Saturday, 17 October 2015

KRAF TANGAN GLOW IN THE DARK

Assalamualaikum.

These two weeks aku rasa exhausted giler! Yeah, bila kau buat degree, week 5 to week 6 ni memang huru-hara. Masa tu bukan setakat assignments dan kuliah yang kejar kau siang malam, untuk adik-adik yang belum masuk u kalau nak tahu week 5 and week 6 ni jugaklah lecturer berlumba-lumba nak buat test 1. Kalau 4 sem sebelum ni, seriously aku memang jenis budak yang tak study. But this sem aku tak tahulah kenapa test 1 ni buat aku tidur tak tenang, makan tak kenyang. Bila tengok Prinsip Ekonomi, Penyelidikan Pendidikan, Penilaian Dalam Kaunseling, Tingkahlaku Organisasi. OMG! OMG! Itu tak cover, ini tak cover. Gigih sangat rasanya, end up seminggu aku demam. Tengah demam pun gigih jugak update blog. Nampak tak betapa sado nya sis? Kahkahkah. Puji diri sendiri, lol! >_<

Since antibody aku dah kureng, jadi attention span aku setiap kali buat revision pun tak berapa nak panjang lah. Baru study 2 chapter kepala dah denyut-denyut sakit. Ohoi! Orang demam cirit-birit siap pastu mampu bertahan 2 chapter tu dah kira satu pencapaian yang baik taw! Haha. Jadi bila dah hujung-hujung paper tu mula lah, baru revise 2 muka surat dah main. So secara tidak sengaja maka terhasillah kraf tangan yang tak seberapa ni. Kikiki.

KRAF TANGAN GLOW IN THE DARK.
1. Nak buat glow in the dark sendiri ni senang jer rupanya. Bahan-bahan yang diperlukan adalah,Gunting, Botol minuman Mountain Dew,Stiker dan bahan-bahan hiasan tambahan. Botol tu make sure korang beli botol mountain dew yang macam dalam TV kata ada glow in the dark tu taw? Nanti salah pilih botol jangan salahkan aku kenapa botol tu tak glowing, okeh? Muahahah.  

2. Gunting stiker mengikut kreativiti masing-masing. Asalnya stiker tu aku beli stiker glow in the dark bentuk tapak tangan, then yang glowing punya aku tampal kat motor. Tinggal yang saki baki dia jer, sayang pulak nak buang. Hehe, berguna jugak akhirnya lebihan stiker glow in the dark tu. Besides korang boleh jugak nak tampal stiker apa-apa atau usually botol hasil kraf tangan kita selalu tengok orang ikat dengan tali and letak card kecik rite? So depend pada kreativiti masing-masing, okay?

3. Dan hasilnya, tarrraaa! Daripada aku buang jer botol Mountain Dew ni and akhirnya timbunan sampah kat dunia ni bertimbun-timbun, maka eloklah kalau aku jadikan dia sebagai kraf tangan. Sebenarnya botol ni kalau kena cahaya lagi dia glowing. Tapi bila malam tak nampak sangat cahaya dia, so boleh tukar kot nama dia daripada glow in the dark jadi glow on the light? Haha, mungkin untuk penambahan korang boleh letak light ball yang budak-budak main kat dalam botol ni. Huhu. 

SELAMAT MENCUBA!


Thank you for reading. 
View my Instagram via http://instagram.com/lurve_aloevera

2 AKTIVITI HUJUNG MINGGU YANG BERMANFAAT

Assalamualaikum.           Untuk korang yang masih berstatus bujang, entry kali ni khas untuk korang. Heeee. Siapa yang weekend dia selalu...