Wednesday, 20 January 2016

3 SEBAB KENAPA ORANG BERHUTANG

Assalamualaikum.

Menurut Dr Rokiah Talib dalam salah satu petikan daripada hasil kajian ke atas gelagat penggunaan dan peminjaman dalam kalangan masyarakat di Malaysia,

"Orang Melayu adalah golongan yang paling suka berhutang, manakala kaum Cina adalah kaum yang paling tidak suka meminjam. Kaum India pula meminjam hanya kerana mereka miskin."

Orite, kalau diikutkan logik akal sebenarnya banyak sebab kenapa kita nak berhutang. Nak beli kereta baru lah, buat loan rumah, nak set sofa baru, nak itu dan nak ini. So, baru-baru ni aku ada terbaca dalam sebuah buku hasil penulisan Khairulnahar Jamaluddin, penulis ada menyatakan 3 sebab utama kenapa manusia berhutang. Since rakyat Malaysia ni lebih suka blog walking daripada membaca buku, aku pun amik lah inisiatif untuk share dengan korang-korang menurut fahaman aku sendiri lah yea. Heeee! =D Sebelum tu, tengok gambar daripada Finsuransprudential.wordpress.com , dia dah nyatakan siap-siap beberapa sebab peminjam gagal bayar hutang. So sebelum kita termasuk dalam statistik ni, ada baiknya kita identify dulu sebab apa kita berhutang.
Finsuransprudential.wordpress.com

1. UNTUK MEMBELI ATAU MEMBAYAR KEPERLUAN HIDUP.

Untuk orang-orang yang kurang mampu dari segi kewangan termasuklah aku, heee. Of course kita berhutang untuk membeli atau membayar sesuatu yang menjadi keperluan hidup kan? Contoh terbaik ialah PTPTN. Since pendidikan itu merupakan salah satu keperluan hidup bagi aku, maka nak tak nak aku terpaksa jugak lah berhutang demi mendapatkan segulung ijazah tu. So, bila aku dah decide untuk terima pinjaman kewangan daripada PTPTN, itu bermaksud aku bersetuju untuk bayar balik sekian amount termasuk faedah, rite? So, itu lah antara salah satu sebab kita berhutang.Selain pinjaman PTPTN, contoh lain ialah orang-orang susah yang berhutang dengan kedai runcit atau koperasi terdekat untuk mendapatkan bekalan makanan ke. Bagi yang giler mampu, tak payah berhutang. Bayar lamsam terus. Bagi orang yang buat 2 3 kerja partime macam aku ni yang tak jugak kaya, terpaksa lah berhutang. Nak sambung belajar, beli motor, dan sebagainya.


2. UNTUK MEMENUHI KEMAHUAN DAN GAYA HIDUP.

Untuk sebab kedua ni fokusnya adalah golongan yang meminjam untuk membeli barang lain yang bukan keperluan pokok seperti aksesori, perhiasan, perabot dan untuk hiburan. Haaa, baik yang duduk kampung mahupun bandar. Setiap orang mesti demand nak itu nak ini. Yang perempuan nak set barang kemas lah, set TV plasma baru lah, handbag Gucci. Yang lelaki pulak kebanyakkan suka berhabis duit beli aksesori kereta dan motor. Kalau semua orang mampu beli dengan cash tak apa. Tapi sebab gaji dan elaun yang ada cuma cukup-cukup untuk perbelanjaan yang wajib untuk sebulan, tapi jauh di sudut hati nak jugak benda yang dah berkenan. 

Ohoi! Ibarat jatuh cinta angau makan tak kenyang tidur tak lena selagi tak dapat benda yang diidamkan tu. Satu-satunya cara untuk mendapatkannya adalah dengan berhutang. Tak kisahlah berhutang dengan orang ataupun bank, janji apa yang dia nak dia dapat. Kalau yang di bandar kebanyakkannya guna kad kredit, yang di kampung pulak? Alah, apa susah. Kedai perabot abam-abam manis Bhai kita kan ada. Sekarang Bhai dah maju okeh, dulu setakat jual karpet naik motor. Sekarang ni punya abam Bhai siap ada kedai sendiri 2 3 lot. Village people abam Faiz Dicky tak payah sesusah lagi nak cari Courts kat ceruk kampung sana, sebab dia orang dah  boleh beli bukan setakat karpet, malah perabot, sarung cadar, pasu bunga ceramic semua abam Bhai ada jual. Nak cash ke nak hutang semua boleh. Pandai kan abam Bhai ni? Dia tahu orang Malaysia ni pentingkan gaya hidup serba-serbi nak cantik dan nak menunjuk, maka semua benda dia nak jual..  Kahkahkah. Okay, maka ia juga tersenarai sebagai salah satu faktor kenapa orang nak berhutang. Tapi awas! Perbelanjaan tanpa kawalan akan membebankan kita dengan hutang.


