Posts

Showing posts from January, 2016

3 SEBAB KENAPA ORANG BERHUTANG

Image
Assalamualaikum.

Menurut Dr Rokiah Talib dalam salah satu petikan daripada hasil kajian ke atas gelagat penggunaan dan peminjaman dalam kalangan masyarakat di Malaysia,

"Orang Melayu adalah golongan yang paling suka berhutang, manakala kaum Cina adalah kaum yang paling tidak suka meminjam. Kaum India pula meminjam hanya kerana mereka miskin."

Orite, kalau diikutkan logik akal sebenarnya banyak sebab kenapa kita nak berhutang. Nak beli kereta baru lah, buat loan rumah, nak set sofa baru, nak itu dan nak ini. So, baru-baru ni aku ada terbaca dalam sebuah buku hasil penulisan Khairulnahar Jamaluddin, penulis ada menyatakan 3 sebab utama kenapa manusia berhutang. Since rakyat Malaysia ni lebih suka blog walking daripada membaca buku, aku pun amik lah inisiatif untuk share dengan korang-korang menurut fahaman aku sendiri lah yea. Heeee! =D Sebelum tu, tengok gambar daripada Finsuransprudential.wordpress.com , dia dah nyatakan siap-siap beberapa sebab peminjam gagal bayar hutang. S…

5 TIPS MENGAWAL PERBELANJAAN HARIAN

Image
Assalamualaikum.

Dengan keadaan ekonomi negara yang tak menentu sekarang ni, ada baiknya kita-kita semua merancang perbelanjaan harian kita dengan bijak dan berilmu yea. Kalau hari-hari kita merungut kos sara hidup tinggi lah, GST dan nilai mata wang jatuh, nak buat simpanan pun susah. Terus terang cakap itu langsung tidak membantu kita untuk survive okeh. Memanglah antara faktor lain kenapa kita tersepit dengan masalah kewangan ialah disebabkan ada pihak-pihak yang cuba amik kesempatan dengan menaikkan harga barang. But then kita sebagai pengguna pun kena ada ilmu berbelanja jugak.Well, aku bukanlah pakar kewangan atau wakil daripada agensi kaunseling dan pengurusan kredit AKPK untuk bagi nasihat kewangan yang power untuk korang. But yeah, apa yang aku share kali ni adalah apa yang aku implement dalam aspek mengawal perbelanjaan harian. Kononnya nak sahut seruan kerajaan lah jadi pengguna yang bijak gitew. Kahkahkah. =D

1. SENARAIKAN APA YANG PERLU DIBELI. Orang yang bijak adalah oran…

4 ADAB BERKONGSI BILIK, SUSAHNYA NAK BUAT!

Assalamualaikum.

Hye peeps! Berkongsi bilik, tak kisah lah dengan suami isteri ke, adik-beradik ker, atau dengan orang lain kat hostel sana. Dah nama pun kongsi bilik, kita kenalah ada adab dan tatasusilanya kan. Heee~Meh akak nak share siket 4 adab berkongsi bilik dengan rumet yang nampak macam cliche tapi sumpah bukan senang kita-kita semua nak buat taw. Believe me dude! Kau tak akan perasan yang benda tu kau selalu buat sampailah hidayah tetiba datang untuk sedarkan kau. Mimihhh!


1. HORMAT PRIVACY ROOMMATE. Hello? Tak semua orang sensitif soal privacy rumet ni okay? Yeah, kekadang aku pun terbuat macam tu. Hiks! Masa buat tak sedar kan. Lulz! Lagi-lagi bila tengah on the phone dengan member lama ke, boypreng ke. Wakakaka.. Kalau boleh cakap tu pun nak buat loud speaker sebab terlampau excited. Kita tak sedar orang yang tengok gelagat kita tu dalam hati mungkin kata kita ni macam orang pekak atau kena rasuk dengan jin sebab volum suara macam nak pecah speaker bila bercakap. Haaa..Ade…

2 KESALAHAN LELAKI SEMASA FIRST DATE!

Assalamualaikum.

Hello 2016! Yeehaaa! Scroll Twitter, Facebook, Wechat bersemangat kenalan aku duk update azam tahun baru memasing. Haaa, nah! Azam tahun baru aku nak rajinkan diri update entry-entry baru supaya cell cell otak aku dan pembaca setia blog ni berkembang lebih pesat lagi. Lulz!
Cakap pasal cinta, actually aku tak lah pandai sangat bercinta. Selalu mintak pendapat orang-orang yang lebih matang sebenarnya. So untuk kenalan dan sahabat aku yang mana rasa diri dia 'straight guy', kahkahkah. Nah tips untuk korang punya first date. Kesian aku tengok selalu duk merapu kat aku cakap tak ada orng nak apa sebab pun tak tahu pastu salahkan diri tak ada rupa bagai. Tapi kau punya azam tahun baru bukan main nak stay single dengan ayat-ayat kesian konon mengharap ada perempuan yang simpati and nak yang terima kau seadanya. Tapi kalau arrangement masa first date tak kena cara, Huh! Jangan mimpi lama lah nak joget alar-alar filem Hindustand guling-guling kat tanah puluh ekar baga…