. Iktiar lain macam gi berurut pun ada, untuk lancarkan peredaran darah since doktor kata boleh. Setiap 2 minggu sekali mama datang sini lagi buat fisioterapi."

"Ouh, lepas ni mak cik nak suruh lah anak tu beli semua ni. Mak cik tak daya sakit sana sakit sini. Dah tu awak lah yang jaga mak kat rumah 8 bulan ni yea?"
*muka berubah ceria serta merta.*

"Saya jaga 3 bulan lepas mama operate jer mak cik, lepas tu saya balik belajar. Ni cuti sem saya jaga mama semula. Dulu saya tak ada, mama lah yang jaga diri sendiri. Makan, mandi, kemas rumah semua dengan wheelchair. Abah jer cuci luka kat tempat operation. Ni saya dah balik, macam hari tu lah saya yang pantau makan minum mama."

****

Lepas number aku dipanggil dan doktor bagi ubat saraf, dalam perjalanan pulang aku tersenyum sorang-sorang.

lurvealoevera.blogspot.com


At this point of time, I wonder the way I dressed up today, do I look like a doctor? I'm glad even aku tak amik bidang perubatan, dan aku pun baru memula nak concern bout my health, bacaan yang tak berapa banyak dalam bidang ortopedik since mama lumpuh ni sikit sebanyak boleh memberi harapan kepada mereka yang memerlukan.

So it doesn't matter how do I look, as long as I have the genuineness to help people and that is what a counselor needs. Next time, I'll read more and more and more so that even I'm not doing any counseling session within therapeutic environment, I still can give my counseli guidance and hopes to live up!

Even though aku tak buat counseling session, but still aku dah aplikasikan sedikit panduan yang digariskan oleh Gerard Egan. SOLER – lima cara kaunselor menunjukkan beliau hadir/berada bersama-sama klien (five ways to show counselor is physically ’present’).

            S – Duduk berhadapan klien (face your client squarely..to show involvement) 
            O – Posisi yang menampakkan kaunselor bersikap terbuka dan kaunselor
                   sedia membantu.  Tidak bersilang tangan atau kaki seolah-olah defensif.
                   (open posture...open to your client, ready to hear what he/she will say, no
                   crossed arms and legs.  How to show you are open, to accept and
                   available to your client?)
            L – condong sedikit ke hadapan ke arah klien untuk menunjukkan minat  
                  mendengar (leaning toward your client).
            E – kontak mata dengan klien (good eye contact)
            R – kaunselor dalam keadaan rileks, tidak tensen (counselor is relaxed).
                  Kaunselor bergerak secara natural.

P/S: SOLER are just guidelines and are not something fixed or compulsary..adjust accordingly.


Thank you for reading.
Visit my Instagram: http://instagram.com/lurve_aloevera



Wednesday, 11 February 2015

TIPS KEKAL SIHAT DENGAN MINYAK ZAITUN


Assalamualaikum.

Korang buntu dah mencuba berbagai-bagai produk untuk menjaga kesihatan dan kecantikan kulit tapi masih tak berhasil? Risau dengan berbagai-bagai masalah yang malu nak dikongsikan seperti masalah keguguran rambut, kulit yang kering dan berat badan naik mendadak? Jangan risau! Inilah tujuan entry aku kali ni, untuk berkongsi dengan korang tentang khasiat dan kegunaan MINYAK ZAITUN. Honestly aku pun mengalami masalah yang sama dan like I said, dah macam-macam product cuba. Langsung tak bagi kesan paper. Rambut still gugur, kulit still kering, berat badan still naik. Tapi sekarang alhamdulillah, aku dah jumpa jalan penyelesaiannya!

Diriwayatkan oleh Ibnu Umar r.a:
Rasulullah SAW pernah bersabda;
"Minumlah minyak zaitun dan berminyaklah dengannya kerana sesungguhnya Ia adalah dari pohon yang diberkati."
(Hr.al-Baihaqi dan Ibnu Majah)


Okay, jom mulakan penjagaan kesihatan dan kecantikan diri kita dengan MINYAK ZAITUN, kalau orang kampung aku cakap " Olive Oil". Hahaaa.



1. RAMBUT
- Bagi perempuan yang bertudung dan sibuk mengalahkan artist macam aku nih, cewaahh.. jujur cakap untuk penjagaan rambut ni aku buat macam alar kadar jer. Basuh, syampu, keringkan. Tu jer yang sempat. Kalau sebut nak belai-belai bagai memang tak sempat lah. So apa yang aku buat ialah, bila ada masa lapang , aku gunakan Minyak Zaitun. Minyak Zaitun sangat baik dalam bertindak sebagai antioksidan untuk mengurangkan masalah rambut hasil daripada penggunaan produk kimia seperti syampu rambut yang tidak serasi sebenarnya. Caranya sangat mudah, campurkan minyak zaitun bersama kuning telur, dan jadikan ianya sebagai masker rambut. Kemudian sapukan di kepala dan bungkus selama 20 minit dan bilas. Kalau tak sempat nak buat masker pun tak apa, lepas mandi, korang cuma perlu sapukan jer minyak zaitun ni kat rambut macam minyak rambut biasa. Okay? Dengan izin Allah rambut tu akan kembali lebat dan menawan. Tak payah sesusah gi Yun Nam Hair care lagi. Heeee. 


2. MUKA
- Sekiranya korang menghadapi masalah kulit muka yang cepat kering, minyak zaitun boleh bertindak sebagai pengganti krim sebelum tidur. Caranya adalah bersihkan kulit muka korang, dan oleskan minyak zaitun ke seluruh bahagian muka. Minyak zaitun sangat membantu dalam membaiki sel kulit pada wajah dan melakukan proses regeneration for new cells akibat sunburn. Dan apa aku buat pulak ialah, setiap kali lepas aku picit jerawat dengan kuku (bad habit! jangan ikot ok?), kulit aku mulalah kering sana, mengelupas sini. Especially kat hidung, obvious giler nampak! Sebelum ni aku guna Bio oil, but since kat rumah busy kan, malas nak guna product asing-asing. So aku just apply jer minyak zaitun ni kat muka, tapi make sure jangan banyak sangat sapu. Takut masalah muka berminyak pulak jadinya nanti. Tak pepasal korang kena rujuk pakar kulit wajah kat New York Skin Solution. -_-!


3. BIBIR
- Muka dengan rambut jer ke nak sihat dan cantik? Bibir pun nak jugak kan. Usually orang guna madu lebah letak kat bibir, pun boleh. Since kita dah ada minyak zaitun ni, apa kata apply jer terus. Jimat duit. Heee.  Caranya ialah, selepas gosok gigi sebelum tidur, gunakan berus gigi yang bersih tanpa ubat gigi tu dan gosokkan bibir korang perlahan-lahan. Ini bertujuan untuk membuang sel kulit mati yang ada pada bibir. Kemudian, oleskan minyak zaitun ke bibir korang. Hasilnya, korang akan dapat bibir yang lebih lembab dan bersih. Cubalah!


