Sunday, 8 November 2015

4 TIPS UNTUK PHOTO SHOOT & EDIT GAMBAR MENGGUNAKAN SMARTPHONE

Assalamualaikum.

Orang lain dah 3 hari balik bercuti semester kat rumah. And aku pulak jenis nya bila tiap kali universiti bagi cuti, I was like... Oh giler! Apa nak buat cuti lelama ni? I'm not someone yang jenis suka sangat balik rumah actually, melainkan ada emergency cases jer iolls bergegas balik. So yeah! Sesambil mandi tu I terfikirlah nak photo shoot sendiri sementara nak balik rumah ni esok. Tapi nak upah professional photographer terasa membazir pulak since aku nak bergambar pun bukan nak promote pape. Sesuka jer katanya. Therefore, yang menjadi mangsa jadi photographer tak berbayar aku of course lah my BFF rite? Kikiki. 

So day 1 cuti start iolls bergambar dalam UPM jer dulu. Student UPM kalau tak bergambar kat bukit Expo UPM, bukan student UPM lah namanya. For this trip, I would like to thank my course mate, Luster Morgen from Sarawak. Yeah, since rumah dia beribu kilometernya jauh, so I pun ajak lah dia ke bukit Expo. Umpan lah siket bagitahu ada roti expired nak bagi ikan makan. But then agenda tersirat dia ialah nak mintak dia tolong video record aku practiced main recorder and at the same time nak ajak bergambar. Heee...So apa lagi, memula bergambar kat planta tepi kolam jer, then moved to bawah pokok. After that aku pun selamber jer guling-guling atas rumput bergambar. Then bila sunset lagi teruja! Lama tak tengok sunset kat tepi kolam dengan bukit-bukau rumput menghijau siap.

1. SQUARE INSTAPIC
lurvealoevera.blogspot.com

lurvealoevera.blogspot.com

lurvealoevera.blogspot.com

lurvealoevera.blogspot.com

lurvealoevera.blogspot.com

lurvealoevera.blogspot.com

So yeah! Ini bukan shooting filem Nabella hijab jual bedak sejuk alar-alar bawang putih bawang merah golek-golek tepi tasik okay? Penat tau cari angle sana sini. Angle dah sharp tapi muka pulak herot. Okay! Nak bergambar dengan iolls make sure memory phone korang banyak sebab aku ni jenis bergambar selagi tak nampak perfect angle. Heee! Untuk gambar kali ni, aku sengaja edit dengan apps SQUARE INSTAPIC sebab boleh terus upload kat Instagram dan Wechat supaya tak crop memana. These are the original pictures okay since aku tak usik langsung bahagian contrast atau effect . Jadinya kalau korang bercadang nak bergambar untuk dijadikan poster atau kegunaan commercial, I suggest you edit lah bagi nampak ada effect dan filter siket so that all your pic nampak vibrant and fresh. 

2. BEAUTYPLUS & CYMERA
Orite the next day aku ajak pulak my BFF , Nurul Asyikin Zabaruddin bergambar kat Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan UPM since she used to tell me that ada 1 tempat ni wajib bergambar. So after we alls balik dinner dari Bangi then pusing-pusing Putrajaya, singgahlah fakulti dia. Seram sejuk kau! Memula masuk tu I wonder lah, is that a faculty or hospital? Bau ubat kuat giler, 7 tingkat and yeah. Siap dia ajak lalu kat bilik mayat. Kau ghase?? 

So pada jam 11.15pm, kami relax jer bergambar kat quotes board ni. Tak sedar pun tempat tu sunyi macam tanah perkuburan. Lulz! Like I said, nak cari angle lagi, control lighting lagi, tengok how's your face dalam gambar. Sengih terlebih ke, muka masam sangat ke, hidung terlebih kembang ke. Heee! 

lurvealoevera.blogspot.com

lurvealoevera.blogspot.com

lurvealoevera.blogspot.com

lurvealoevera.blogspot.com

Amacam? Ada style model pakaian tak? Hiks! My suggestion is, kalau korang nak nampak gambar macam professional siket tetapi skills dalam bidang photography tak banyak plus camera korang guna tu bukanlah Digital Single-Lens Reflex camera (DSLR) , every time nak amik gambar silalah cari dinding yang kosong lagi bersih. Jangan excited sangat nak bergambar main ikot dan jer tak tengok-tengok dah sandar kat taik burung taik katak segala. Menangis lah balik nak cuci tu nanti. 
So memandangkan kami bergambar pun waktu hampir tengah malam, so lighting memang sangat-sangat terhad. For me gambar yang gelap aku tak kisah asalkan angle and posing just nice. So salah satu cara paling mudah nak adjust lighting in terms of contrast, brightness, saturation, sharpen dalam satu klik sahaja, iols guna apps BEAUTYPLUS daripada Play store. Untuk menggabungkan gambar-gambar menjadi 1 keping, boleh lah guna CYMERA. So yeah! Gambar-gambar kosong macam ni sangat berguna untuk aku buat promote blog, ig dan facebook. Besides, boleh jugak letak kata-kata hikmah kat tengah-tengah gambar dengan mengkaburkan gambar asal dan letak text di hadapan.

