Thursday, 12 March 2015

PICC PUTRAJAYA

Assalamualaikum. 



Kalau korang bukan jenis yang suka bersukan berat macam aku, jangan risau jika kawan-kawan korang cakap gaya hidup korang tidak sihat. So apa aku suka buat dulu, kini dan selamanya untuk kekal aktif dan boleh perform dalam akademik aku jugak ialah dengan melakukan aktiviti rekreasi. So, post yang lepas dalam INFO REKREASI aku ada share 5 kelebihan korang dapat dengan melakukan aktiviti rekreasi dan aku jugak ada share cerita kat Taman Wetland, Putrajaya. So this time I would like to share with you another place kat Putrajaya ni yang mungkin korang boleh datang untuk beriadah dan melancong sebenarnya! Entry kali nih, about PICC. Kalau orang yang stay sekitar Putrajaya, Selangor atau KL mesti familiar Putrajaya International Convention Center. Yang lain-lain nih, tahu ker PICC tu tempat apa? Disini aku sertakan map lah untuk rujukan. Mana tahu ada yang teringin nak pergi kan...



source: PICC Maps

Macam yang korang tengok, kat sini landscape dia superb! Memang lah still ada bangunan, tapi kalau setakat nak bersantai tanpa kos apa-apa tu, kat sini okay lah kan. Dan kalau plan korang datang untuk melancong jugak PICC can be one of your best choice.  Kat sini ada tasik yang sangat cantik, ada jambatan yang unik, ada taman bunga, rumput hijau, pondok-pondok rehat dan cafeteria pun disediakan. Last time aku pergi pun agak lewat petang just untuk amik angin. So aku boleh nampak lah kat sini memang ramai giler orang dan tak kurang jugak ada yang bawak family untuk menghabiskan masa lapang kan. Jadi apa yang korang boleh buat kat sini aktivitinya tak banyak, cuma boleh jogging, picnic dan ada bebudak siap main roller blade and basikal lagi aku tengok. Seriously cantik. Nak amik gambar cantik-cantik, silalah datang ke PICC ni untuk berekreasi dengan kawan-kawan atau keluarga, okay? 

                      






APA YANG BEST DI PICC PUTRAJAYA?

For your information dear readers, kat Putrajaya International Convention Center ni bukan setakat untuk korang datang beriadah jer taw? In fact you can come here for your vacation and enjoy the promotion and events being held, or try the delicious food and beverages here. Besides, PICC also provides you with various kind of packages, okay? For examples, untuk ahli corporate yang rasa nak buat meeting kat sini, PICC menawarkan Standard Meeting packages with RM118.00 for full day, and facilities yang diberikan ialah meeting room, white screen and projector, lunch and tea break, free drinking water and mints and paling penting sekali, FREE WIRELESS INTERNET. Haaa.. Amacam package dia? Kalau nak lagi exclusive, boleh book Premium Meeting packages for RM148.00 full day. Dan bezanya dengan standard meeting package tadi ialah package Premium nih ada suite room lah since harganya pun mahal sikit kan? Kalau bajet korang banyak, apa salahnya tempah premium package terus. Hehee. Bagi cadangan dah macam aku pulak CEO company. =P

Selain meeting packages, kat sini jugak ada tawarkan Seminar/ conference packages dengan harga RM128.00 full day, Head of states package RM288 nett per person, wedding packages and last but not least, Guided tour packages. Untuk guided tour packages korang boleh add ons upon request for cooking activity, meal arrangement and paling best, lengkap dengan photo shoot sekali. Wow! Amazing rite? There's no place like PICC lah aku rasa if nak buat semua event kat tempat yang sama. Harga pun lebih kurang jer macam korang book hotel kat luar sana. Hahaaa. 



Tengok gambar ni, pandai tak kami posing? Haaa, cantik kan? rugi taw tak datang sini photo shoot. Dah boleh buat cover majalah aku rasa, suka hati jer main pinjam anak orang tengah main roller blade ajak bergambar. Muahahahaa. Mujurlah aku ni blogger, bukan editor memana majalah. Kalau tak semua cover magazine muka aku. Hakhakahaka...Kalau korang nak tahu, PICC ni pun ada catering services taw? Antara packages yang ditawarkan ialah breakfast, lunch buffet, Anniversary dinner, Hawker's night, gathering, wedding, family day, Aqiqah, Corporate functions, birthday party atau nak buat Garden BBQ, boleh lah buat reservation kat pihak PICC. Okay? Kepada food hunters kat luar sana yang nak cuba makanan kat PICC ni, bolehlah mengunjungi: 

Cafe @ PICC
Monday-Sunday
7.30am - 10.00pm
Breakfast : 7.30am - 10.00am
Lunch Buffet: 11.30am - 3.00pm
Santai Petang: 2.00pm - 7.00pm
Dinner Buffet: 6.30pm - 10.00pm

For general information, untuk Aqiqah Package adalah RM48 nett per person, Steamboat Package pulak RM68 nett per person dan BBQ Package pulak sekitar RM158 nett per person. See? Menarik kan PICC ni? Selain dapat beriadah dengan family kat tepi tasik tu, korang boleh jugak cuba pakej-pakej seperti yang aku mention tadi. Tapi kalau rasa mahal sangat, don't worry readers. Sebelum datang PICC ni make sure you guys bawak bekal siap-siap, sandwich ker, nasi lemak sambal sotong ker, atau bawak lah Dominos Pizza kalau nak feeling macam kat oberseas siket kan. Haa, dah sampai tasik kat PICC ni, cari pondok rehat, dan makan. Yumyummm. Habis cerita. Berekreasi ikot kemampuan kita yea adik-adik? 

For reservation untuk food and beverage packages, please call +603 8887 6000 atau kunjungi laman web rasmi PICC Putrajaya Malaysia untuk segala promotions, events dan pakej yang aku 
share tadi. 


Nak promote lah sikit PICC nih kan... haha.... Nampak tak real background dalam gambar tuh? Bukan main teknologi eryh edit-edit semua tempat tuh. Cantik kan? Aku tengok orang sekitar tasik tuh siap main kasut roda lagi, ada yang picnic, and ada yang jogging. Tempat dia sumpah cakap, tenang! Pandai tak kami pose? and pandai tak cameraman kami ambik picture ni? Mujur Zikri prihatin bawak kamera dia dan bawak kami ke sini. Aku rasa macam tengah shooting untuk cover majalah pelancongan pula kat sana. Haha... . =D

Bersihkan tempat nih? Cantik pun cantik. =)

Okay, nak tahu lebih lanjut background PICC nih? boleh lah buka laman web ni....  http://en.wikipedia.org/wiki/Putrajaya_Convention_Centre  atau terus ke laman web rasmi PICC, www.picc.com.my .
Event terkini yang bakal berlangsung di PICC:

One Kiddie Mom & Baby Expo
13th - 15th March 2015
10am - 8pm
Putra Hall B




Thank you for reading.
Visit my Instagram: http://instagram.com/lurve_aloevera





GASTRIK- 6 TANDA 8 CARA

Assalamualaikum. Hey dude! Ada kengkawan aku selalu complain dia tetiba sakit kepala, muntah berak tanpa sebab dan pedih perut yang mencuc...