4. MATA
- Bagi mereka yang ada eye ring, cara paling mudah lagi menjimatkan adalah dengan menyapukan minyak zaitun ni ke sekeliling permukaan bawah mata dan kelopaknya. Habit aku pulak, aku akan sapukan olive oil ni kat bulu mata dengan kening sekali. Sape tahu kan 5 tahun lagi bulu mata aku boleh jadi lebat? Haaa, tak payah sesusah nak kawen nanti aku tempah mak andam mahal-mahal untuk pakaikan aku bulu mata palsu. Kikikiiii.


5. TANGAN DAN KAKI
- Sebagai alternatif lotion, minyak zaitun pun boleh disapukan pada tangan dan kaki terutama bagi mereka yang ada elergik sabun macam aku nih, sampai kulit tangan mengelupas bagai. Seriously segan sangat kalau nak salam orang dengan tangan yang kasar. Dah macam-macam product, lotion and krim aku pakai. Clinical ke tak clinical, semua tak ada effect. End up aku dah buntu, aku pakai jer minyak zaitun ni siang malam. Kalau bukan kat tangan pun, mesti ramai yang tak perasan tumit kaki korang ada kulit yang pecah atau kering sebab banyak berjalan kan? Kalau tak, buat apa orang reka Scholl dan jual mahal-mahal kan? Semuanya sebab nak dapatkan kulit yang cantik tanpa sebarang pengelupasan. Caranya sangat mudah, jika di tangan, hanya sapukannya sahaja terutama di bahagian siku yang sangat senang kering. Manakala kalau di tapak kaki pulak, sapu kedua-dua belah tapak kaki dengan minyak zaitun, urutkan kaki korang dan tutup dengan stoking masa nak tidur. Malam-malam aku selalu buat macam ni, dan tidur aku lena sangat rasanya.


6. BAHAGIAN TERSEMBUNYI
- Bahagian tersembunyi yang aku maksudkan kat sini ialah di belakang telinga, selangkangan, lipatan leher atau peha. Kalau korang jenis yang busy giler vavi sampai mandi pun nak cepat macam aku kat kolej, mesti terlepas pandang kat bahagian-bahagian nih untuk betul-betul gosok dengan bersih. So kalau ada masa free-free dah tak busy tu, korang boleh gunakan minyak zaitun ni sebagai pembersih kulit mati. Caranya tetap sama, cuma perlu sapukan sahaja pada bahagian-bahagian tersembunyi ni dengan minyak zaitun sebelum tidur. Dan jangan lupa untuk gosok betul-betul badan korang masa mandi keesokkan harinya since 1 badan dah penuh dengan minyak zaitun kan. Aku selalu buat, korang bila lagi?


7. MASALAH DALAMAN
- Menurut pembacaan ringan aku yang tak seberapa ni, minyak zaitun dikatakan lebih baik daripada minyak kelapa sawit sebab kandungan lemaknya lebih rendah. So, kalau korang ada pasang hajat nak turunkan berat badan, amalkan gaya pemakanan yang sihat dengan mengambil minyak zaitun . Since kandungan lemak yang ada pada minyak zaitun ni rendah, maka kadar kolesterol yang diambil oleh pengguna pun boleh dikurangkan.Caranya ialah, korang boleh gunakan minyak zaitun masa memasak atau boleh amik supplement kapsul minyak zaitun . Minyak zaitun dikatakan sangat baik untuk mengatasi masalah sakit jantung, arteriosclerosis dan mencegah osteoporosis. Ini menurut apa yang aku bacalah. Kalau salah, kau pergi maki author dia. Hiks! Untuk amalan peribadi aku, aku amik supplement SYAM OLIVE OIL CAPSULE . Minyak zaitun jugak sebenarnya sangat diperlukan oleh badan kita untuk mengawal dan merendahkan kolestrol LDL which is kolestrol jahat lah. Hence, selain dapat membantu kita dalam sistem penghadaman, minyak zaitun jugak baik untuk mengurangkan ulser perut taw since asid lemak distabilkan oleh minyak zaitun ni. So apa tunggu lagi?


Antara khasiat lain minyak zaitun ni jugak ialah, ia bertindak sebagai pembekal vitamin seperti vitamin E yang tinggi dan sebagai anti-oksidan. Haaa, so kalau kita amalkan pengambilan minyak zaitun ni dalam pemakanan harian secara konsisten, kita dapat banyak sangat benefits nya sebagai contoh mengelakkan kanser, metabolisme tubuh dapat diseimbangkan, pertumbuhan tulang dan tubuh bagi kanak-kanak berlaku dengan baik, bertindak sebagai anti-penuaan dan paling penting, kecantikan kulit dan rambut dijaga dengan baik. Amacam? Power kan minyak zaitun ni rupanya?

Kalau berminat nak mencuba product minyak zaitun ni, aku rekemenkan Minsyam Extra Virgin Olive Oil . Just klik jer link tu dan try lah usyar-usyar tengok. Aku gunakan extra virgin olive oil ni waktu malam, and 2 biji sehari untuk olive oil capsule selepas makan. Harga mampu milik. 

So, selamat mencuba!





Thank you for reading.
Visit my Instagram: http://instagram.com/lurve_aloevera

Tuesday, 10 February 2015

10 CARA MENGATASI MASALAH JERAWAT


Assalamualaikum.

Entry kali nih aku nak share sikit antara tips ringkas CARA MENGHILANGKAN JERAWAT  yang aku amalkan sejak dari umur aku 13 tahun sampailah sekarang. Well, sejujurnya kulit aku nih tak lah flawless dan putih gebu macam korang. Setakat dapat elakkan jerawat tuh kira satu nikmat yang besar dah untuk aku. Dah tak payah buang duit mahal-mahal gi New York Skin solution kan. Heheee. 
So, kalau aku kat rumah, ini adalah antara beberapa tips aku selalu amalkan even tak ada jerawat. Omputeh kata, 'prevention is better than cure', rite? Kalau rasa nak mencuba, silakan. =)


1. UBAT GIGI
- Ubat gigi ni kira teknik pertama aku belajar dari kawan masa duk asrama form 1 dulu. Hah, time tuh memang aku tak reti nak jaga muka nih. So kawan-kawan lah ajar. Caranya ialah, sapukan ubat gigi pada permukaan muka yang ada jerawat tu, dan biarkan selama 15 minit. Awal-awal letak tu agak pedih sikit, tapi bagi aku yang dah biasa nih macam rasa berangin jer. Then bilas dengan air suam seeloknya dengan menggunakan tuala. 2 hari buat jer, alhamdulillah masalah jerawat aku yang muncul sekali sebulan tu dapat diatasi.

