Saturday, 18 April 2015

AMALAN PEMAKANAN SIHAT DAN KAITANNYA TERHADAP MINAT PELAJAR UNTUK BELAJAR

Assalamualaikum.

Hello readers! Entry kali ni difokuskan kepada semua pelajar sekolah, IPTA, IPTS atau mana-mana institut pengajian yang ada kat Malaysia ni actually. Cuba flashback balik, apakah makanan harian yang korang selalu ambil sebagai breakfast, lunch atau dinner atau mungkin sebagai makanan tambahan yang menjadi kegemaran korang??

Adakah.....


Burger, kentang goreng dan air berkarbonat atau seangkatan dengannya menjadi pilihan korang??


Atau makanan manis seperti kek, coklat, desert dan sebagainya??



Ataupun makanan berminyak seperti ini??

Mungkinkah atas faktor kesuntukkan masa atau kesempitan wang korang consume instant noodles hari-hari?


Atau makanan ringan yang menjadi kewajipan korang untuk hari-hari makan sambil stay up lewat malam untuk study??

Secara jujurnya aku jugak mengambil makanan seperti di atas, tapi Alhamdulillah masih di bawah kawalan, itupun atas nasihat daripada my personal diet coach. If not, boleh dikatakan hampir setiap hari aku makan jajan dan makanan bergoreng menjadi satu kewajipan. Lepastu muka berminyak  and stamina makin kurang (sebab tak sempat nak keluar bersenam kononnya busy mengalahkan PM ) mula menggelabah mintak nasihat coach sebab tak bermaya nak pergi kuliah. -_-!

Dan disebabkan faktor kekangan masa jugak aku selalu skip meals especially Dinner. How about you guys? Cuba kira berapa kali dalam seminggu terpaksa korang skip meals konon nak diet or what-so-ever and end up korang amik supper atau consume terlampau banyak makanan tak sihat? Lepastu mulalah mengeluh badan cepat lesu and terasa tak bermaya nak ke kuliah. Dan kalau yang ada Gastrik macam aku ni hari-hari lah komplen heartburn then ganggu study, pastu kena paksa telan ubat dan hari-hari jugaklah kena bebel suruh wajibkan makan no matter how busy you are. =P

I know there are many of us (students) yang consume produk seperti HerbaLife atau Shakelee untuk menggantikan amalan pemakanan tak sihat ni, (aku dulu pun minum jugak menda alah Shake produk Herbalife tu kejap. Muehehe) dan sejauh manakah kesannya kepada study you alls after consume supplement seperti ini? Berapa ramai yang sedar tentang kepentingan amalan pemakanan sihat dan kesannya kepada produktiviti pelajaran korang?

Buat semua pembaca blog untuk entry kali ni, aku harap korang boleh klik link ni, HUBUNGAN ANTARA AMALAN PEMAKANAN SIHAT DAN KAITANNYA TERHADAP MINAT PELAJAR UNTUK BELAJAR untuk sama-sama membantu team kami dalam menyempurnakan tugasan subjek Pengujian dan Penilaian tentang kajian kecik ni. 15 soalan sahaja, tak banyak. Hurry up! Korang tak akan rugi apa-apa kalau jawab soalan inventori ni. 

Thank you. 
Selamat Menjawab Soalan! =D




Thank you for reading.
Visit my Instagram: http://instagram.com/lurve_aloevera



Wednesday, 15 April 2015

5 CARA BELAJAR BAHASA MANDARIN

Assalamualaikum.

Ramai yang tanya aku, macam mana boleh pandai cakap cina? I mean, more on Mandarin. Dulu masa sekolah rendah and menengah, rasa tak ada langsung orang peduli atau excited jumpa budak Melayu pandai cakap cina. Nak kata mak bapak aku ada mix Cina, tak pun. Sebab kat tempat aku, Indian pun pandai cakap fluent Mandarin. Inikan pulak Malay. Kalau kat sekolah, mana-mana budak yang pandai cakap Mandarin ni, kami jarang communicate guna bahasa Melayu. Either English atau Mandarin. Just imagine budak Melayu, Cina dengan India cakap bahasa Mandarin. Yeah, that happened in my school dulu okay?

But when i further studied in KMPh then UPM, teruja sangat orang sekeliling bila dengar spesis unik macam aku ni dok speaking cina. Haisemenn! Rasa macam celebrity pulak tetiba ramai peminat. Kikiki. Perasan habis! Walhal pendidikan formal bahasa Cina yang aku dapat ni last masa form 3 jer. Then sampai form 5 lidah aku kelu cakap broken Mandarin sebab jarang praktis. Kat matrik baru aku terkial-kial buat revision, and now alhamdulillah. Aku siap belajar main alat muzik tradisional Cina lagi and masuk pertandingan Kaligrafi Cina. Dulu masa sekolah rendah aku rajin wakil sekolah untuk pertandingan nyanyian bahasa Cina, kaligrafi cina dengan syarahan bahasa Cina. Even dapat saguhati jer tiap tahun, tapi best sebab tiap tahun ada wakil pihak media akhbar Cina interview aku taw. Haaa, ada lagi aku simpan keratan akbar muka aku terpampang kat surat khabar Nan Yang Xiang Bou taw.