3. UNTUK TUJUAN PERNIAGAAN DAN PELABURAN.
The last one is, perkataan lain bagi menggantikan istilah hutang untuk  apa-apa sahaja tujuan adalah "pinjaman' atau "loan". Haaa, yang ini perkara biasa. Nak beli tanah, beli rumah, beli saham. Siapa kata tak ada duit tak boleh biznez? Sekarang bank dah banyak bagi kemudahan kat orang untuk pinjaman perniagaan. Tapi hati-hati taw! Dah namanya hutang, kenalah bayar balik. Part nak bayar tu ramai kurang berdisiplin dan tak ada ilmu sebab hutang yang ketiga ni adalah hutang jangka panjang sebab kita melibatkan bank. 

Risikonya adalah makin lama tempoh kita amik untuk langsaikan hutang kita, maka makin tinggi sebenarnya faedah yang kita kena bayar. Kenapa ramai antara kita pilih untuk bayar dalam tempoh jangka masa yang lama? Sebab kita cenderung untuk terima cadangan daripada pihak bank untuk membuat bayaran ansuran bulanan serendah mungkin. Falsafah dia mudah jer, lagi lama kita amik masa untuk bayar habis, maka lagi lamalah kita debebani dengan hutang sebab bayaran bukan setakat amount asal yang kita pinjam, tapi dengan faedahnya sekali. So sebelum decide nak tukar kereta baru, nak beli rumah atau tanah dan sebelum bercadang nak buat pinjaman untuk dijadikan modal perniagaan, fikir sedalam yang mungkin sebab hutang yang ini sifat dia jangka panjang. Mampukah kita untuk bayar balik? 
www.umlib.um.edu.my

Uish! Amacam? Scary kan article kat atas tu? Hutang sampai nak bunuh diri. Phewww! Sebelum aku chow, untuk sesiapa yang dah terjebak dengan masalah hutang and buntu nak cari jalan keluar, tolong jangan cari jalan singkat dengan membunuh diri atau melarikan diri yea. Banyak dah isu-isu berkaitan hutang ni, dan harap-harap kita bukan dalam statistik yang gagal menguruskan hutang ni. 

Untuk makluman lanjut pasal ilmu pengurusan kewangan ni, bolehlah singgah www.akpk.org.my . AKPK bukan setakat menawarkan pendidikan kewangan, tapi kaunseling kewangan dan pengurusan kredit pun ada. Sejak AKPK ditubuhkan, lebih 700,000 orang dah dapatkan khidmat mereka taw. So korang-korang tak payah segan silu tak bertempat okay, jemputlah rujuk website AKPK ni di www.akpk.org.my/my . 

Untuk mereka yang tercari-cari khidmat perunding motivasi dan kewangan peribadi, aku rekemenkan Khairulnahar Jamaluddin. Penulisan KJ ni memang superb! Aku dah baca buku dia, and penulisan cukup ringkas dan mudah difahami untuk orang yang bukan daripada background core Ekonomi macam aku. So boleh layari www.pemikirkaya.com untuk dapatkan e-Majalah Motivasi dan Kewangan yang pertama dalam pasara internet secara PERCUMA! Percuma weyh percuma. Dengar tu...

Well, masyarakat Malaysia kan kurang gemar membaca buku. So kita manfaatkan lah kemudahan yang tersedia untuk kita dalam dunia cyber ni. Heee! Dah, jom sahut cabaran AKPK untuk amalkan pengurusan kewangan berhemat sebagai budaya hidup! Tapi sebelum tu jangan bebuat lupa pulak, hutang tetap kena bayar okay! =D


RUJUKAN: BAJET WANG- 7 cara mengatasi masalah kekurangan wang
PENULIS BUKU: Khairulnahar Jamaluddin (Thinkerich)
TERBITAN: True Wealth Sdn Bhd



Thank you for reading. 
Visit my Instagram via http://instagram.com/lurve_aloevera .

Tuesday, 19 January 2016

5 TIPS MENGAWAL PERBELANJAAN HARIAN

Assalamualaikum.