2. TOMATO
- Kalau kat rumah pulak, selain guna ubat gigi, aku akan gunakan buah tomato jugak. Caranya ialah, belah tomato tu, dan tenyehkan kat muka. Biarkan tomato tuh kering pada wajah kita, dan bilas dengan air. Tujuan kita tak terus bilas ialah nak bagi nutrient dalam tomato tu supaya serap ke dalam kulit muka kita. Hasilnya memang awesome! Kengkadang sambil masak tu aku sempat lagi makan tomato tu mentah-mentah, my feberet taw even nampak agak tak senonoh dah potong untuk masak pastu aku curi-curik makan, end up nak masak tinggal berapa keping jer tomato. Hiks!

3. LIDAH BUAYA
- Ini adalah salah satu sebab kenapa aku suka sangat dengan lidah buaya atau nama canggih siket, Aloe vera. Haaa, that's why username lama sosial aku semuanya Lurve Aloevera kan. Kalau aku jumpa tumbuhan ni kat memana, memang buat muka tak malu lah gi mintak sehelai daunnya dari tuan tanah. Caranya sangat mudah! Cuma potong aloe vera nih menjadi ketulan yang kecil, dan kupas kulit luarnya. Macam tomato tadi jugak, just tenyeh jer lendir aloe vera tadi kat muka dan gosokkan terutama pada bahagian parut jerawat. Kemudian biarkan sehingga kering, dan bilas. Seeloknya ulang setiap pagi dan malam. Cubalah!

4. PUTIH TELUR
- Nih petua mak aku lah , guna putih telur. Dan bila dah pandai, setiap kali balik rumah kerja aku  adalah menghabiskan telur dalam peti ais untuk buat masker. Kahkahkah..End up mama nak masak, tengok telur makin susut. Ada toyol ker kat rumah?  Hahaha. Caranya adalah, cuma perlu asingkan putih telur tu, dan sapukan pada wajah yang telah dibersihkan terlebih dahulu. Kemudian biarkan kering dan bilas. Hasilnya, kulit muka korang akan menjadi lebih tegang, serius talk! Tak payah sesusah nak pakai botox bagai.

5. AIR BASUHAN BERAS
- Tips ni lagi simple, hampir setiap hari kalau kat rumah aku akan buat. Caranya ialah, simpan air basuhan beras yang pertama tadi dan basuh muka anda dengan air tersebut. Diingatkan supaya korang jangan memandai-mandai nak lap okay? Biarkan air beras tadi kering dengan sendirinya di wajah kita, then barulah cuci dengan air suam. Effect dia macam cuci muka dengan air biasa jer, tapi sangat baik untuk membantu hilangkan jerawat taw.

6. AIR SUAM
- Sudah menjadi tabiat aku dari sekolah menengah lagi cuci muka dengan air suam sama ada sebelum atau selepas bangun tidur. Depends pada tahap kesibukan aku yang mengalahkan perdana menteri nih lah. Hahaaa. Bila sehari aku tak sempat lap muka dengan air suam, memang rasa tak lengkap gitew. Caranya ialah, ambil sehelai tuala muka dan rendamkan dengan air suam. Kemudian tuamkan tuala tadi perlahan-lahan ke seluruh bahagian muka terutama di bahagian hidung dan dagu. That's why aku jarang mengantuk dalam kuliah sebab muka rasa segar sangat pagi-pagi sementara tunggu Nescafe jadi suam, aku manja-manjakan kulit dulu. Heee.

7. PENGGUNAAN MAKE UP
- Aku start guna bedak compact masa umur aku 19 tahun, tu pun amik Sendayu Tinggi mak aku tak nak guna. Hiks! Ketinggalan kan? Dan masa umur aku dah masuk 20 baru belajar dari kawan macam mana nak guna Liquid Lift Foundation. Pantang mak aku kalau tengok orang make up tebal-tebal 3 4 lapis nih. Dengan pemerah pipi dan eye shadow bagai. So hasilnya aku pun jadi sangat awkward kalau disuruh pakai 2 benda tuh untuk special occasion. Dan lipstick pun aku tak reti pakai, pelembap bibir tu mujur aku belajar guna. Hehee. Nak pakai tak salah, tapi make sure pandai lah nak bersihkannya. Kadang-kadang even kita guna sabun pencuci muka pun belum tentu make up bersih dari muka. Dan aku pernah beli Make Up Remover kat body shop dulu, tapi takut nak pakai sebab aku jarang guna chemical product ni. End up aku buat manual, letak minyak zaitun pada tisu, dan lap keseluruhan muka sebelum cuci dengan sabun.

8. JANGAN PICIT JERAWAT DENGAN KUKU
- Sejujurnya ni adalah tabiat buruk yang susah aku nak elakkan. Hahaa. Tahu cara ni tak elok, tapi still gatal sangat tangan tu nak picit jerawat dengan kuku. Lepas tu mulalah kesan merah-merah kat hidung, 2 hari kemudian terus jadi kulit mati dan kering. Time tu satu kerja lagi nak cari krim dan lotion muka bagai sapu. So untuk nasihat dan ingatan sendiri, aku sengaja letak kat entry ni supaya next time aku baca, aku akan ingat. Hehee.

9. KURANGKAN AKTIVITI YANG TERDEDAH KEPADA SINARAN MATAHARI
- Pancaran sinar matahari zaman sekarang tak macam dulu, makin hari makin bahaya. Seeloknya kurangkan expose kulit kita pada sinaran UV. Caranya ialah, sama ada korang boleh kurangkan aktiviti luar pintu (outdoor activities), gunakan payung, atau gunakan Sunblock yang bersesuaian dengan condition kulit anda. Fyi, muka aku nih senang sangat sun burnt even baru setengah hari aku kat luar. So antara product yang aku guna pakai sejak dari zaman sekolah lagi ialah day cream OLAY natural white which is light and non-greasy formula for UV protection, OLAY white radiance with SPF 50 for ultra UV blocker dan OLAY white radiance UV whitening lotion with SPF 19. Pakai hari-hari pun still ada kesan perbezaan tona kulit , tapi at least kulit tak directly exposed kat sunlight kan? Pentingnya kita lindungi kulit daripada sinaran matahari macam ni kerana ia akan merangsang kulit wajah kita untuk mengeluarkan lebih banyak sebum sehingga menyebabkan pertumbuhan jerawat. Senang citer sel kulit cepat mati lah.