lurvealoevera.blogspot.com

1. SEKOLAH CINA
- Kalau korang nak betul-betul master dan power dalam bahasa Mandarin ni, sama ada dari segi percakapan atau penulisan, aku nasihatkan korang belajar dari sekolah. Terlambat? It's okay. Korang still boleh hantar adik, anak atau anak sedara kat sekolah Cina ni. Nasihat aku, kalau nak hantar better seawal umur 5 tahun. Sebab masa ni bebudak cepat belajar, fokus dia orang pun masih tinggi. Di tadika dan pra sekolah Cina ni lah cikgu-cikgu akan mula mengajar perkataan basic dalam bahasa Mandarin sama ada dalam bentuk nyanyian, permainan, percakapan dan tayangan kartun bahasa Mandarin. Okay, jujur cakap sekolah Cina ni memang best! Kalau you student Melayu, jangan risau. Pihak sekolah mostly akan hire pembantu Melayu untuk jaga anak-anak atau adik-adik korang. Besides, makanan pun diselaraskan semua makan masakan Melayu berdasarkan pengalaman peribadi aku lah. Apa yang membuatkan kami product dari sekolah Cina nih fluent sangat cakap Mandarin ialah, kaedah pengajaran dan pembelajaran di sekolah. You bayangkan, semuanya belajar dalam bahasa Mandarin. Termasuk Kemahiran Hidup, Kajian Tempatan, Muzik, Komputer, Pendidikan seni, Moral, dan Pendidikan Jasmani. Tak paham, baru cikgu terangkan dalam bahasa Melayu. 6 tahun tambah 2 tahun di tadika dan pra. Then dalam kawasan sekolah tak dibenarkan budak Melayu atau India speaking selain Mandarin. Kau rasa?

- And style sekolah Cina nih pulak, dari kecik lagi dia orang dah pupuk supaya student rajin study. Kerja sekolah kami berlambak jangan cakap, maximum seingat aku pernah mencecah sampai 12 buah buku kerja, setiap pagi wajib submit kesemuanya. Tak siap hukuman kami adalah rotan dan rotan bukan sebarang rotan bhai! Boleh pilih saiz mana nak, and pernah kawan India aku kena rotan 20 kali sebab banyak hutang homework tak hantar, tapi bapak dia sendiri datang jumpa cikgu tu supaya rotan jer anak dia kalau malas buat kerja. See? Berbeza sangat dengan student zaman sekarang yang siket-siket mak bapak datang sekolah saman cikgu. Kalau cuti panjang kami tak pernah rehat-rehat kat rumah, dari darjah satu sampai darjah enam semua ada handout untuk 7 subjects. Dan handout ni adalah apa yang akan diajar for the next year. So, pandai-pandailah nak cari jawapan. Lastly, semangat nak belajar kat sekolah cina nih kena kuat mental dan fizikal lagi-lagi parents kena bagi fully supports and commitment . Reasons nya adalah,

1.  jadual di sekolah cina giler packed dari jam 7.30am-5.30pm (Isnin -Jumaat) sebab kami bukan setakat belajar akademik,tapi termasuk kelas nyanyian dan alat musik, kaligrafi, sukan dan olahraga, dan unit uniform. 
2. Lambakan kerja sekolah terlampau banyak yang boleh buatkan korang stress giler sebab balik dah 5.30pm, homework maximum 12 buku kerja. So senang citer memang tak ada masa nak rehat.
3. Tak siap homework kena rotan, copy homework kawan lagi kena rotan. Kahkahkah. Jujur aku dulu ada jugak masa yang tak sempat buat sampai copy kerja kawan, and padahnya terima lah kan. Lepas daripada tu terus insaf aku tak buat kerja meniru kawan punya kerja ni.


2. BELAJAR DARI BASIC
- Kalau korang tak berkesempatan nak sekolah atas sebab faktor umur (ececeh, tak kata korang tua ok), masih boleh belajar sendiri sama ada dari kamus bergambar, buku-buku cerita atau belajar online Bahasa Mandarin. Sekarang semua dah canggih. Since masyarakat dah mula sedar akan kepentingan menguasai Bahasa Mandarin ni, banyak syarikat atau penulis dah mula create few steps or ways on how to learn Mandarin. So apa lagi, grab the chance! Tapi majoriti orang yang cakap nak belajar Bahasa Mandarin ni, hangat-hangat tahi ayam jer. Sebab, kau hengat senang nak belajar cakap cina? Aku ni pun bertahun-tahun belajar pun banyak lagi tak paham. Dulu kat matrikulasi aku pernah bukak 2 lecture untuk ajar basic bahasa Mandarin.. And the result was... Ouhh! Kenapa susah eh nak ajar orang cakap Cina? Dulu masa belajar tak rasa sangat susahnya. Adeh! 2 modul bahasa Mandarin aku buat time tu, and end up kesimpulan yang aku mampu buat ialah, "Bahasa Mandarin adalah suatu pembelajaran sepanjang hayat". Hahaaa. Macam kau belajar bahasa asing yang lain lah. Dulu aku belajar bahasa Arab 3 tahun pun terkial-kial lagi nak ingat.


3. CHINESE MOVIES
- Salah satu cara terpantas nak memupuk korang suka dengan bahasa Mandarin ni ialah, rajin-rajinlah tengok drama atau filem cina kat TV atau youtube . Kelebihannya ialah, korang boleh tiru cara dia cakap dan cuba match mana-mana ayat yang subtitle nya pendek-pendek dan hafal. Contoh, "Terima kasih- Xie Xie" atau "Awak siapa- Ni Shi Shui?". Aku yang tak pernah belajar bahasa Filipina ni pun boleh hafal sesiket ayat-ayat mudah sebab selalu tengok citer Filipina kat TV3 tuh. Hiks! Since aku dah nak masuk 9 tahun meninggalkan sekolah rendah Cina dulu and masa form 1-3 just masuk kelas tambahan bahasa cina jer (tak sambung sebab kat tempat aku tak ada sekolah menengah cina) , salah satu cara aku nak buat revision ialah tengok drama cina Kung Fu terbang-terbang yang ada kuasa sakti bagai tu dan tiru ayat demi ayat yang dia cakap. Tapi mostly drama banyak dalam Bahasa Cantonese, bagi aku satu advantage kalau aku dapat cakap Cantonese dan Mandarin sebab banyak orang tua Cina tak paham sangat Mandarin since Mandarin hanya diajar di sekolah sahaja. Even ampak sangat bohong nya cerita macam tu, tapi itulah yang jadi motivation aku dari kecik tau.

