Saturday, 24 October 2015

BEKAM- SEMBUH DENGAN SATU TITIK

Assalamualaikum.

Olaaa! Korang tahu ke berbekam tu untuk apa? Setiap orang lain persepsi dia tentang rawatan penyakit secara berbekam ni. Ada yang kata bekam ni perubatan tradisional lah, rawatan secara islamik lah, rawatan sedut darah toksik lah. Macam-macam ulasan aku pernah dengar. And personally family aku pun ada set alatan berbekam sendiri yang diimport dari Indonesia. Parents aku cepat sedar tentang benefits yang dapat daripada rawatan secara berbekam lebih baik daripada pergi hospital untuk dapatkan ubat yang boleh bagi side effects actually. Tapi jujur aku memang tak pernah cuba lah rawatan ni sebab aku fobia tengok darah. Tengok mak ayah aku bekam pun aku tak berani melintas depan dia orang sebab aku mual dengan texture darah tu sendiri. But now I bukan nak promote business family ke hape, I nak share dengan korang maklumat benefits berbekam, bekam untuk apa dan kat mana nak cari perkhidmatan rawatan berbekam ni. Tehee. >_<

Come!
So founder untuk perkhidmatan berbekam persendirian ni adalah my best friend dari zaman sekolah lagi, iaitu Hapismuddin Saad. Since dia baru grad dari diploma kejuruteraan from Universiti Malaysia Pahang, sementara menunggu kerja tetap maka dia pergilah amik kursus rawatan berbekam ni dan bukak perniagaan dia sendiri. Of course aku sebagai best friend kena main peranan rite pi support biznez kawan. Kalau tak apa guna simpan kawan baik macam ni, baik campak dalam Tasik Wetland Putrajaya tu jer. Lol! So basically Tuan Hafiz kita ni menawarkan 2 jenis perkhidmatan berbekam, iaitu BEKAM ANGIN dan BEKAM DARAH.


BEKAM ANGIN
# Proses mengeluarkan angin berlebihan daripada badan.
# Menggunakan cup yang banyak iaitu 14 cup ke atas. Biasanya rawatan bekam angin minima 14 cup.
# Tidak perlu cucuk jarum kerana tidak melibatkan darah.
# Proses pelaksanaan mengambil masa kira-kira 15-30 minit.

BEKAM DARAH
# Proses mengeluarkan darah kotor yang bertoksik (berpunca daripada gaya hidup dan pemakanan yang kurang sihat)
# Darah yang dikeluarkan adalah darah kotor di mana darah tersebut banyak terkumpul di bawah lapisan kulit dan tidak terkumuh.
# PAKEJ 1: Kiraan cup mengikut masalah penyakit yang dihidapi oleh pesakit.
# PAKEJ 2: Pesakit juga boleh mengembil pakej overhaul iaitu sebanyak 13 cup untuk semua penyakit.
# Perlu dicucuk dengan jarum halus. Saiz jarum adalah sama seperti jarum makmal yang digunakan untuk membuat ujian darah.
# Masa proses adalah 30-40 minit termasuk proses mencucuk, menyedut darah kotor dan proses mencuci darah pada badan.


MAKLUMAT PENTING:
~ Cup yang telah digunakan akan direndam dengan air bersih selama 1 malam. 
~ Keesokkannya cup yang telah direndam akan dicuci dengan cecair Dettol.
~ Akhir sekali cup akan disterilkan sebelum disimpan ke dalam bekas yang bersih.
~ Jarum yang digunakan oleh pelanggan untuk Bekam Darah adalah untuk kegunaan sekali sahaja. 
~ Jarum yang telah digunakan akan terus di buang sebagai langkah kebersihan. 
~ Gloves dan tisu digunakan sepanjang melakukan proses bekam.

Maklumat yang dinyatakan kat atas ni penting supaya customer tahu kebersihan dan langkah berjaga-jaga sangat dititik beratkan sebelum, semasa dan selepas proses berbekam. Means that tak adalah main cincai jer campak cup bekam tu dalam sink then suka hati nak rendam dengan pencuci pinggan Sunlight gitew. Since kita dah main dengan darah, so elok-elok customer datang nak rawat penyakit tiba-tiba balik bawak pulak penyakit baru dek kerana kebersihan tak jaga. Of course korang tak nak kan? So that's why kita hebahkan maklumat kebersihan macam ni untuk mengelakkan was-was korang pada yang berminat nak mencuba.