10. JAGA PEMAKANAN
- Dan tips yang terakhir adalah, kawal pemakanan anda! Sebaiknya bagi mereka yang ada elergik dengan kekacang atau seafood sampai memberi kesan pada muka, sila elakkan. Macam aku, aku memang ada elergik kacang dan seafood, tapi alhamdulillah cuma effect pada kaki dengan tangan jer. Telan ubat, settle!  Besides, kalau boleh kurangkan makanan yang pedas dan berminyak sebab ada certain daripada kita yang mengalami masalah pada muka ialah sebab tak jaga pemakanan.




Kesimpulannya, bukan nak kata aku sempurna dengan kulit yang halus mulus. Sama sekali, TIDAK. Cuma aku rasa nak share few steps yang selamat untuk dicuba, instead of you keep using chemical products untuk dapatkan hasil yang cepat tapi tak kekal. In the future, korang tak sedar kulit wajah makin hari makin nipis. Wajah adalah aset kita sebagai perempuan. CANTIK ITU SUBJEKTIF. So jangan pedulikan apa orang nak nilai anda. Stay positive and confidence , okay? 

SELAMAT MENCUBA!




Thank you for reading.
Visit my Instagram: http://instagram.com/lurve_aloevera

Friday, 6 February 2015

JOM ONLINE SHOPPING DI "Eena & Is Closet"


Assalamualaikum...

Korang nak tampil cantik lagi bergaya dengan berbelanja murah? Tak ada baju yang sesuai nak dipadankan dengan tudung dan skirt labuh yang sedia ada? Tak ada masa untuk keluar shopping? Buntu memikirkan pakaian terbaik untuk menghadiri suatu majlis istimewa? Tiada masalah! Korang bertuah sebab bukak entry aku kali nih. Yeah, let's do ONLINE SHOPPING ! Muehehehee...

Okay, entry kali ni aku nak memperkenalkan salah satu online shop yang menjual pakaian simple, cantik dengan harga yang sangat berpatutan... Is & Eena Enterprise ... Nama yang agak fresh lagi. Tak kenal? Jom kenal! Untuk pengetahuan korang, Is & Eena Enterprise ni adalah trusted supplier yang berdaftar di bawah Suruhanjaya Syarikat Malaysia taw. So tak diragui lagi, business ni even nampak kecik, tapi yang pasti... SUDAH BERDAFTAR okay?! Apa lagi korang, jom lah usyar-usyar jeling-jeling dulu. Tak nak beli lagi pun tak apa, lepas ni boleh rekemen kat orang lain pulak kan? Amacam??

Untuk pengetahuan semua, Is & Eena Enterprise ni menjual pakaian yang produk utamanya ialah printed baggy shirt. Tapi untuk entry kali ni, antara yang aku nak rekemen kat sini adalah PRINTED BAGGY SHIRT, KIMONO CARDIGAN, DRESS dengan SWEATER .  Elehhh... Dah berlambak orang jual! Relax lu kak! Tak salah kan tengok?



PART 1 : PRINTED BAGGY SHIRT

Description: Harga: RM19.00 
Pembelian 3 helai dan ke atas RM17
Jenis material: Knitted Cotton
Measurement: 
Bahu- 44cm Dada-100cm Lengan-60cm Pinggang-100cm Ketiak-10inci Labuh-72cm



Image 1: Printed Baggy Shirt

Image 2: Printed Baggy Shirt

Image 3: Printed Baggy Shirt
Image 4: Printed Baggy Shirt
Image 5: Printed Baggy Shirt

Image 6: Printed Baggy Shirt


So, amacam? Cantik kan printed baggy shirts ni? Ada macam-macam warna, macam-macam corak. Sesuai sangatlah untuk kita yang muda lagi remaja ni pakai. Haaahh, nak pakai gi kuliah boleh, pakai gi tengok wayang boleh, nak pakai gi dating pun boleh. Oppss! Terserlah feminism korang tahu. Hah, apa lagi? Murah jer taw, RM19. Kalau nak jimat boleh lar pakat-pakat ngan kengkawan atau adik-beradik pempuan untuk borong 3 helai terus. Diskaun serendah RM17 jer tau. Cepat cepat!
 Kalau korang tanya pendapat aku mana nak pilih, aku cadangkan , Image 2 first row pink with green color, image 3 second row skin color with green,black and brown dengan image 6 pitch and black color ni. Aku suka warna-warna macam ni. Heheee... Ada yang nak belanja aku 3 pasang ni terus tak? =D




PART 2 : KIMONO CARDIGAN

HARGA : RM35

Kalau korang nak tampil dengan gaya yang feminine tapi lebih santai, apa kata cuba Kimono Cardigan ni pulak. Bukan setakat boleh gandingkan dengan T-shirt lama korang, jugak boleh dipakai dengan dress tanpa lengan. Wewwwiit! Sesuai sangat pakai untuk pergi melancong bersantai tepi laut atau ke Diner dan Parties . Kelaaaz kau jah! Bukan setakat bergaya, malah boleh mengubah imej kita jugak taw. Yang tua boleh nampak muda, yang formal boleh nampak santai, dan yang kebudak-budakkan boleh nampak makin cun meletopz sebab orang ingat kau dah dewasa.  Jom usyar-usyar dulu corak dan warna! Nak tengok lagi banyak, klik link ni, Eena & Is Closet . Haaa, amacam? Banyak kan pilihan? Boleh pilih nak corak floral ke, nak abstract and so on. Ikut kesukaan korang, dan make sure ada baju yang sesuai nak dipadankan taw. 
Image 1: Kimono Cardigan
Image 2: Kimono Cardigan
Image 3: Kimono Cardigan
Image 4: Kimono Cardigan
Image 5: Kimono Cardigan
Image 6: Kimono Cardigan



























PART 3: DRESS

Since dah masuk 2015 ni kan, mesti banyak event yang korang dijemput atau rasa nak pergi. Kenduri BFF lah, birthday party coursemate , Diner kolej, Reunion itu, Gathering ini. Hahhh, jom kita tengok dress pulak! Buat gegel kakak-kakak atau aunty-aunty yang busy sangat tak sempat nak keluar shopping, tunggu sale tak ada jugak yang less, apa kata usyar kat sini terus. Mcam-macam design dan colour. Yang aku tunjuk ni baru bape pasang je, nak tengok lagi banyak bukak link yang sama ni, Eena & Is Closet untuk tengok harga dan measurements, okay?