4. CUBA BERCAKAP
- Tak penting pun kalau korang guna "broken Mandarin" bercakap dengan kengkawan Cina macam kita nak improve English lah mula-mula cakap broken English. Majoriti masyarakat kita takut nak cakap omputeh sebab takut grammar salah lah, vocab tak banyak lah. Fyi, English aku ni tak lah pandai mana, lintang pukang jugak tapi bajet jer gi sembang dengan mat saleh kat UPM ni. Hehooo. Mandarin aku lagi elok dari English taw? Tapi aku semacam jer sembang dengan mat saleh kat library atau bus stop guna broken English. Mat saleh ni selalu pesan kat aku, "It doesn't matter you use broken English to communicate, as long as we understand what you're trying to say. It's okay! " Amacam? Ada gaya mat saleh tak aku cakap? Hahaaa. Well, same goes to Mandarin! Sekolah menengah kebangsaan 5 tahun aku tak buat revision and kurang bercakap guna bahasa Mandarin. Seriously memang risau sangat. Sampailah aku masuk KMPh, aku jarang lepak dengan kawan melayu. ramai cakap aku sombong, ada aku kesah? Niat aku adalah untuk belajar balik cakap cina nih. Kawan-kawan melayu yang sama sekolah Cina ngan aku dulu banyak tak nak cakap cina dah, alasan malu atau tak nak menunjuk. Ikot suke korang lah. Ibarat macam mengaji Al-Quran lah. Baru sebulan tak baca lidah dah kelu kan? Ada yang siap tak kenal huruf terus. Kau rasa?


5. REVISION
- "Ilmu tanpa amal, ibarat pohon tanpa buah". Maksudnya, kalau dah dapat hafal sepotong dua ayat tuh, cubalah amalkan. Sembang dengan kenkawan. Tu pun dikira revision. Bagi aku nak bercakap nih tak ada masalah, yang jadi masalah bila banyak perkataan bahasa cina nih aku dah lupa. Fyi, bahasa Mandarin ni tak macam bahasa Melayu atau English yang ada ABC bagai. Dia adalah himpunan bunyi yang menghasilkan sebutan dan perkataan pulak digunakan dalam bentuk simbol. Satu bunyi boleh ada banyak sangat simbol dan berbeza maksudnya. Salah tulis, salah maksudnya even bunyi dah sama. Peningkan? So bagi sesiapa yang dah kuasai penulisan Bahasa Mandarin dan tak tahu nak buat revision macam mana, cara terbaik adalah gunakan telefon bimbit mudah alih korang yang mahal lagi canggih tu. Sekarang kan dah canggih, kat Go Keyboard tuh ada bahasa Mandarin kan. Sekali sekala update status kat moment Wechate ke, tulis caption Instagram, update status kat Facebook atau Tweet bahasa Mandarin kat Twitter ker. Kan rare? Kalau nak harap korang baca buku, wallahualam lah. Aku bukak buku mandarin nak revise pun 2 3 tahun sekali. Kahkahkah. Ada hati nasihat orang suruh study bukak buku. Cis!

gambar pinjam. =D



So, kesimpulan yang aku boleh buat, nak belajar bahasa asing ni bukan mudah. Semangat kena kental. Tapi once korang dah pandai, jangan sombong atau meninggi diri taw. Cuba ajar orang lain pulak, baru korang punya knowledge ada improvement okay? Nasihat dan ingatan untuk diri aku juga sebenarnya. So kepada parents atau mereka yang nak belajar cakap cina, good luck yea!




保存恐惧,分享灵感
-simpan ketakutan, kongsi inspirasi-


Thank you for reading.
Visit my Instagram: http://instagram.com/lurve_aloevera

Friday, 10 April 2015

10 TIPS MUDAH ATASI STRESS KETIKA PENAT


Assalamualaikum.

Lately badan aku terasa exhausted giler-giler. Siang attend kuliah, amali, sesi kaunseling, meeting and so on, Malam pulak kerja part time sampai 10pm. Jumaat sampai Ahad lagi penat 8 jam kerja. Lagi best selama waktu kerja, sepanjang masa tu lah aku kena berdiri dan berjalan. Let say I work for 8 hours that day, it means that 8 hours I don't have the chance to sit except my rest time. Fine. Balik kolej mandi-manda and solat, terus tidur macam orang tak sedar diri. And the next day, my lectures from Monday to Thursday at 8am. Nak tak nak kena jugak bangun pergi kelas even muka dah macam Zombie kampung Pisang. Everyday just like that, 7 days per week. So you see, betapa penatnya rutin aku semester kali ni. So entry aku untuk sem ni tak ada lagi update pasal event-event atau program best-best as I'm now already doing my part time job to earn money and experience as well. Heee! Nampak tak betapa kalibelnya aku? *angkat bakul sndiri*

Tahukah anda? Selfie juga merupakan salah satu terapi atasi tekanan. Hikhikhik. -LURVE ALOEVERA
So, in order to overcome my stress working and study, I've implemented these 10 steps below and Alhamdulillah. Penat tu ada, tapi stress itu berkurangan. Macam yang biasa kita dengar kan, punca stress ni banyak. Mungkin ada dalam kalangan kita yang stress sebab masalah pekerjaan ke, masalah dalam perhubungan, masalah kewangan, sunyi, masalah kesihatan atau mungkin tekanan daripada teman pejabat, jiran, coursemates atau kolej kan. So atas punca-punca macam ni lah yang membuatkan kita jadi cepat letih, mudah tersinggung atau marah dengan orang sekeliling, bertindak secara agresif, hilang fokus, jadi pelupa, sakit kepala, perut, cirit-birit, sakit dada, mata pedih atau merah and so on lah. Itu secara general nya okay? Macam aku pulak kalau stress, automatik jadi pedih ulu hati. Haaa, itu petanda aku ada gastrik rite? But how come dalam sehari dari celik mata sampai nak tidur boleh jadi heartburn tiap masa kan? Walhal makan dah berpuluh kali ni. So I assume that as stress. Okay? 

