Posts

Showing posts from April, 2015

AMALAN PEMAKANAN SIHAT DAN KAITANNYA TERHADAP MINAT PELAJAR UNTUK BELAJAR

Image
Assalamualaikum.

Hello readers! Entry kali ni difokuskan kepada semua pelajar sekolah, IPTA, IPTS atau mana-mana institut pengajian yang ada kat Malaysia ni actually. Cuba flashback balik, apakah makanan harian yang korang selalu ambil sebagai breakfast, lunch atau dinner atau mungkin sebagai makanan tambahan yang menjadi kegemaran korang??

Adakah.....


Burger, kentang goreng dan air berkarbonat atau seangkatan dengannya menjadi pilihan korang??

Atau makanan manis seperti kek, coklat, desert dan sebagainya??


Ataupun makanan berminyak seperti ini??
Mungkinkah atas faktor kesuntukkan masa atau kesempitan wang korang consume instant noodles hari-hari?

Atau makanan ringan yang menjadi kewajipan korang untuk hari-hari makan sambil stay up lewat malam untuk study??
Secara jujurnya aku jugak mengambil makanan seperti di atas, tapi Alhamdulillah masih di bawah kawalan, itupun atas nasihat daripada my personal diet coach. If not, boleh dikatakan hampir setiap hari aku makan jajan dan makanan be…

5 CARA BELAJAR BAHASA MANDARIN

Image
Assalamualaikum.

Ramai yang tanya aku, macam mana boleh pandai cakap cina? I mean, more on Mandarin. Dulu masa sekolah rendah and menengah, rasa tak ada langsung orang peduli atau excited jumpa budak Melayu pandai cakap cina. Nak kata mak bapak aku ada mix Cina, tak pun. Sebab kat tempat aku, Indian pun pandai cakap fluent Mandarin. Inikan pulak Malay. Kalau kat sekolah, mana-mana budak yang pandai cakap Mandarin ni, kami jarang communicate guna bahasa Melayu. Either English atau Mandarin. Just imagine budak Melayu, Cina dengan India cakap bahasa Mandarin. Yeah, that happened in my school dulu okay?

But when i further studied in KMPh then UPM, teruja sangat orang sekeliling bila dengar spesis unik macam aku ni dok speaking cina. Haisemenn! Rasa macam celebrity pulak tetiba ramai peminat. Kikiki. Perasan habis! Walhal pendidikan formal bahasa Cina yang aku dapat ni last masa form 3 jer. Then sampai form 5 lidah aku kelu cakap broken Mandarin sebab jarang praktis. Kat matrik baru aku te…

10 TIPS MUDAH ATASI STRESS KETIKA PENAT

Image
Assalamualaikum.
Lately badan aku terasa exhausted giler-giler. Siang attend kuliah, amali, sesi kaunseling, meeting and so on, Malam pulak kerja part time sampai 10pm. Jumaat sampai Ahad lagi penat 8 jam kerja. Lagi best selama waktu kerja, sepanjang masa tu lah aku kena berdiri dan berjalan. Let say I work for 8 hours that day, it means that 8 hours I don't have the chance to sit except my rest time. Fine. Balik kolej mandi-manda and solat, terus tidur macam orang tak sedar diri. And the next day, my lectures from Monday to Thursday at 8am. Nak tak nak kena jugak bangun pergi kelas even muka dah macam Zombie kampung Pisang. Everyday just like that, 7 days per week. So you see, betapa penatnya rutin aku semester kali ni. So entry aku untuk sem ni tak ada lagi update pasal event-event atau program best-best as I'm now already doing my part time job to earn money and experience as well. Heee! Nampak tak betapa kalibelnya aku? *angkat bakul sndiri*
So, in order to overcome my s…

MAJLIS ISTIADAT PENGANUGERAHAN PENGAKAP RAJA OLEH KDYTM TENGKU MAHKOTA PAHANG

Image
Assalamualaikum.
Alhamdulillah. 22 hingga 24 Mac 2015 hari tu aku dan rakan-rakan seperjuangan yang lain diberi peluang untuk terima anugerah tertinggi pengakap which KDYTM Tengku Mahkota Pahang sendiri hadir untuk sampaikan sijil pengakap diraja. Sejujurnya majlis ini we alls nanti-nantikan sejak tahun 2007 lagi. Yang tersangat memberi kesan ialah senior aku yang amik pentarafan pengakap raja dan lulus dari tahun 2007 yang baru tahun 2015 ni boleh masuk istana terima sijil. So majlis yang gilang gemilang ni diadakan di Istana Abu Bakar, Pekan Pahang. You know what? Pahang is actually the only state yang pengakap rajanya sedikit. Dah lebih 40 tahun Pengakap Raja Pahang ni pupus dan kami kini mencipta kembali sejarah untuk Pahang. Awesome! Aku kan spesies wanita yang rare. Kahkahkah... Even aku tak dilahirkan di Pahang, but I'm very proud to give my full commitments for Pahang okay?

So, total senarai yang sepatutnya hadir untuk terima anugerah pengakap raja that day supposed to be…