Saturday, 24 October 2015

BEKAM- SEMBUH DENGAN SATU TITIK

Assalamualaikum.

Olaaa! Korang tahu ke berbekam tu untuk apa? Setiap orang lain persepsi dia tentang rawatan penyakit secara berbekam ni. Ada yang kata bekam ni perubatan tradisional lah, rawatan secara islamik lah, rawatan sedut darah toksik lah. Macam-macam ulasan aku pernah dengar. And personally family aku pun ada set alatan berbekam sendiri yang diimport dari Indonesia. Parents aku cepat sedar tentang benefits yang dapat daripada rawatan secara berbekam lebih baik daripada pergi hospital untuk dapatkan ubat yang boleh bagi side effects actually. Tapi jujur aku memang tak pernah cuba lah rawatan ni sebab aku fobia tengok darah. Tengok mak ayah aku bekam pun aku tak berani melintas depan dia orang sebab aku mual dengan texture darah tu sendiri. But now I bukan nak promote business family ke hape, I nak share dengan korang maklumat benefits berbekam, bekam untuk apa dan kat mana nak cari perkhidmatan rawatan berbekam ni. Tehee. >_<

Come!
So founder untuk perkhidmatan berbekam persendirian ni adalah my best friend dari zaman sekolah lagi, iaitu Hapismuddin Saad. Since dia baru grad dari diploma kejuruteraan from Universiti Malaysia Pahang, sementara menunggu kerja tetap maka dia pergilah amik kursus rawatan berbekam ni dan bukak perniagaan dia sendiri. Of course aku sebagai best friend kena main peranan rite pi support biznez kawan. Kalau tak apa guna simpan kawan baik macam ni, baik campak dalam Tasik Wetland Putrajaya tu jer. Lol! So basically Tuan Hafiz kita ni menawarkan 2 jenis perkhidmatan berbekam, iaitu BEKAM ANGIN dan BEKAM DARAH.


BEKAM ANGIN
# Proses mengeluarkan angin berlebihan daripada badan.
# Menggunakan cup yang banyak iaitu 14 cup ke atas. Biasanya rawatan bekam angin minima 14 cup.
# Tidak perlu cucuk jarum kerana tidak melibatkan darah.
# Proses pelaksanaan mengambil masa kira-kira 15-30 minit.

BEKAM DARAH
# Proses mengeluarkan darah kotor yang bertoksik (berpunca daripada gaya hidup dan pemakanan yang kurang sihat)
# Darah yang dikeluarkan adalah darah kotor di mana darah tersebut banyak terkumpul di bawah lapisan kulit dan tidak terkumuh.
# PAKEJ 1: Kiraan cup mengikut masalah penyakit yang dihidapi oleh pesakit.
# PAKEJ 2: Pesakit juga boleh mengembil pakej overhaul iaitu sebanyak 13 cup untuk semua penyakit.
# Perlu dicucuk dengan jarum halus. Saiz jarum adalah sama seperti jarum makmal yang digunakan untuk membuat ujian darah.
# Masa proses adalah 30-40 minit termasuk proses mencucuk, menyedut darah kotor dan proses mencuci darah pada badan.


MAKLUMAT PENTING:
~ Cup yang telah digunakan akan direndam dengan air bersih selama 1 malam. 
~ Keesokkannya cup yang telah direndam akan dicuci dengan cecair Dettol.
~ Akhir sekali cup akan disterilkan sebelum disimpan ke dalam bekas yang bersih.
~ Jarum yang digunakan oleh pelanggan untuk Bekam Darah adalah untuk kegunaan sekali sahaja. 
~ Jarum yang telah digunakan akan terus di buang sebagai langkah kebersihan. 
~ Gloves dan tisu digunakan sepanjang melakukan proses bekam.

Maklumat yang dinyatakan kat atas ni penting supaya customer tahu kebersihan dan langkah berjaga-jaga sangat dititik beratkan sebelum, semasa dan selepas proses berbekam. Means that tak adalah main cincai jer campak cup bekam tu dalam sink then suka hati nak rendam dengan pencuci pinggan Sunlight gitew. Since kita dah main dengan darah, so elok-elok customer datang nak rawat penyakit tiba-tiba balik bawak pulak penyakit baru dek kerana kebersihan tak jaga. Of course korang tak nak kan? So that's why kita hebahkan maklumat kebersihan macam ni untuk mengelakkan was-was korang pada yang berminat nak mencuba.


MAKLUMAT HARGA:

[ KATEGORI PEKERJA ]
1. Bekam Angin - RM30 (14 cups)
2. Bekam Darah - RM10 (1 cup)
                                                   - RM100 (pakej overhaul 13 cups)

[ KATEGORI PELAJAR ]
1. Bekam Angin - RM20 (14 cups)
2. Bekam Darah - RM6 (1 cup)
                                                    - RM60 (pakej overhaul 13 cups)

Apa tunggu lagi? Cepat buat appointment sekarang! Harga mampu milik especially untuk student yang macam aku ni. Haa, lepas ni tak adalah mengeluh sakit kepala sebab angin lah, kulit tak cantik sebab alahan then consume ubat just meredakan jer alahan tu, parut-parut tak hilang lagi. And banyak lagi lah kelebihan buang darah toksik ni.

So kalau ada yang berminat nak buat appointment atau sebarang pertanyaan nak cuba rawatan berbekam ni , bolehlah  CALL / SMS / WHATSAPP kepada Tuan Hafiz di talian 014-5029651 atau jemput datang ke premis perniagaan dia di TINGKAT 1, NO 7A JALAN P9 B/1, PRESINT 9, 62250 Putrajaya.  

SELAMAT MENCUBA!

Thank you for reading.
View my Instagram via http://instagram.com/lurve_aloevera .

2 AKTIVITI HUJUNG MINGGU YANG BERMANFAAT

Assalamualaikum.           Untuk korang yang masih berstatus bujang, entry kali ni khas untuk korang. Heeee. Siapa yang weekend dia selalu...