Posts

Showing posts from May, 2015

5 PERBUALAN RINGKAS DALAM BAHASA MANDARIN (5个简单的华文对话)

Assalamualaikum.

Since ramai yang Google macam mana nak belajar bercakap perbualan ringkas dalam bahasa Mandarin and suddenly muncul blog aku untuk entry-entry Bahasa Mandarin yang tah pape tu kan, so now aku akan ajar beberapa perbualan mudah dalam Bahasa Mandarin kat sini untuk mereka yang berminat sangat nak belajar lah. Eyh, you guys untung taw bukak blog aku untuk entry macam ni.  Free-free jer aku ajar kat sini. You tanya orang yang datang private tutor untuk Bahasa Mandarin dengan aku berapa aku charge sejam? Terkedu korang nanti. =P Heheee, so cepat get ready okay nak ubah slang you alls untuk sebut perkataan yang berbelit lidah dan anak tekak ni nanti.. Hiks!  
Soalan: Siapa nama awak? 你叫什么名字?(ni jiao shen me ming zi?)  Jawapan: Nama saya Lurve Aloevera. =D 我的名字是 Lurve Aloevera. (wo de ming zi shi Lurve Aloevera.)
Soalan: Dimanakah awak tinggal? 你住在哪里?(ni zhu zhai na li?) Jawapan: Saya tinggal di Serdang Perdana. 我住在 Serdang Perdana. (wo zhu zai Serdang Perdana.)
Soalan: Apakah …

KEGUNAAN & MANFAAT AIS UNTUK KECANTIKAN

Image
Assalamulaikum.

Siapa yang tak nak cantik, rite? Baik perempuan, lelaki mahupun mak nyah! Hahaaaa. Siapa tahu kan kot-kot statistic blog views aku ni ada golongan ketiga, keempat dan kelima ? Heee, gurauan semata-mata okay? So this time aku nak share satu tips mudah untuk bantu wajah korang cantik berseri, tak perlu pakai chemical product yang lagi menjahanamkan wajah korang yang dah sedia cantik tu. Actually kulit aku pun tak lah flawless, tapi at least aku apply jugak tips ni yang mana dulu aku sajer-sajer jer buat, but then lepas baca majalah i-SIHAT edisi Mac 2015 aitu baru aku tahu bahawasanya ais ni ada kebaikannya jugak. Mueheheheee~
So persoalannya, bagaimana ais membantu dalam penjagaan muka you alls? Here, few steps and benefits I share for you based on my own readings and experience okay?
1. MENGECILKAN RUANG PORI-PORI Menurut majalah i-SIHAT yang pernah aku baca tu, ais dikatakan penawar paling berkesan untuk mengecilkan ruang pori-pori yang terbuka luas. Caranya ialah, kor…

MY MINI TRAVEL LOG

Image
Assalamualaikum.

Hello readers! Entry kali ni aku nak share few places yang aku pernah pergi lah sebelum ni, di mana semua tempat-tempat ni hanya dalam semenanjung Malaysia sahaja. Masih belum berpeluang nak ke Sabah, Sarawak dan overseas lagi since keturunan aku semuanya busy macam aku yang sipi-sipi nak sama dengan perdana menteri. Heee~ Buat mereka personal message aku kat Facebook tanya tempat-tempat best, aku mintak maap sangat yea sebab aku bukannya jenis orang yang ada masa nak travel ni sangat. Kalau ada program atau event jer baru aku keluar melawat tempat-tempat terdekat. And especially pembaca blog aku dari Indonesia yang tanya pasal transport nak ke tempat-tempat yang aku share sebelum ni macam PICC, Taman Wetland dengan Taman Saujana Hijau. Hopefully ada info yang aku reply tu membantu you alls lah yea? =)

PAHANG Pahang as the largest state in Peninsular Malaysia. Proud to be my 2nd hometown after i moved on from Johor. Even aku dah hampir 16 tahun menetap di Pahang, jujur…