Especially student-student yang tengah buat Degree sekarang ni, bukak sem nanti mesti ramai yang berlumba-lumba nak buat diner. Diner fakulti lah, diner kolej, diner batch, diner kelab dan persatuan. Hah, setiap diner mesti demand nak tema itu, tema ini kan? So sementara korang tak busy pikir assignment, kuliah, test dan study ni, apa kata jeling-jeling dulu kat dress mana yang berkenan? So nanti bila dah dekat sangat dengan tarikh diner, tak adalah kelam kabut baru pikir mana nak cari baju. Betol? Muehehehe....


Image 1 : Dress

Cantik kan? Sesuai sangat untuk semua tak kira peringkat umur. Nak pakai special meeting pun tak ada masalah. Teringat kat ayat sorang promoter mana tah masa promote BB krim kat aku dulu, "Nak cantik tak perlu tunggu hari penting jer deq, hari-hari kita kena cantik." Sejak hari tu lah aku agak menitikberatkan soal pemakaian. Biar murah tak apa, janji cantik. Kalau kau mampu semuanya nak beli barang branded, disilakan. Aku tak menghalang. Hahaaa. Tapi untuk manusia yang boros macam aku ni, tak boleh semua pakai branded sis! Pokai hidup aku asyik nak ikot trend cenggituh. Belanja ikot kemampuan. Dan paling penting, BERSYUKUR. Barulah setiap apa yang kita ada, kita akan rasa puas hati. =)


Image 2 : Dress
Dress image 2: 

Image 2: Dress
Price: RM45 termasuk postage
Materials: Chiffon + Full lining
Measurement: 
Shoulder- 39cm 
Bust- 100cm
Sleeves- 56cm
Waist- 54-100cm
Hips- 84cm
Length- 132cm

Image 3: Dress


Selain nampak matang dan cantik dengan dress labuh macam ni, ia jugak boleh buatkan orang yang rendah dan chomel macam aku ni nampak lebih tinggi gitew. Hikhikhik.. Pakai pulak dengan high heels atau wedges yang color nya vibrant , style kau jah! Since baju dah ada corak, aku nasihatkan korang cari tudung yang plain color, supaya tak nampak crowded sangat kan. Ececehhh, bajet-bajet macam pakar perunding imej pulak bagi nasihat kat orang. Hahaaa.. Harga? Murah jer, dalam lingkungan RM40-RM50 jer tidak termasuk postage. Berkenan? Jom follow instagram Eena & Is Closet untuk cari measurement dan harga termasuk postage. 



Image 4: Dress
Image 5: Dress
Harga: RM44 tidak termasuk postage. 

Measurement : 
Shoulder (42cm) 
Bust (98cm)
Sleeves (64cm)
Waist (106cm)
Hips (118cm)
Length (143cm)

Bagi yang sukakan dress tapi nak nampak lebih simple macam jubah, yang ni antara pilihan yang terbaik.  Amacam? Berkenan? Jom tengok pilihan warna yang available di Eena & Is Closet . Baju yang kosong tanpa corak macam ni adalah pilihan yang selamat dan menjimatkan bagi mereka yang nak nampak bergaya tapi sederhana. Sesuai untuk semua majlis dan peringkat umur. Gandingkan pulak dress tanpa corak macam nih dengan tudung atau selendang yang bercorak dan warna yang vibrant, korang bukan setakat nampak lebih tinggi dan anggun, plus nampak sopan dan manis gitew. Sesuai untuk mereka yang takut untuk mencuba dress yang berbagai fesyen 

Image 6: Dress
Image 6: Dress
Price: RM45 include postage
Materials: Chiffon + Inner Lining
Measurement:
Shoulder -40cm
Bust- 98cm
Sleeves- 62cm
Waist- 64-100cm
Hips- 160cm
Length- 142cm

Image 7: Dress

Hah, yang tak ada lengan ni sesuai sangat digandingkan dengan Kimono Cardigan aku tunjuk tadi. Simple sangat design dia kan? Aku pun banyak baju macam ni, tapi pakai dengan Cotton Cardigan yang macam-macam design tuh. Gi kuliah, diner kolej, jamuan makan. Selalu jer aku pakai outfit dress tanpa lengan dengan Cardigan. Tak salah, janji selesa pakai dan cantik. Kita kena yakin dengan apa yang kita pakai, okay?

Okay, overall amacam dengan outfit dress aku tunjuk tadi? Cantik kan? Nak tengok design pelik-pelik lagi, boleh lar bukak instagram Eena & Is Closet .Dapatkannya segera sebelum kehabisan stok, okay? Prices, materials, dan measurements semua tertera di situ. Pilih dulu mana berkenan, nanti aku ajar cara-cara nak order. =)





PART 4 : SWEATER

PRICE: RM40 include postage

Untuk mereka yang comel-comel atau rasa nak jadi chomel, sweater tanpa hud macam nih mungkin boleh dijadikan pilihan. Look! Macam-macam design ada. Selalu pelakon dalam drama Korea rajin pakai sweater macam ni, kan? Aku pun ada sweater macam ni, baseball team punya. Kenapa aku cari baseball team? Hahaaa, sebab dulu masa kecik-kecik aku rajin tengok citer omputeh lawan baseball kat TV. Konon-konon kalau pakai boleh ar feeling -feeling macam part of baseball team member gitew. Hikhikhik. Apa lagi? Rugi taw tak beli.... Harga pun berpatutan what. Selalu kita punya sweater semua ada hud kan? Ouh, too mainstream ! Let's try something new and rare and cute! 

Image 1 : Sweater

Image 2 : Sweater
Image 3 : Sweater

Image 4: Sweater

Image 5: Sweater
Image 6: Sweater

Dah pilih dah mana yang berkenan? Nak lagi banyak pilihan, jangan lupa bukak link yang aku dah kasi tu taw. Harga sangatlah berpatutan. Kalau nak dibandingkan korang beli dekat shopping mall, dah lah tinggi nak panjat mall, nak cari kedai yang ada sale lagi bukan senang. End up, berjam-jam keluar belum tentu dapat cari apa yang terhajat di hati. Jadi, bolehlah amik kesempatan dah alang-alang bukak blog aku ni kan, terus buat order.

Macam mana nak order? Aku pasti ramai yang tertunggu-tunggu cara nak order. Okay, mudah jer. 

1. Screenshot gambar item.
2. Whatsapp ke nombor 014-5029651


Mudah jer kan? bagi mana-mana pelanggan yang tak ada kamera boleh screeshot tuh, jangan susah hati. Snap jer gambar mana-mana outfit yang berkenan kat hati, then whatsapp .Lagi satu, jangan lupa taw follow Instagram EENA & IS CLOSET untuk pelbagai update stock. Hah, amacam? Teruja kan? Pesanan terakhir aku, bijaklah berbelanja, okay? Cari the best among the best. Kalau rasa semua best, beli lah ikut kemampuan. Hikhikhik.  Nampak tak gambar kawan aku berdua nih? 

