Posts

Showing posts from December, 2015

3 TIPS BERJIMAT KETIKA MEMBELI-BELAH

Assalamualaikum.

Sempena Year-End-Sale ni, banyak sangat promotion sana sini. OMG, tak beli nanti rugi sebab ada certain barang potongan harga dia mak datok! 50%, 70%, 80% pun ada! Lagi-lagi branded stuff. Tak lena nak tidur sebab mimpikan handbeg GUCCI jiran hujung kampung kau beli dua hari lepas. Haa, tak salah meh nak shopping sesakan yang boleh pastu melaram dengan wallet BONIA kau tuh, tapi kena pandai control bajet okeh. Well, aku kekadang pun shopping ikut napsu, tapi bila makin dewasa ni rajin belek majalah Dewan Ekonomi and buku-buku pasal kewangan, yeah. Actually hand beg, baju, kasut berbakul-bakul korang hangkut tu bukannya aset seperti mana yang korang sangka. But they are actually liabiliti okeh sebab kalau kau jual balik pakaian korang sebagai preloved item pun pulangan harga lebih rendah daripada price yang mula-mula korang beli tuh. So, meh hakak ajar macam mana nak jimat time shopping YES ni. Pheewww! Let's go bebeh!

1. SENARAIKAN JUMLAH DUIT BAKI YANG TINGGAL SEH…