Saturday, 18 April 2015

AMALAN PEMAKANAN SIHAT DAN KAITANNYA TERHADAP MINAT PELAJAR UNTUK BELAJAR

Assalamualaikum.

Hello readers! Entry kali ni difokuskan kepada semua pelajar sekolah, IPTA, IPTS atau mana-mana institut pengajian yang ada kat Malaysia ni actually. Cuba flashback balik, apakah makanan harian yang korang selalu ambil sebagai breakfast, lunch atau dinner atau mungkin sebagai makanan tambahan yang menjadi kegemaran korang??

Adakah.....


Burger, kentang goreng dan air berkarbonat atau seangkatan dengannya menjadi pilihan korang??


Atau makanan manis seperti kek, coklat, desert dan sebagainya??



Ataupun makanan berminyak seperti ini??

Mungkinkah atas faktor kesuntukkan masa atau kesempitan wang korang consume instant noodles hari-hari?


Atau makanan ringan yang menjadi kewajipan korang untuk hari-hari makan sambil stay up lewat malam untuk study??

Secara jujurnya aku jugak mengambil makanan seperti di atas, tapi Alhamdulillah masih di bawah kawalan, itupun atas nasihat daripada my personal diet coach. If not, boleh dikatakan hampir setiap hari aku makan jajan dan makanan bergoreng menjadi satu kewajipan. Lepastu muka berminyak  and stamina makin kurang (sebab tak sempat nak keluar bersenam kononnya busy mengalahkan PM ) mula menggelabah mintak nasihat coach sebab tak bermaya nak pergi kuliah. -_-!

Dan disebabkan faktor kekangan masa jugak aku selalu skip meals especially Dinner. How about you guys? Cuba kira berapa kali dalam seminggu terpaksa korang skip meals konon nak diet or what-so-ever and end up korang amik supper atau consume terlampau banyak makanan tak sihat? Lepastu mulalah mengeluh badan cepat lesu and terasa tak bermaya nak ke kuliah. Dan kalau yang ada Gastrik macam aku ni hari-hari lah komplen heartburn then ganggu study, pastu kena paksa telan ubat dan hari-hari jugaklah kena bebel suruh wajibkan makan no matter how busy you are. =P

I know there are many of us (students) yang consume produk seperti HerbaLife atau Shakelee untuk menggantikan amalan pemakanan tak sihat ni, (aku dulu pun minum jugak menda alah Shake produk Herbalife tu kejap. Muehehe) dan sejauh manakah kesannya kepada study you alls after consume supplement seperti ini? Berapa ramai yang sedar tentang kepentingan amalan pemakanan sihat dan kesannya kepada produktiviti pelajaran korang?

Buat semua pembaca blog untuk entry kali ni, aku harap korang boleh klik link ni, HUBUNGAN ANTARA AMALAN PEMAKANAN SIHAT DAN KAITANNYA TERHADAP MINAT PELAJAR UNTUK BELAJAR untuk sama-sama membantu team kami dalam menyempurnakan tugasan subjek Pengujian dan Penilaian tentang kajian kecik ni. 15 soalan sahaja, tak banyak. Hurry up! Korang tak akan rugi apa-apa kalau jawab soalan inventori ni. 

Thank you. 
Selamat Menjawab Soalan! =D




Thank you for reading.
Visit my Instagram: http://instagram.com/lurve_aloevera



GASTRIK- 6 TANDA 8 CARA

Assalamualaikum. Hey dude! Ada kengkawan aku selalu complain dia tetiba sakit kepala, muntah berak tanpa sebab dan pedih perut yang mencuc...