Wednesday, 27 May 2015

5 PERBUALAN RINGKAS DALAM BAHASA MANDARIN (5个简单的华文对话)

Assalamualaikum.

Since ramai yang Google macam mana nak belajar bercakap perbualan ringkas dalam bahasa Mandarin and suddenly muncul blog aku untuk entry-entry Bahasa Mandarin yang tah pape tu kan, so now aku akan ajar beberapa perbualan mudah dalam Bahasa Mandarin kat sini untuk mereka yang berminat sangat nak belajar lah. Eyh, you guys untung taw bukak blog aku untuk entry macam ni.  Free-free jer aku ajar kat sini. You tanya orang yang datang private tutor untuk Bahasa Mandarin dengan aku berapa aku charge sejam? Terkedu korang nanti. =P Heheee, so cepat get ready okay nak ubah slang you alls untuk sebut perkataan yang berbelit lidah dan anak tekak ni nanti.. Hiks!  

Soalan: Siapa nama awak?
你叫什么名字?(ni jiao shen me ming zi?)
 Jawapan: Nama saya Lurve Aloevera. =D
我的名字是 Lurve Aloevera. (wo de ming zi shi Lurve Aloevera.)

Soalan: Dimanakah awak tinggal?
你住在哪里?(ni zhu zhai na li?)
Jawapan: Saya tinggal di Serdang Perdana.
我住在 Serdang Perdana. (wo zhu zai Serdang Perdana.)

Soalan: Apakah hobi kamu?
你的爱好是什么?(ni de ai hao shi shen me?)
Jawapan: Saya suka melancong. 
我喜欢旅行. (wo xi huan lu xing)

Soalan: Apakah yang sedang kamu cuba lakukan?
你在干什么?(ni zhai gan shen me?)
Jawapan: Saya sedang membaiki jam ini. 
我在修这个时钟. (wo zhai xiu zhe ge shi zhong.)

Soalan: Tumpang tanya, di manakah letaknya tandas?
请问厕所在哪里?(qing wen ce suo zhai na li?)
Jawapan: Di sebelah kiri anda.
在你的左边. ( zhai ni de zhuo bian.)


Haaaa, so how? Berbelit tak lidah you alls? Elehhh, rilax lah! Ni baru 5 perbualan ringkas. Next entry aku ajar lagi 5 okay? Nak cepat pandai pergi cuba cakap dengan kengkawan Chinese you alls dan mintak dia orang betulkan sebutan korang yang dah lari bunyiknya tu. Heee. 

Good Luck!

Thank you for reading.

GASTRIK- 6 TANDA 8 CARA

Assalamualaikum. Hey dude! Ada kengkawan aku selalu complain dia tetiba sakit kepala, muntah berak tanpa sebab dan pedih perut yang mencuc...