1. SUPPLEMENT SEBAGAI MAKANAN TAMBAHAN


Memang menjadi amalan aku dari kecik kena makan Vitamin C sebab aku ni antara manusia yang banyak sangat masalah yang melibatkan kulit, for examples seafood allergy, kulit kering akibat dehydration and penglupasan kulit akibat penggunaan bahan kimia. That is why aku perlu mengambil supplement macam ni sebab kalau tak lagi aku tertekan bila tengok kulit semakin hari semakin kering. So atas nasihat pharmacist, bagi mereka yang ada masalah gastrik macam aku, korang disarankan supaya mengambil hanya 250mg sahaja supaya perut tidak mengalami lebihan acid, okay? And glucose ni biasanya atlet jer yang akan consume but since aku memerlukan tenaga yang lebih untuk maintain stamina belajar (average 4-6 jam sehari) dan bekerja sambilan (4-8 jam sehari), so I consume this product also. Dulu aku pernah jugak cuba-cuba  minum Shake produk Herba Life tu, but atas nasihat doktor aku diminat supaya berhenti consumed since produk tu tak serasi dengan biology badan aku. Muahahaha. Menurut pembacaan aku, Vitamin C sangat bermanfaat untuk mengawal kebiasaan mengambil makanan bergula. Plus, Vitamin C semula jadi banyak ditemui dalam buah oren dan buah kiwi. So kalau korang rasa tak nak amik Vitamin, it's okay. Korang boleh gantikan dengan pengambilan jus buah-buahan atau makan terus senang.


 2. TUKAR PEMAKANAN TIDAK SIHAT ANDA.


Sejujurnya aku dulu suka sangat makan junk food, especially yang cheezy like Twisties, Chachos and Cheezel. Yeah, sedap giler kan sampai hari-hari aku wajib beli walaupun sebungkus Chachos jer dah dekat RM4.00. Mana tak duit cepat habis. Lol! But then one day ditakdirkan aku jumpa lah sorang brother ni yang buat Ph.D dalam bidang kosmetik masa aku tengah survey produk untuk penjagaan muka. And he said muka aku berminyak and salah satu faktor penyumbang kepada masalah kulit muka aku tu ialah pengambilan junk food yang berlebihan. Fine. Daripada happy hari-hari makan junk food terus bertukar jadi stress. Sejak hari tu aku nekad nak berhenti makan junk food. Kalau tak tahan sangat nak makan, aku belilah makanan yang lebih sihat macam Yogurt ni sebagai penggantian. Cewaahhhh! Konon mengharap muka lebih flawless macam Fatin Liyana lah kan sebab dah ubah gaya pemakanan yang sihat. Kikiki. So actually banyak benefits kalau korang tukar gaya pemakanan yang lebih sihat. For examples, masalah kulit muka berjerawat dan berminyak boleh diatasi, berat badan pun terkawal sebab kalori pada junk food ni actually lebih banyak taw berbanding korang amik nasi sepinggan. So bila berat badan korang terkawal and muka pun bebas minyak dan jerawat, dalam masa yang sama korang actually dah reduce stress di situ. Kurang satu perkara untuk dirisaukan especially for girls. 

Menurut satu article dalam majalah kesihatan RAPI, Yogurt rendah lemak actually sumber yang baik dan sihat dari segi protein dan kalsium which is very helpful for our body metabolism. Satu kajian mendapati someone yang mengamalkan diet yogurt rendah lemak mampu 2 kali lebih cepat kurangkan berat badan. Ini kerana dia orang dah dapat sekurang-kurangnya 1200mg kalsium sehari berbanding yang kurang mendapat kalsium. Jadi kepada mereka yang nak turunkan berat badan, tak payah spend banyak duit beli produk langsing mahal-mahal. Yang penting ilmu, disiplin dan amal. Okay?


 3. KURANGKAN REGANGAN OTOT.


Bila penat, otot-otot bahu dan kaki mesti tegang kan? Lagi-lagi orang busy mengalahkan perdana menteri macam aku ni, langsung tak ada masa nak bersenam. Cewahhh! So apa yang aku buat untuk kurangkan ketegangan otot ni ialah, setiap malam sebelum tidur I'll make sure untuk sapu lotion ni kat bahu, pinggang, perut dan kaki dan urut sikit tempat-tempat yang tegang tu. Untuk pengetahuan, lotion Mustajab ni tak berminyak taw and paling penting mudah menyerap. Tapi it's up to you lah, korang boleh pilih lah nak lotion jenama apa dan scent apa. Bunga Jasmin ke, bau limau atau serai ke. Ikut kesukaan dan keselesaan masing-masing. Ada orang tak suka bau ubat macam minyak Afiat tu. So let say kalau lotion Mustajab aku ni out of stock, aku akan gantikan dengan Almex Yoko-yoko atau tampal koyok ke tempat-tempat yang sakit. Biarkan badan rasa berangin and lama-lama akan jadi berpeluh. And the result is awesome! Bangun pagi akan terasa segar giler. Habis bengkak-bengkak kaki penat jalan and bengkak pinggang penat duduk tu hilang okay? Macam aku pulak personally kalau dah sapu lotion Mustajab atau tampal koyok dan sebagainya and the next morning, aku mudah untuk buang air besar dan segala angin akan dikeluarkan melalui sendawa. So bila badan kurang sakit, stress pun berkurangan. Simple, selamat beramal!