Hah, yang akan berurusan niaga dengan korang adalah dia orang berdua ni, Eena & Is Enterprise- Co founder nya adalah Hapismuddin Saad (Electrical & Electronic engineering- electronic industry) and Nur syahiba Haseena Ahmad Sowhini (Biotechnology) daripada Universiti Malaysia Pahang. Amacam? Sweet kan dia orang? Semoga business sahabat aku nih maju jaya dan dia orang berdua jodohnya hingga ke akhir hayat. Amin... 





Sebelum aku undur diri, kepada sesiapa yang berminat untuk mengiklankan business atau nak aku share articles mengenai sesuatu yang menarik pada diri korang, atau nak aku tolong promote page korang ke, boleh pm aku di facebook, Lurve Aloevera . Okay? Harga adalah mampu bayar. Hikhikhik. Sekian, selamat membeli-belah! 


Thank you for reading.
Visit my Instagram: http://instagram.com/lurve_aloevera

Tuesday, 3 February 2015

KAMI BAKAL KAUNSELOR PELATIH ANDA!



Assalamualaikum.




Rasanya dah banyak minggu tak jumpa coursemates aku semua nih. Last lecture 2 hari sebelum bermulanya study week pun aku dah cabut ke Kota Tinggi, Johor untuk projek mega Bakti Siswa. Then exam pun aku extend sebab rumah banjir, so jumpa tak jumpa masa nak amik lagi 3 papers tu jer. Then dah masuk cuti sem. Oh rindunya......

How's my semester break? Ouhhhh... Seriously tak tahu macam mana nak define so far. Awal-awal cuti jelah aku busy cuci rumah banjir cat dinding panjat atap rumah bagai. Senang citer siang malam penuh jadual kalah suri rumah tangga sepenuh masa ni. Sebab on that time, aku lah maid, chef, nurse, tutor, gardener and so on. Why? Tak mau citer.  Then masuk 3rd weeks when everything's done, I wondered what should I do. Nak tunggu sampai 23 Februari ni baru balik kolej... Lemak berkilo-kilo dah simpan ni, tak bakar-bakar lagi. Haiiihh... 

Kengkadang tengok group whatsapp kami, aku cuma jadi silent reader jer lah. Ada masa aku reply. Notification berlambak-lambak masuk. Maaf yea kengkawan. Bukan maksud tak nak join korang sembang, apakan daya. Aku ni dah jadi maid sepenuh masa tanpa gaji. Hahaaa... Teringat pulak drama "Asam Pedas Untuk Dia" kat TV3 tuh... Shukew giler tengok citer tuh....




Okay. So my up coming semester gonna be my 4th sem. Rasanya semester nih aku jadi terlebih rapat pulak dengan dia orang. Especially kak wani. Well, 1st year dulu tak adapt sangat kan dengan kawan-kawan baru. But sem 3 nih... Kalau seminggu tu tak singgah bilik kawan-kawan, memang tak sah. Blok Salak tu lah jadi pot aku melepak tiap minggu. hahaha...Rindu.. Rindu sangat....Semester 3 nih sedar tak sedar banyak sangat masa aku spent dengan dia orang. Buat assignment Accounting sampai pukul 4 pagi kat bilik TV, stalk FB hot stuff UPM, food hunting kat Midvalley, jalan Ioi City Mall, naik motor pacak 3 gi bukit expo, handle Diner final year, main giant bubbles kat Putrajaya, berkayak ramai-ramai kat tasik bukit expo, layan Hindustan sampai tertidur depan TV, sesi luah perasaan sampai kul 1 pagi and dia orang teman balik blok... Dan macam-macam lagi. Mana tak rindu.....

Dear my coursemates, aku doakan semoga cuti semseter korang dilalui dengan penuh tabah dan indah walaupun masing-masing dah sumbat tak taw apa nak buat. Dan buat mereka yang kehilangan insan tersayang, bersabarlah wahai hati. Hidup harus diteruskan meskipun adakala ianya pahit untuk dilalui. Hopefully let's make a couple of sweet memories next semester. Sedar tak sedar dah nak masuk penghujung tahun 2 dah kan? Insya Allah ada rezeki kita grad sama-sama okay?

So, entry kali nih aku nak promote sikit lah coursemates aku semua nih. Seriously korang kena baca. Memang kami ni totally lain daripada yang lain. Weyh memang ar lain! Mak bapak bukan sama pun dah nak semua sama bagai. -_-!


Buat Zikrie, thanks jadi ketua kelas yang berwibawa, susah senang semua atas bahu kau. Aku tahu kadang-kadang kami ni banyak cekadak, lagi-lagi orang macam aku yang banyak songeh ni. So aku harap kau terus cekalkan hati untuk stay dengan kami lagi 2 tahun lebih ni okay? Mueheheee.. And thanks for helping me a lot masa Pilihan Raya Kampus hari tu. Fyi, member aku sorang ni memang skillful kalau part multimedia ni. Dan dia lah orang pertama yang perkenalkan Pretzi kat kami masa presentation Hubungan Etnik semester 1 dulu. Budak-budak baru nak kenal dunia macam aku masa tu mana nak kenal apa jadah Pretzi tuh. Lalalaaa.. Plus kalau agak-agak korang nak cari tour guide kan, Zikrie ni boleh jadi the best choice. Dia memang kaki jalan. Tak cayer? Gi stalk ig dia. hahahh...  =)

Buat Pidie, aku memang respect giler dengan otak kau yang geliga tu. That's why orang panggil kau "PIDIe-PODIA", iaitu combination daripada Zafidi + Wikipedia.  Ingatkan dalam citer kartun jer ada orang macam tu, rupanya dunia nyata aku dah jumpa. Amazing weyh budak ni..! Kalau lecturer tanya pape di luar bidang aku, memang aku macam cengkerik baru telan penadol lah dalam kelas. Bisu tak terkata. And bukan aku sorang jer, kawan-kawan lain mostly pun sepesen macam aku. kikiki..Mujurlah ada Pidie-podia nih penyelamat kelas. Lepas nih banyak benda aku nak tanya kau , okay?

Buat Amy, thanks sebab hang banyak buat aku gelak yang kengkadang agak annoying jugaklah. hahaa.. Aku harap sem 4 ni kau lebih rajin dan lebih serius ok? Tapi kadang-kadang bagus jugak ada orang macam hang ni, tak sunyi sangat kelas. Hyperactive and talkative of you. We sometimes need that. Tak adalah 24jam serius jer dalam kelas kan. Dulu Amy ni selalu wakil kolej kedua jadi Pelakon. Fesfik lah Festik, tah apa namanya show dia berlakon aituh. Dan aku doakan semoga penyakit kau cepat sembuh naaa. Fyi, masa sem 2 hari tuh Zulhilmi ni accident, koma kat Hospital Serdang bape bulan. And alhamdulillah. Dia dah boleh datang kelas, cuma masih lagi di bawah pemantauan doktor sebab ada gegaran sikit pada otaknya. Semoga cepat sembuh Amy!