MAKLUMAT HARGA:

[ KATEGORI PEKERJA ]
1. Bekam Angin - RM30 (14 cups)
2. Bekam Darah - RM10 (1 cup)
                                                   - RM100 (pakej overhaul 13 cups)

[ KATEGORI PELAJAR ]
1. Bekam Angin - RM20 (14 cups)
2. Bekam Darah - RM6 (1 cup)
                                                    - RM60 (pakej overhaul 13 cups)

Apa tunggu lagi? Cepat buat appointment sekarang! Harga mampu milik especially untuk student yang macam aku ni. Haa, lepas ni tak adalah mengeluh sakit kepala sebab angin lah, kulit tak cantik sebab alahan then consume ubat just meredakan jer alahan tu, parut-parut tak hilang lagi. And banyak lagi lah kelebihan buang darah toksik ni.

So kalau ada yang berminat nak buat appointment atau sebarang pertanyaan nak cuba rawatan berbekam ni , bolehlah  CALL / SMS / WHATSAPP kepada Tuan Hafiz di talian 014-5029651 atau jemput datang ke premis perniagaan dia di TINGKAT 1, NO 7A JALAN P9 B/1, PRESINT 9, 62250 Putrajaya.  

SELAMAT MENCUBA!

Thank you for reading.
View my Instagram via http://instagram.com/lurve_aloevera .

Saturday, 17 October 2015

KRAF TANGAN GLOW IN THE DARK

Assalamualaikum.

These two weeks aku rasa exhausted giler! Yeah, bila kau buat degree, week 5 to week 6 ni memang huru-hara. Masa tu bukan setakat assignments dan kuliah yang kejar kau siang malam, untuk adik-adik yang belum masuk u kalau nak tahu week 5 and week 6 ni jugaklah lecturer berlumba-lumba nak buat test 1. Kalau 4 sem sebelum ni, seriously aku memang jenis budak yang tak study. But this sem aku tak tahulah kenapa test 1 ni buat aku tidur tak tenang, makan tak kenyang. Bila tengok Prinsip Ekonomi, Penyelidikan Pendidikan, Penilaian Dalam Kaunseling, Tingkahlaku Organisasi. OMG! OMG! Itu tak cover, ini tak cover. Gigih sangat rasanya, end up seminggu aku demam. Tengah demam pun gigih jugak update blog. Nampak tak betapa sado nya sis? Kahkahkah. Puji diri sendiri, lol! >_<

Since antibody aku dah kureng, jadi attention span aku setiap kali buat revision pun tak berapa nak panjang lah. Baru study 2 chapter kepala dah denyut-denyut sakit. Ohoi! Orang demam cirit-birit siap pastu mampu bertahan 2 chapter tu dah kira satu pencapaian yang baik taw! Haha. Jadi bila dah hujung-hujung paper tu mula lah, baru revise 2 muka surat dah main. So secara tidak sengaja maka terhasillah kraf tangan yang tak seberapa ni. Kikiki.

KRAF TANGAN GLOW IN THE DARK.
1. Nak buat glow in the dark sendiri ni senang jer rupanya. Bahan-bahan yang diperlukan adalah,Gunting, Botol minuman Mountain Dew,Stiker dan bahan-bahan hiasan tambahan. Botol tu make sure korang beli botol mountain dew yang macam dalam TV kata ada glow in the dark tu taw? Nanti salah pilih botol jangan salahkan aku kenapa botol tu tak glowing, okeh? Muahahah.  

2. Gunting stiker mengikut kreativiti masing-masing. Asalnya stiker tu aku beli stiker glow in the dark bentuk tapak tangan, then yang glowing punya aku tampal kat motor. Tinggal yang saki baki dia jer, sayang pulak nak buang. Hehe, berguna jugak akhirnya lebihan stiker glow in the dark tu. Besides korang boleh jugak nak tampal stiker apa-apa atau usually botol hasil kraf tangan kita selalu tengok orang ikat dengan tali and letak card kecik rite? So depend pada kreativiti masing-masing, okay?