4. COKLAT ANTARA MAKANAN RANSANGAN HORMON BAHAGIA.


Memang menjadi kebiasaan aku dari kecik bila stress, penat, tengah marah atau sunyi, I used to eat chocolates. Awesome okay kalau dapat coklat. Daripada nak nangis terus cancel nak nangis. Daripada nak marah terus hilang perasaan amarahnya. Wow! Nampak tak betapa coklat ni penting untuk aku? Selain dapat kawal diri daripada marah, aku pun dapat benefit untuk kurangkan stress. Jadi terdapat beberapa kajian yang menunjukkan bahawa coklat ni mengandungi phenylethymine, yang secrete endorphin iaitu elemen yang boleh buat kita happy. Besides, aku ada terbaca dalam majalah kesihatan yang mengatakan coklat terbukti dalam membaiki daya kognitif pemikiran manusia. So the darker the chocolate, the greater the effects on our brain. Orang yang mengambil coklat jugak dikatakan mampu mengurangkan risiko Alzheimer and also can enhance our mood faster. Coklat ni dikatakan mampu merencatkan perembesan hormon stress, selain dapat meningkatkan penghasilan endorfin yang sekaligus menaikkan aras serotonin untuk keceriaan sepanjang hari. Fine, very scientific kan? Just ignore kalau tak paham. Yang penting, makan coklat boleh buat korang lupa kejap stress tu okay? Hiks! So you see? Jangan stick sangat mindset tu mengatakan makan coklat boleh buat kita gemuk. Actually it depends on how much you consume it.


5. RAWATAN MUKA HANYA DI RUMAH


Iklim sekarang yang panas terik sangat tak elok untuk kulit kita sebenarnya. Pancaran UV yang tercemar ni boleh memberi risiko kita untuk terdedah kepada kanser kulit kalau tak dijaga. Lagi-lagi yang bawak motor macam aku pergi kuliah dan kerja, asap kenderaan of course melekat kat muka ni then jadilah tompok-tompok blackhead. Bertambah pulak satu masalah bila nak fikir cara nak atasi masalah kulit muka macam ni. Guna pencuci muka jer tak cukup. 

So untuk cut cost dalam penjagaan kulit muka, korang boleh buat masker sendiri guna bahan-bahan semula jadi macam pisang ke, timun atau tomato. Lenyekkan dan sapukan kat muka. Biarkan selama 20 minit dan cuci. Wow! Kalau kat rumah cuti semester ni hampir setiap minggu aku buat. Guna putih telur lah, susu, serbuk teh, buah-buahan, air beras. Tapi bila dah balik kat setting study dan kerja, aku dah tak bolehlah kerap sangat buat facial mask ni sebab kekangan masa yang mengalahkan perdana menteri tadi tu kan? Hiks! Jadi setiap kali kalau aku singgah Watson atau Guardian, aku akan carilah face mask dengan nose strip ni. Face mask yang menjadi pilihan aku ialah daripada tumbuhan Aloevera that's why aku digelar Lurve Aloevera. Muahahahaa. While untuk nose strip aku akan cari yang ada charcoal kalau boleh untuk buang whitehead kat hidung, dagu dan pipi. Ini memang menjadi amalan aku sejak duduk matrikulasi dulu lah. Bukan nak kata kulit aku ni flawless pun, cukup lah sebagai self reward kan.  


6. ATASI STRESS DENGAN MEMASAK DAN FOOD HUNTING


Tabiat aku kalau kat rumah, bila stress aku suka ke dapur. Bukan untuk makan, tapi memasak!! Yeah! So apa aku cuba masak ialah resepi pastries lah terutamanya. Zaman kan dah canggih, resepi semua google dalam internet. Bila kek yang dihasilkan ada yang batat, ada yang macam waffle padahal niat asal nak buat kek. Pastu google resepi puding, tapi aku pergi modified kengkonon nak bagi sedap tambah itu ini, end up rupa puding pun tak nampak tapi rasa sedap. Fine, nampak tak kat situ aku memang tak boleh diharap? Dalam seminggu tu telur sesarang pun aku boleh habiskan tapi hasil tak nampak. Bila dah siap tengok cookies dah rupa macam lempeng mula tergelak sorang-sorang. Malu nak amik gambar upload kat Instagram padahal hampir setiap minggu aku cuba resepi baru. I think ini antara cara yang sihat untuk mengatasi stress. Yeah, aku dah salurkan segala tenaga negative dalam makanan tu sampai semua aku masak serba tak kena. Hahaa. Tapi lauk pauk aku masak okay pulak, tak pernah tak menjadi. Adeh! Benda manis-manis aku suka makan ni lah aku tak pandai buat. 

Tapi kalau aku kat universiti pulak, aku suka food hunting. Yelah, kau nak masak kat mana dah stay kolej kan? Hehee. Nak food hunting pun sila tengok kemampuan yea adik-adik. Sekali-sekala reward diri pergi food hunting tak apa lah. Since tempat kerja aku tu selang sebuah kedai dengan restoran Larva Grill House, so aku amik lah kesempatan 2 minggu sekali untuk cuba setiap makanan kat situ. Harga still affordable. Imagine you makan Beef Steak yang dalam tu ada coeslow, jagung bakar, 5 keping daging yang grilled dengan fries yang banyak, semuanya dalam sepinggan besar dengan harga RM10 sahaja. Makanan dalam gambar kat atas tu pulak ialah Carrot with Broccoli yang disimbah dengan kuah keju, harganya cuma RM4 dan rasanya sangat lembut dan sedap. Mana mau cari makanan murah dan banyak untuk western food macam tu kak? Nikmati lah makanan anda senikmat-nikmatnya supaya anda boleh lupakan sekejap stress di kepala tu.

Tips makan di luar: 
1. Pilih hidangan daging, ikan atau ayam yang dimasak secara panggang, bakar, gril atau rebus.
2. Pilih hidangan dengan melebihkan sayur-sayuran.
3. Asingkan sos daripada lauk.
4. Minta makanan dimasak tanpa perisa tambahan seperti MSG atau garam
5. Makanan yang dihidang dalam saiz yang kecil atau berkongsi hidangan.
6. Pilih minuman tanpa gula atau air kosong.