Buat Abang Long pulak, thanks sebab sem ni jadi partner assignment dengan Eqin. Banyak Eqin belajar selok-belok nak buat business ni daripada Rancangan Perniagaan yang abang long buat. Moga-moga tahun ni abang long jumpa jodoh since umur pun dah officially 25 kan.. Heee. Korang rajin-rajinkanlah gi klik link ni, Mindpower Excellent Consultancy and hit the button like okay? Encik Hasnan kita nih adalah founder kepada sebuah syarikat Perundingan yang menawarkan perkhidmatan LATIHAN dan MOTIVASI... cewaahhh.. Tak sia-sia kan aku jadi partner untuk RP dia? Siap promote kat blog lagi. Dan Abang Long kita ni jugak meruapakan salah seorang Health Coach untuk Herbalife. Plus, dia dulu lepasan diploma Civil Engineering taw. Senang cerita, Hasnan ni serba boleh gitew. Ehem! So apa lagi, cepat-cepat bukak link yang aku bagi tadi untuk sesi taaruf bagi yang berminat okay? =D

Buat Apiq, aku bangga giler dalam kelas ada coursemate pemain bola sepak kebangsaan macam hang ni. Bola, bola jugak. Hang jangan abaikan pelajaran pulak. Moga cepat naik pelamin naa.. Aku nak makan nasi minyak hang dulu. hikhikhik. Next time jangan mandai-mandai nak jodohkan aku dengan orang itu ini lagi k. I'm officially 21 already, taw? Dah besaq, boleh pikiaq dah. =P Fyi, Syafiq Shalihin kita nih dulu sekolah kat Sekolah Sukan Bukit Jalil. Haaa, mesti ramai yang kenal budak nih. Famous Amous tuuu...

Itu bukan monopod eyh? Cuba cam bebetol. Hahaaa. Budak laki pun pandai selfie nijam.


Buat penghuni Blok Salak, Iylia, Salehah, kak Wanie, Kak Sam, kak T, Ana, Iffah, Hanisah, dan Nurin. Thanks sebab sudi spend banyak masa korang untuk Eqin. Especially masa orang tengah wiring blok hari tu. Hari-hari menyemak kat bilik korang. Dan Eqin rasa terhutang budi sangat kat Nisah, Iylia and kak Wanie, sebab teman Eqin buat Accounting and kena explain berkali-kali tak paham. Hikhikhik... 5 kali buat Pelarasan pun tak reti bahasa jugak. Muka ajak lepak pun korang, muka ajak jalan pun korang, muka nak luah perasaan pun korang.

And Iylia, next time nak jalan ajak aku lagi k. Banyak lagi aku tak explore ni. hehee. You know what? Kalau jalan shopping mall dengan Iylia ni, tak sah kalau tak singgah beli Takoyakki dia tuh. Adehh. Aku daripada tak suka makan pun jadi suka. Dah la mahal, murah lagi aku bancuh sendiri cekodok kat rumah. Hahahah...Bukan tu jer, Iylia nih pun pandai cakap Perancis taw. Kau hado?? 

 
Dari kanan, Iylia dan Kak T
 Saleha dan Iylia banyak tolong aku masa Pilihan Raya Kampus hari tu. Tak ada support dia orang aku mungkin tak boleh jadi calon MPP PRK lepas. And Nisah, untuk Chocolate Beryl's Tiramitsu tu. I truly love it! Hanisah ni rajin giler study taw. Kalau dalam study nih, dia advance sikit. Sebab dia rajin buat revision , tak macam aku. Hahaaa.  Kalau nak tahu, Saleha ni pun ada business jugak taw. Kalau abang long agent untuk product HerbaLife, Sa ni pulak agent untuk product Blinq. Haaaa.. Amacam? Siapa tahu one day salehah ni bakal jadi macam Dato' Vida untuk product Qu Puteh tu kan?  


Kak Samira, time kasih sebab tolong urut Eqin demam hari tu. Kak Sam punya skill mengurut, memang power weyh! Dia kalau part tarik angin dalam badan orang memang pandai. Tapi kesian pulak dia sendiri yang sakit lepas tuh, angin tak keluar daripada badan dia pulak. Kak T, time kasih tolong deal dengan lecturer untuk paper ganti tu. Fyi, kak Siti Fatimah kita nih dulu belajar kat Mesir taw. Aku pernah jugak lah pasang cita-cita nak gi Egypt, tapi tak taw kesampaian ke tak nak ke sana. Tunggu dah kawen nanti nak ajak future husband aku melancong kat Mesir lah. Agak-agak dapat tak? =D Btw, suara kak T kita ni sedap taw. Merdu sangat. Dia selalu wakil kolej kalau ada pertandingan nyanyian dan kebudayaan ni. 


Ana dan Iffah, "Jangan cakap belakang".   I'll never forget your words. Nurin, nanti kita gi berkayak lagi eh... Dan kak Wanie, thanks sangat sebab selalu tumpangkan bilik masa wiring hari tu. Next sem kita Zumba lagi okay? Kak Wani aku nih dulu amik Marketing aw. Amacam? Siapa-siapa nak hire dia untuk marketing business korang sila tinggalkan komen nanti ok? Heeee! So girls, let' make something more fun next semester, okay?  


Dari kiri, Salehah, Zikrie, iylia.

Kak Baby dan kak Fatin
Buat penghuni Blok Cermai, Luster, kak Baby, kak Yana and kak Fatin. Terima kasih sebab sentiasa support Eqin. Maaflah sebab jarang ke blok Cermai. Jauh... Hikhikhik. Btw, masa panjang lagi. We'll do something extraordinary next sem, okay? 

Luster dan kak Wanie
Luster, thanks menjadi pendengar setia saya. Fyi, Luster ni penari UPM taw. Dia pernah wakil anak Sarawak UPM untuk pertandingan tarian antara universiti. Wahh, bukan calang-calang orang taw! Primadona kelas kami ni. Hewhew.

Kak Baby, gosip terbaru jangan lupa Eqin taw? Thanks sebab datang rumah Eqin masa raya Haji tahun lepas, siap bawak parents dia dengan primadona Luster lagi. Nama sebenar kak Baby kita nih ialah kak Ain, dulu dia buat diploma Pendidikan awal kanak-kanak di UPSI. Haaaa, kena tak dengan panggilan kak Baby tu?