Dengan keadaan ekonomi negara yang tak menentu sekarang ni, ada baiknya kita-kita semua merancang perbelanjaan harian kita dengan bijak dan berilmu yea. Kalau hari-hari kita merungut kos sara hidup tinggi lah, GST dan nilai mata wang jatuh, nak buat simpanan pun susah. Terus terang cakap itu langsung tidak membantu kita untuk survive okeh. Memanglah antara faktor lain kenapa kita tersepit dengan masalah kewangan ialah disebabkan ada pihak-pihak yang cuba amik kesempatan dengan menaikkan harga barang. But then kita sebagai pengguna pun kena ada ilmu berbelanja jugak.Well, aku bukanlah pakar kewangan atau wakil daripada agensi kaunseling dan pengurusan kredit AKPK untuk bagi nasihat kewangan yang power untuk korang. But yeah, apa yang aku share kali ni adalah apa yang aku implement dalam aspek mengawal perbelanjaan harian. Kononnya nak sahut seruan kerajaan lah jadi pengguna yang bijak gitew. Kahkahkah. =D

Nah promot siket KPDNKK punya program. Huhu...

1. SENARAIKAN APA YANG PERLU DIBELI.
Orang yang bijak adalah orang yang sentiasa sediakan senarai semak barang yang hendak dibeli sebelum keluar membeli-belah. Mula-mula niat hati kita nak keluar shopping tu of course lah nak cari barang keperluan kan. But then bila dah sampai tempat shopping, hilang pasal barang keperluan nya sebab rambang mata. Lagi-lagi bila CNY dah dekat, boleh dikatakan hampir semua tempat ada promosi dan sales. Baik shopping complex, pasaraya, mahupun kedai-kedai biasa. Wohhoo! Bukan korang jer yang tergugat, aku ni pun rasa nak borong semua benda bila nampak sales. Wakakakaa...Cina yang raya, kita yang Melayu pulak lebih shopping nya. 

Okay, jadi untuk mengelakkan hujung bulan nanti duit habis sebab nafsu nak membeli tu melampau-lampau, boleh lah cuba langkah dengan menyediakan check list barang dulu sebelum beli. Well, aku sebelum keluar beli barang memang wajib ah ada senarai macam ni. Bukan setakat to-do-list apa perancangan aktiviti yang aku nak buat sepanjang hari jer. Nak beli barang pun aku buat list. Hiks!  Kalau tak sempat tulis pada kertas pun, at least kena senaraikan siap-siap barang yang nak dibeli tu dalam sticky notes smartphone. Haaa, bila tak buat check list tu nanti, mulalah. Asalnya nak keluar cari sabun basuh baju jer, lepas tu nampak sales terbeli pulak benda lain. Terbeli okay, terbeli..Kalau tak beli nanti rasa rugi. Tapi bila dah sampai rumah, tengok duit dalam wallet makin susut, baru sedar terbeli barang yang tak perlu. See? Dengan adanya senarai macam ni actually kita lebih fokus dan dalam masa yang sama lebih menjimatkan masa. Selain tu, kita pun dah boleh kurangkan harga parking . Tak gitew? =D


2. ASINGKAN DUIT MENGIKUT KEGUNAAN
Yes, yang ini sangat penting yea pembaca-pembaca sekalian. To make it safe, silalah asingkan duit gaji atau elaun korang tu mengikut kegunaannya sendiri. Cara mengasingkan tu terpulang pada kreativiti masing-masing.Even aku yang student ni pun dah apply teknik ni. Caranya mudah sahaja kalau ikut cara aku lah..Mimihh... >_<

1. Sediakan sampul surat dan tuliskan untuk apa duit itu digunakan dan amount duit yang diperlukan. Sebagai contoh, SAMPUL 1: BIL WIFI (RM65). SAMPUL 2: INSURANS (RM100) . SAMPUL 3: BIL TELEFON (RM100). Dan begitulah seterusnya.

2. Kemudian simpan setiap sampul tersebut di tempat yang selamat dan mudah ingat. For example, sampul PERBELANJAAN DAPUR dengan sampul DUIT MINYAK lebih elok diletakkan dalam hand bag sebab let say kalau kita letak sampul-sampul ni kat dalam almari rumah, kalau ditakdirkan hari tu kita tak rancang pun nak beli barang dapur tapi sebab kebetulan singgah, risau nanti kita terbelanja over the limit untuk barang-barang yang tak perlu. See? Nampak tak duit tu hilang ke mana? 


3. KEMAMPUAN KE KEHENDAK? ANDA PILIH!
Benda paling typical bila sebut pasal perbelanjaan adalah belanja mengikut kemampuan. Yes, KEMAMPUAN. Tapi benda inilah paling susah nak buat termasuk jugak aku. Sebab lumrah kita semua lebih mementingkan kehendak daripada keperluan. Nampak orang pakai beg PRADA, kita pun nak PRADA. Nampak SOGO ada sales, kita pun nak borong. Walhal hakikatnya duit yang kita ada tu cukup-cukup untuk survive sebulan. Tapi disebabkan terlampau mengikut kata hati dan rasa persaingan, kita ketepikan apa yang patut dan tak patut kita buat. So that's why tips 1 tadi aku sarankan buat check list dulu setiap kali sebelum keluar shopping. Untuk mengelakkan kita beli benda yang tak patut. Benda yang tak patut tu lah KEHENDAK. Hewhew!