7. DETOXIFICATION.


Since pagi aku study, petang sampai malam aku kerja, so masa aku memang tak ada untuk bersenam. Even kat tempat kerja 8 jam berdiri dan berjalan pun tak keluar peluh langsung since gift shop tempat aku kerja tu dalam aircond. So antara cara yang aku gunakan untuk detoxification process menggantikan senaman yang mengalirkan toksik dalam bentuk peluh ialah dengan Foot patch detox plaster yang harganya berbeza mengikut jenama di pasaran. Macam yang dalam gambar ni, ada 5 pasang dan harganya cuma RM10 sahaja. Boleh cari di kawasan yang ada jual. Fungsi produk ni selain membantu mengurangkan sakit sendi yang kita akan alami tiap kalau stress, detox plaster ni jugak membantu mengawal kesakitan senggugut, mencegah badan dan kaki berbau, mengurangkan tekanan sakit kepala, menghilangkan lenguh-lenguh badan dan paling best dia membantu you alls untuk mengatasi masalah jerawat, resdung, panau dan kurap kat badan. See? Sangat berguna kan produk ni? Tapi aku nak ingatkan kat sini, dilarang sama sekali bagi ibu mengandung, mereka yang tapak kaki atau tangannya berkudis dan bernanah serta bagi penghidap sakit jantung untuk memakai produk ini, okay?

Arahan Penggunaan:
1. Basuh tapak kaki dahulu sebelum memakai produk ini.
2. Minum segelas air untuk menggalakkan peredaran darah dalam tubuh.
3. Cuci kaki daripada sebarang kekotoran, habuk dan lembapan air. 
4. Waktu tidur yang baik antara 8 jam sehari.
5. Gunakan hanya pada waktu tidur bagi mengelakkan banyak berlaku pergerakan tapak kaki.
6. Kawal pemakanan dan tidur yang baik bagi mendapatkan kesan yang memuaskan.
7. Untuk mendapatkan kesan yang terbaik, sila pakai stoking pada waktu memakai produk ini.
8. Gunakan setiap hari agar anda dapat menikmati kesihatan tanpa toksin sepanjang hidup anda. 


8. FIKIR POSITIF



Kalau ada kesempatan untuk bercuti, keluar lah bercuti. Ambil masa untuk rehatkan diri dan tenangkan fikiran. Let say you all busy giler-giler asyik keluar outsation program sana sini, cuba amik kesempatan untuk bekerja sambil berehat. Semua orang memiliki stress masing-masing tapi dengan adanya sikap positif dalam menghadapi stress can actually prevent you daripada penyakit. So jangan bebankan otak dan tubuh korang fikirkan segalanya adalah kerja dan kerja. Jom ubah mindset kita? Aku pun kengkadang kalau tengah stress serba-serbi rasa tak kena. Lepas tu mulalah nampak simptom stress then lagi bertambah stress. Hahaa. Let's list down apa yang membuatkan kita runsing sampai stress. Sometimes kita terlalu memikirkan dan risau dengan perkara yang belum terjadi. So, dah sampai masa kita kena format mindset kita supaya delete mana yang tak perlu difikirkan. 


9. BLOGGING ITU HOBI AKU.


Setiap orang ada hobi dia masing-masing, rite? Bila kita penat dan stress, secara tidak langsung motivasi diri kita akan drop jugak actually. So apa aku buat kalau mood aku down ialah, duduk sorang-sorang and bukak blog sendiri dan baca. Hahaaa. Weird kan? That's why aku suka share tips-tips bukannya sebab aku nak tunjuk aku pandai or what-so-ever , tapi sebab whenever aku rasa down, aku akan bukak balik entry mana yang aku perlu dan baca. Yeah, mood masa tu terus sampai peak point dah. Hahaa, tambah pulak minum secawan white coffee panas yang memang peberet aku dari matrikulasi sambil baca ayat dalam penulisan blog aku yang lintang-pukang.. Mmmmmmm... Nikmatnya quality time macam ni. So it depends on you macam mana nak manage stress tu actually. Gaming ker, lepak dengan kawan-kawan, tengok movie. Sila ikut kemampuan okay? Bagi masa kat diri untuk rehat dengan caranya tersendiri. So that you can stay motivated without stress. 


10. LIMA SEBAB JANGAN DUDUK SAJA.



Antara 5 sebab kenapa korang jangan malas untuk bangun dari tempat duduk:
- Picu masalah psikologi seperti tekanan, keletihan melampau dan mudah putus asa.
- Tingkatkan risiko kanser
- Meningkatkan pembekuan darah
- Menyebabkan aliran gula dalam darah terganggu
- Sebabkan masalah sakit belakang yang berpanjangan

So, instead of korang duduk depan lappy 24 jam online facebook, tengok youtube, update Twitter, stalk Instagram orang sana sini, lebih baik korang keluar dari comfort zone tu dan buat aktiviti yang best. Maybe korang boleh keluar cycling ke, berkayak, jalan-jalan amik angin kan? Let say korang busy giler sampai tak ada masa untuk diperuntukkan untuk aktiviti yang melibatkan pergerakan otot macam ni, korang boleh gantikan dengan perbanyakkan berjalan. How? Caranya mudah. Cuba park kereta atau motor korang jauh-jauh. So untuk ke dewan kuliah atau tempat kerja, then bolehlah korang berjalan sambil regangkan otot-otot badan tu. Simple. Kalau ada tali skipping lagi senang. Dalam bilik pun boleh skipping sebelum ke tempat kerja. 


Jadi kesimpulannya, banyak lagi cara atau kaedah yang disyorkan untuk kita kurangkan stress disamping menjaga kesihatan badan sebenarnya. Minum air masak banyak lah, bersenam, perbanyakkan senyum, tidur secukupnya, elakkan konflik dengan orang terdekat and jangan tangguhkan kerja. So apa yang aku share ni cuma part of apa yang aku selalu lakukan untuk sentiasa kekal aktif tanpa stress. Yeah, memang kadang-kadang aku nampak stress. Tapi at least I try my best to appreciate and care bout myself. Lagi-lagi orang yang mudah dapat penyakit macam aku ni, gastrik ada, elergik ada, migrain ada, asma ada. Lagi perlu tekankan pasal pengurusan stress ni.