3. Dan hasilnya, tarrraaa! Daripada aku buang jer botol Mountain Dew ni and akhirnya timbunan sampah kat dunia ni bertimbun-timbun, maka eloklah kalau aku jadikan dia sebagai kraf tangan. Sebenarnya botol ni kalau kena cahaya lagi dia glowing. Tapi bila malam tak nampak sangat cahaya dia, so boleh tukar kot nama dia daripada glow in the dark jadi glow on the light? Haha, mungkin untuk penambahan korang boleh letak light ball yang budak-budak main kat dalam botol ni. Huhu. 

SELAMAT MENCUBA!


Thank you for reading. 
View my Instagram via http://instagram.com/lurve_aloevera

Tuesday, 13 October 2015

SPECIAL CONVOCATION OFFER (part 1)

Assalamualaikum.

Hello guys! Entry kali ni aku nak buat surprise siket. Guess what? My team and me ada buat business kecil-kecilan siket. We sell convocation bears yang somel-somel okay. Yeeha! Rugi tak beli! Bertuahnya korang-korang yang bukak blog aku kali ni. Tak payah sesusah dah nak keluar ke any gift shop untuk survey harga convocation bears ni untuk dihadiahkan kepada yang tersayang atau diri sendiri yang baru grad tu. Oh yea sis lupa! Congrates okay buat mereka yang baru sahaja grad either in diploma , degree, masters atau PhD tu. Aku tumpang gembira kejap sebab korang-korang boleh lar beli convocation bears ni dari aku. Heheee. =P

lurvealoevera.blogspot.com
PRICE: RM150 (include postage)
lurvealoevera.blogspot.com
PRICE: RM150 (include postage)
lurvealoevera.blogspot.com
PRICE : RM150 (include postage)
lurvealoevera.blogspot.com
PRICE: RM150 (include postage)
lurvealoevera.blogspot.com
PRICE: RM150 (include postage)
lurvealoevera.blogspot.com
PRICE: RM150 (include postage)
lurvealoevera.blogspot.com
PRICE: RM150 (include postage)
lurvealoevera.blogspot.com
PRICE: RM150 (include postage)
lurvealoevera.blogspot.com
PRICE: RM150 (include postage)
lurvealoevera.blogspot.com
PRICE: RM150 (include postage)
Pheww! Amacam? Cantik kan jambak beruang konvo ni? Hasil kraf ni pun sangat teliti. Well, 5 bulan kot team aku amik masa untuk survey the best price and quality of these bouquet convo bears ni. Jap, betul ke aku sebut? Ah tibai jelah apa nama pun. Hiks! Hurry up! RM150 include postage lagi. Stok adalah terhad. Pilihan warna yang available cuma seperti yang tertera di atas ni sahaja, okay?Before I end my entry, aku nak buat sedikit hebahan. 

Special promotion for UPM students only! 
Setiap pembelian daripada warga UPM akan dapat less 10% dan delivery sehingga ke kolej kediaman anda since aku pun stay kat UPM, so senang nak berurusan jual beli, lagi-lagi pesta konvo dah dekat. Wewiit! Jangan lepaskan peluang keemasan ni okay?

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
CARA-CARA TEMPAHAN:

1. Snap gambar jambak beruang pilihan korang.
2. Email kan gambar, bilangan order, nama, alamat dan nombor telefon ke cactusnurudyne@gmail.com .
3. Order juga boleh dilakukan melalui Whatsapp ke agent kami, iaitu 014-5405632 (SYEE) atau 012-4827331 (KEVIN ONG). 
3. Kaedah pembayaran akan dimaklumkan once korang dah personal mesej pihak kami, okay?
4. Pos akan dibuat pada setiap hari SELASA sahaja.
5. Manakala waktu berurus niaga adalah weekdays (Isnin-Jumaat) dari jam 9 pagi sehingga 9 malam.



Thank you for reading.
View my Instagram via http://instagram.com/lurve_aloevera

GASTRIK- 6 TANDA 8 CARA

Assalamualaikum. Hey dude! Ada kengkawan aku selalu complain dia tetiba sakit kepala, muntah berak tanpa sebab dan pedih perut yang mencuc...