Kak Yana, goodluck jadi MTM kolej yang gah dan gemilang mana lagi kalau bukan kolej keenam. Fyi, kak Liyana kita nih dulu buat diploma Civil Engineering taw. Naaahh, hebat-hebat kan akak aku ni semua? Dan Kak Fatin, jangan nangis hari-hari dah taw?Saranghae! Kak Fatin kesayangan aku ni pulak dulu seorang Jururawat taw. Kecik-kecik comel lote akak aku nih, siapa sangka dia pernah masuk tolong doktor kat bilik bedah masa praktikal nursing dulu? 

Buat penghuni blok Keranji, Ain first of all aku mintak maaf kalau antara kita banyak salah faham sebelum ni. And aku harap akan datang kita cuba improve diri lagi ok? Untuk pengetahuan, Ain Syafiha ni dulu mantan timbalan JPP KMJ batch 2012-2013. Siapa kenal? Hah, masa memula aku kenal Ain dulu, admire sangat dengan dia. Dan dari situ sejak sem 1 lagi aku dah nekad nak jadi calon MPP UPM. Calon jelah tahun lepas, menang tak pun. Orang kata, cari pengalaman kan. Dan Ain ni dulu pun ada business kecil-kecilan, jual tudung dengan kerepek tempe. Peberet aku tuh kerepek Tempe! For kak Dayah, thanks a lot sebab banyak tolong ingatkan Eqin pasal assignment and kuliah. Kengkadang busy sangat sampai semua benda hilang fokus, mujur ada kak Dayah depan bilik jerit ingatkan. Heheee... Kak Dayah aku ni pemain bola tampar UPM. Tinggi taw, macam model. Sumpah aku jelez dengan ketinggian dia. =D Dan kak Dayah pun merupakan agent kepada produk jenama apa tah. heheee. Nanti balik aku tanya brand apa yang dia jual tu k? 

Dari kiri, Najwa dan Nazihah.
Buat kak Miera, kerja part time tu elok-elok yea. Kak Amira kita ni merupakan seorang pemanah taw. Tiap kali wakil kolej untuk pertandingan memanah, dia jelah daripada kelas kami. Nak harap aku, angkat bow tu pun belum tentu aku larat. Chaiyok-chaiyok kak Mira!

And Najwa, semoga jadi PALAPES perempuan yang bijak mengurus masa k. Najwa Anwar ni nampak jer lembut, tapi lasak taw. Main-main senapang nih hobi dia dah. Hahaaa. 

Kak Mimi, I really adore the way you make up. Next sem Eqin nak buat personal class make up dengan tutorial pakai shawl dengan akak pulak yea? Heeeee... Gurau-gurau. Kak Syamimi ni dulu buat diploma TESL dan dia pernah ikut consultant untuk jadi fasilitator. Jap, yeke? Ke aku silap? Ingat-ingat lupa dah nih sebab dia citer dulu pun masa sem 1.

And last but not least, special sikit akak aku sorang nih. Nazihah. My classmate from Brunei Darussalam. Thanks for being one of my assignment group mate , semoga cepat naik pelamin dan aku doakan business kau maju okay? Senang-senang jom lah visit Instagram member aku ni, Dzeeliciousbutiq . Cantik-cantik taw baju dia jual.. Dah alang-alang selak blog aku ni, apa salahnya online shopping sekali kan. =D Since Nazihah ni international student, so dia dapat lah scholarship daripada kerajaan Brunei. Well, kami redha yang kos Pendidikan macam kami ni tak layak mohon mana-mana biasiswa. Apa boleh buat? Kena struggle gila vavi lah kasi up itu CGPA supaya dapat dean list semata-mata nak burn PTPTN. Hahaaaa. Yang atas pagar tak sampai-sampai lagi dekan macam aku ni, tanggung jelah hutang puluh ribu dah graduate nanti. Kikiki...


Nazihah dan Kak Samira. Rindu tengok dia orang macam ni.
Family day course. Semester 1 . Hahaaaa....
Hah, jap. Kira dulu! Cukup tak 24 orang tak termasuk aku?? Cukup kan..Jadi buat semua kakak-kakak dan abang-abang sekalian, Eqin nak amik kesempatan nih untuk memohon maaf andai ada tersalah kata terkasar gurau-sendanya selama kita kat UPM nih. Thanks a lot untuk semua peringatan dan tunjuk ajar korang. To be honest, i love you guys so much, deep within my heart. Dan paling aku rindu ialah tiap kali lecture, aku akan jerit "TAKE 5" and pensyarah akan senyum. "Ok", fuuuhhh... Boleh nampak jelas lagi ketara muka bebudak ni dah tepu sangat. Dah macam kerang busuk dengan aku-aku sekali. Hahaaa... 

Buat semua MTM kolej iaitu Kak T, kak Sam, Nurin dengan kak Yana, good luck okay? Semoga menjadi pemimpin yang berwibawa. Buat businessman and women iaitu Saleha, kak Dayah, abang Long, Nazihah, dan Ain syafihah, semoga business kalian maju jaya. Dan untuk kawan-kawan yang ada komitmen lain dan aktif dengan program-program tu, chaiyok-chaiyok! Aktif, aktif jugak. Study jangan diabaikan taw. Cewahhh. Macam simbah air kat muka sendiri pulak rasanya. Terutama yang memerlukan komitmen kerja berkumpulan nih, you know what i mean rite? Heeeee....


That is why kenapa kalau orang tanya aku, "Best tak buat Degree?" Dengan excited nya aku jerit,"BEST!!" .Why? Just look at people around me, semua hebat-hebat dan unik-unik belaka. Ada Engineer, Nurse, Businessman, Palapes, Pemanah, Pelakon, Pemain bola tampar, Penyanyi, pemain Bola Sepak, MTM kolej, tukang urut, Primadona berbangsa Iban, kawan daripada Brunei, Wikipedia berjalan dan so on. Amacam? Bila bermacam-macam kepakaran disatukan, "BERSATU KAMI TEGUH, BERCERAI KAMI ROBOH." Pergghhh! Dah macam wartawan Karam Sigh Walia TV3 gitew. 



As a conclusion, I'm proudly to tell you that we are students from GUIDANCE AND COUNSELING UPM. Tunggu lah lagi setahun lebih, muka-muka kami yang akan jadi KAUNSELOR PELATIH di kolej-kolej kediaman anda, warga UPM! Sekian, selamat maju jaya! 



Thank you for reading.
Visit my Instagram: http://instagram.com/lurve_aloevera


2 AKTIVITI HUJUNG MINGGU YANG BERMANFAAT

Assalamualaikum.           Untuk korang yang masih berstatus bujang, entry kali ni khas untuk korang. Heeee. Siapa yang weekend dia selalu...