Jadi mana yang korang rasa berguna , bolehlah apply. Amik supplement, amalkan gaya pemakanan yang sihat, guna lotion badan, makan coklat, buat rawatan muka sendiri, memasak dan food hunting, detoxification, fikir positif, blogging and perbanyakkan pergerakan badan. 
Selamat mencuba! =)


Thank you for reading.
Visit my Instagram: http://instagram.com/lurve_aloevera

Tuesday, 7 April 2015

MAJLIS ISTIADAT PENGANUGERAHAN PENGAKAP RAJA OLEH KDYTM TENGKU MAHKOTA PAHANG

Assalamualaikum.

Alhamdulillah. 22 hingga 24 Mac 2015 hari tu aku dan rakan-rakan seperjuangan yang lain diberi peluang untuk terima anugerah tertinggi pengakap which KDYTM Tengku Mahkota Pahang sendiri hadir untuk sampaikan sijil pengakap diraja. Sejujurnya majlis ini we alls nanti-nantikan sejak tahun 2007 lagi. Yang tersangat memberi kesan ialah senior aku yang amik pentarafan pengakap raja dan lulus dari tahun 2007 yang baru tahun 2015 ni boleh masuk istana terima sijil. So majlis yang gilang gemilang ni diadakan di Istana Abu Bakar, Pekan Pahang. You know what? Pahang is actually the only state yang pengakap rajanya sedikit. Dah lebih 40 tahun Pengakap Raja Pahang ni pupus dan kami kini mencipta kembali sejarah untuk Pahang. Awesome! Aku kan spesies wanita yang rare. Kahkahkah... Even aku tak dilahirkan di Pahang, but I'm very proud to give my full commitments for Pahang okay?


So, total senarai yang sepatutnya hadir untuk terima anugerah pengakap raja that day supposed to be  39 orang yang terdiri daripada pengakap raja Temerloh, Kuala Lipis, Cameron Highland, Bera, dan Jengka. Tapi disebabkan masalah peribadi ada beberapa senior yang tak dapat hadir bersama kami. Sedeyh jugaklah tak dapat jumpa senior-senior aku yang havoc tu sume.  Selain penganugerahan pengakap raja, majlis ni turut disertakan dengan istiadat penganugerahan bintang dan pingat kepada mereka yang terpilih. So you imagine lah pergi istana duduk sekali dengan pemimpin-pemimpin yang terdiri daripada menteri-menteri, pegawai, dato' datin dan sebagainya. Even senior pengakap raja atas batch aku pun ramai dah kerja dan kawen, ada Medical Officer, Hospital Officer, Nurse, polis, bakal cikgu dan sebagainya. Overall senang nak gambarkan perasaan aku time tu, rasa kecik sangat aku ni, orang muda baru nak kenal dunia sebenar lah katakan. Tapi syukur sebab aku diberi peluang untuk bersama dengan orang-orang yang hebat ni taw. Bukan calang-calang orang yang terpilih untuk hadir majlis macam ni. Ececeh, bangga diri kejap! =P

You know what, tanpanya pemimpin-pemimpin yang kami hormati yang berusaha gigih untuk kami jalani latihan pengakap daripada pengakap muda, remaja sampai ke peringkat raja, aku rasa aku tak akan sampai pada tahap ni sekarang. Why? Berapa ribu scout yang ada kat Pahang tapi kami antara yang terpilih untuk terima pengiktirafan daripada KDYTM Tengku Mahkota Pahang. Ribuan terima kasih diucapkan kepada semua barisan pemimpin kami. Excited terlebih hari tu even muka dah pucat lesi duk dalam istana tak boleh ke tandas suka-suka keluar masuk. Tak pelah kan, bukan selalu. Sebelum ni cuma dapat masuk istana negara jer, pastu bayar duit tiket masuk. Then ada tempat yang tak boleh amik gambar. Haaa, nah! Hari tu nonstop kami bergambar. Daripada rehearsal sampailah majlis sebenar. Giler selfie wefie betol! 


So dengan bangganya aku nak perkenalkan, gambar di atas adalah Tengku Mahkota Pahang, iaitu Tengku Abdullah. Muka nampak garang kan? But actually tengku mahkota ni baik orangnya, masa nama aku dipanggil tu, aku ke depan untuk terima sijil and he smiled at me and even called my name. See? I'm so happy okay? Hahaaaa, habis semua penerima sijil aku tanya ada tak tengku mahkota senyum kat dia orang atau panggil nama dia orang and the answer was, NO! See? How lucky I was that time. Lalalala....

Smart tak Tengku Mahkota pakai uniform pengakap? And dalam ucapan baginda, baginda ada lah share sikit pengalaman masa baginda jadi pengakap dulu kena buat khidmat masyarakat dan bagaimana ilmu dan nilai pengakap ni memberi kesan kepada baginda sampai sekarang. So you see? Ramai jer pemimpin besar yang masa muda-muda dulu pengakap sebenarnya, bukanlah yang macam orang cetek ilmu selalu kondem kata pengakap ni macam bebudak sekolah jer tak matang gi masuk hutan panjat pokok bagai. Hello? Don't under estimate people okay?

Masa pentarafan dulu boleh tahan taw aku kena? Paling tak boleh lupa, masak atas pokok, yang jadi sulitnya bila kau jatuhkan atau tertinggal barang kat bawah pokok. Nak panjat balik bukan senang taw? Pastu pentaraf dengan muka bengisnya tak bagi korang turun amik barang yang tercicir. Pandai kau lah nak hidup macam mana, janji arahan yang disampaikan kena laksana. Fine, jujur masa tu aku rasa kejam giler pemimpin sebab dera aku macam ni. Menu siap demand nak air teh o panas lah, roti lilit and telur rebus. Penuh beg sandang aku dengan botol air, tin kosong, bahan-bahan masak, kayu api, zinc sebagai pengalas dapur semua bawak panjat naik pokok. But alhamdulillah, I managed to complete my mission, air aku siap masak dan bancuh, roti aku siap dan telur aku pun siap. Survival skill memang kena ada lah even tak pakar mana, and kena bijak lah guna akal since mancis diberi cuma 3 batang dan tak boleh guna getah atau fire starter. Haa, siapa pengakap yang baca dia akan senyum sorang-sorang kalau pernah diuji macam ni. Banyak tektik dan teknik tersembunyi yang kami apply okay? Dan cara nak hapuskan bahan bukti kena bijak jugak sebab nanti markah ditolak. Kahkahakah... Cerita 5 tahun lepas tapi masih segar dalam ingatan aku. Ouh, rindunya zaman sekolah!