3. BELAJAR MELALUI PENIRUAN
Next, we all hangout ke Setia City Mall. Wee! Kat sini paling seronok nak bergambar since kat luar tu ada field, lake and garden. Aku suka tempat-tempat yang nampak natural macam ni instead of kau ajak aku bergambar kat menara. Untuk menghasilkan gambar yang kreatif, you guys kena imagine dulu nak gambar macam mana. I mean, rajin-rajinlah stalk Instagram memana artis kesayangan korang then tengok how their posture and angle. Jadi what I did was, I told my BFF about my imagination nak gambar macam mana and luckily aku dapat BFF yang kreatif jugak dalam bidang photography ni. Even though kami zero dalam bidang photography, but according to what i learnt in Psychology, manusia boleh belajar secara peniruan by Albert Bandura. Jadi why not I try , rite? Sebelum bergambar tu bayangkan cover majalah yang kau pernah baca ke, gambar model-model pakaian kat shopping mall ker. Then cuba pose. Tak cantik tak apa, sekarang zaman teknologi macam-macam apps ada nak edit gambar. Miaw! >_<

lurvealoevera.blogspot.com


lurvealoevera.blogspot.com

lurvealoevera.blogspot.com

lurvealoevera.blogspot.com

 Roller blade tu acah-acah jer lebih. Tak reti main pun sebenarnya. Banyak lagi gambar yang aku tak habis edit. Selang 5 minit upload gambar kat Instagram, orang pun dah jemu tengok muka aku jer. So tak apalah, simpan next time mana tahu nak guna lagi gambar-gambar tu kan. Hewhew! Banyak lagi collection gambar yang aku dah edit and simpan. Ni antara daripada gallery Instagram yang aku nak share. 

4. JAGA POSTURE BADAN SEMASA BERGAMBAR

And one more thing, masa bergambar make sure korang jaga posture badan. You know what, I used to membongkok kalau duduk. But when it comes to photo shoot, badan automatik jadi tegak. Pelik kan? Semata-mata nak dapatkan hasil gambar yang style konon-konon nya. So tak kesahlah korang nak bergambar tengah duduk ke, berdiri ke, guling ke.. Jangan lupa pasal posture badan. Tengoklah gambar-gambar artist atau model, ada tak yang membongkok? Kebanyakkannya mendada and tegap, rite? Jadi i rasa bergambar ni jer satu-satunya cara untuk I jaga tulang belakang ni. Dalam bidang perubatan pun cakap membongkok ni tak elok untuk tulang belakang and saraf tunjang kita since my mum dah 2 tahun lumpuh sebab orthopedic problems.So i belajar dari kesilapan my mum lah coz she used to membongkok. 

lurvealoevera.blogspot.com

lurvealoevera.blogspot.com

lurvealoevera.blogspot.com

lurvealoevera.blogspot.com

lurvealoevera.blogspot.com

lurvealoevera.blogspot.com

 Even though bahu aku nampak jatuh, but it's okay. Kalau pakai baju yang ada sponge kat bahu tu memang nampak bahu lebih cantiklah time bergambar. And yeah! 1 maklumat aku pernah baca dalam majalah RAPI , "kekurangan badan perlu disorok dan bukannya ditonjolkan." So you got me mate? Maksudnya jangan lah pakai baju yang lebih kecik daripada saiz badan kita. If not, paham-paham sendiri lah mulot orang kan? Lagi-lagi dalam Islam pun tak bagi kita pakai ketat-ketat. Well, bukan nak mengata sesiapa. Ni peringatan untuk diri jugak sebab aku pun manusia yang selalu buat silap dan pendosa tegar di mata tuhan. Let's remind each other okay? Orite setakat tu saja perkongsian kali ni. I'm going to sleep as tomorrow dah nak balik Pahang. Ok bye!

SELAMAT MENCUBA!


Thank you for reading.
View my Instagram via http://instagram.com/lurve_aloevera

2 comments:

2 AKTIVITI HUJUNG MINGGU YANG BERMANFAAT

Assalamualaikum.           Untuk korang yang masih berstatus bujang, entry kali ni khas untuk korang. Heeee. Siapa yang weekend dia selalu...