So ini adalah gambar dalam istana. Muka semua macam tauhu busuk jer sebab sepanjang dalam istana untu sesi rehearsal dan majlis sebenar kami tak dibenarkan pergi ke toilet dan tak ada air nak minum. Fine, dengan suhu dalam istana ni sejuk, dehydration aku 3 hari sepanjang duk Pekan. Balik UPM muka mula pucat lesi kering kulit. Hahaaa, btw kenapa kami perlu rehearsal dulu sebelum majlis sebenar? Baiklah tuan-tuan puan-puan yang membaca entry saya kali ni sekalian, anda kena tahu yea bahawasanya protokol dalam istana sangat-sangat berbeza dengan protokol majlis-majlis yang kita pernah attend atau handle di tempat lain. Cara nak sembahnya, nak jawab apa kalau tuanku tanya, nak jalan bape langkah bagai. Yes, masa rehearsal aku tak rasa paper pun. Relax jer pandang member kiri kanan muka sume cuak sambil gelak-gelak. Tapi bila majlis sebenar Tengku Mahkota sampai, panik jangan cakap. Habis semua step aku hampir lupa. Naaaah! Baru tahu langit tinggi rendah. Mujurlah aku behave lagi time tu, kalau tak jatuh air muka pengakap raja sebab aku sorang. Adeh!  






 Alhamdulillah. Majlis yang bermula jam 2pm akhirnya berakhir pada jam 5pm. Amik anugerah nyer sekejap jer sebenarnya. Tapi sebab pihak istana sediakan jamuan makan lagi, sampai aku nonstop asyik makan bukan sebab sedap, tapi lapar jangan cakap nak cover duduk dalam majlis tu. Penat woo. Pedulik lah sebelah aku Dato' ke Tan Sri, yang aku tahu perut aku kenyang. Kahkahkah. Then ada sesi photography dengan Tengku Mahkota lagi, terasa macam Scout Celebrity pulak time tu sebab berebut-rebut orang amik gambar termasuk pihak media akhbar. Hiks! Tinggi betul daya imaginasi aku. Mana tak nyer, sijil tu penting taw? Certificate with A3 size dengan 10 TANDATANGAN SULTAN di Malaysia. Tak akan ada sijil yang 10 sultan senang-senang nak sain macam ni okay? Well, one day who knows I got the chance to be a Scout Celebrity? Hahahaaaa.  Cewah! =D

Jadi sebagai pengakhiran entry kali ni, aku nak ucapkan ribuan terima kasih kepada semua barisan pemimpin yang banyak membantu kami untuk mendidik kami menjadi insan yang lebih berguna especially Tuan Azli, Tuan Zailani, Tuan Saidi, Tuan Kasfi, Puan Rubiah, Puan Hasenah dan pemimpin-pemimpin daerah lain. Ini semua pemimpin hebat Negeri Pahang yang sepatutnya terima anugerah dan pengiktirafan daripada Tengku Mahkota since mereka berjaya menghasilkan pelapis Pengakap Raja di negeri Pahang setelah berpuluh tahun Pahang pupus spesis pengakap macam kami. Besides, terima kasih jugak diucapkan kepada senior-senior yang banyak membantu terutama abang Azri yang banyak bagi support masa pentarafan aitu. Sampai sekarang aku tak boleh lupa soalan abang Azri masa Ujian Pentarafan Pengakap Raja (UPPR) dulu. "Dah makan belum?". So baru aku faham apa aku perlu buat kalau mental breakdown, iaitu MAKAN! Hiks! Terima kasih juga diucapkan kepada AJK dan pemimpin yang terlibat dalam menjayakan program kami hari tu terutama dari segi penginapan, makanan, pengangkutan, uniform dan lain-lain. Thanks Sabri dan Faiz sebab tumpangkan aku masa pergi dan terima kasih kepada Dr. Amir Hamzah sebab tumpangkan saya balik Serdang. Yang terakhir, terima kasih buat photographers iaitu Siti Azira dan Siti Munirah sebab tolong amik gambar. Akan saya usahakan untuk menjadi pengakap yang berkualiti serta menghasilkan pelapis pengakap raja yang baru untuk Pahang pada generasi akan datang. 



NURUL ASYIQIN BT JAAFAR
Kumpulan 08 SMK KUALA KRAU

Dengan ini kamu telah diiktiraf sebagai seorang Pengakap Raja dan telah dilatih supaya taat kepada TUHAN, RAJA dan NEGARA serta berkhidmat kepada Masyarakat. Jadikanlah diri kamu ahli dalam PERSAUDARAAN PENGAKAP yang luas dan dihormati. Mudah-mudahan Tuhan akan sentiasa bersama kamu dalam menjalani hidup dengan selamat dan memperolehi kebahagiaan. 

Termaktub pada 5 MAC 2013
Bersamaan 22 Rabiul Akhir 1434.






P/S: Kepada adik-adik pengakap yang berminat untuk mengambil Ujian Pentarafan Pengakap Raja, boleh pm akak di facebook Lurve Aloevera, okay? =)

Thank you for reading.
Visit my Instagram: http://instagram.com/lurve_aloevera

2 AKTIVITI HUJUNG MINGGU YANG BERMANFAAT

Assalamualaikum.           Untuk korang yang masih berstatus bujang, entry kali ni khas untuk korang. Heeee. Siapa yang weekend dia selalu...