4. CALCULATOR DAN BAJET
Dah menjadi habit aku dari dulu lagi setiap kali keluar shopping, tak kisah lah beli barang dapur ke, toiletries ke, shopping baju ke, usyar kedai buku ke. Calculator kat handphone tu memang wajib aku guna. Let say aku nak shopping barang keperluan kat Tesco, well aku dah siap-siap bajet RM150 serta senarai semak barang yang hendak dibeli. Kadang-kadang kita tak boleh jangka senarai semak yang kita buat tu cukup dengan bajet yang kita ada. So how to make sure we don't spend more than our budget? Cara aku ialah, untuk setiap barang yang aku letak dalam trolley (berdasarkan check list yang dibuat), aku akan calculate harga setiap barang dan sum up. Ini jer cara kita nak tahu either total harga kesemua barang tu di dalam bajet perbelanjaan yang kita tetapkan atau lebih. Kalau korang punya math terer silakan congak sendiri. Tapi sat lagi kalau salah kira nasib lah. Bahahaha.. So kalau kita dapati total tu dah lebih daripada bajet yang kita tetapkan, kita boleh cut cost barang mana yang kurang penting atau cari produk yang sama tapi jenama yang lain sebab lain jenama maka harganya jugak ada perbezaan. Haaa, amacam? Okay?


5. KURANGKAN MAKAN DI LUAR
Walaupun aku student, tapi kalau dikira purata jumlah belanja aku untuk breakfast (RM4), minum pagi (RM4), lunch (RM6), minum petang(RM4) dan dinner(RM7)  makan luar dan kawasan KL, boleh cecah RM25 sehari tau! Itu baru belanja makan sehari yea adek-adek semua sebab hakak kau ni ada gastrik? Tak termasuk hakak kau ni demand nak beli air kotak lah, nak topup lah, nak tuang minyak lah. Nampak orang jual shawl pun nak beli. See? Student pun belanja mengalahkan menteri. Haaaa.. Jadi kalau korang dah tetapkan bajet nak makan cuma RM15 sehari untuk 5 servings, jangan risau! Hakak dah berjaya lakukannya! Phew! Caranya adalah, untuk makan pagi aku akan beli 1 pack besar minuman instant (around RM12) dan Apollo layer cake (around RM8)  sebagai stok untuk 2 minggu. So total 2 barang ni dalam RM20. Kalau bahagikan selama 14 hari? Sehari breakfast aku around RM1.43 sahaja. Amacam?? Baki daripada RM15 sekarang dah jadi RM13.57. Lepas tu pandai-pandai kau lah nak bahagikan duit tu untuk lunch dengan dinner. Hahaaaa...

KESIMPULAN
So sebagai kesimpulannya, nak kawal perbelanjaan harian ni banyak caranya dan apa yang aku share kat sini adalah sebahagian sahaja sebagai permulaan untuk bukak minda-minda korang. Kalau korang rajin bolehlah cari buku-buku pasal pengurusan kewangan atau update isu-isu semasa dalam akhbar yang berkaitan. Zaman serba-serbi canggih ni apa kata kita singgah portal-portal rasmi macam www.kpdnkk.gov.my untuk dapatkan maklumat lebih lanjut berkaitan hak-hak pengguna, barang-barang kawalan, pendidikan kepenggunaan dan sebagainya. 

Haaa, adeq-adeq! Tak salah nak hidup bergaya dan cantik, tapi dengan ekonomi yang tak berapa nak stabil masa ni adalah elok kalau kita kurangkan belanja dan dalam masa yang sama boleh kurangkan hutang. Bila perbelanjaan kita terkawal, maka kita jugak boleh menyimpan untuk masa depan. Although I'm too young to talk about financial management, tapi apa salahnya sharing apa yang aku baca dan implement dengan korang-korang kan? Heeee. Apa-apa pun, selamat mencuba!




Thank you for reading.
View my Instagram via http://instagram.com/lurve_aloevera .

Monday, 18 January 2016

4 ADAB BERKONGSI BILIK, SUSAHNYA NAK BUAT!

Assalamualaikum.

Hye peeps! Berkongsi bilik, tak kisah lah dengan suami isteri ke, adik-beradik ker, atau dengan orang lain kat hostel sana. Dah nama pun kongsi bilik, kita kenalah ada adab dan tatasusilanya kan. Heee~Meh akak nak share siket 4 adab berkongsi bilik dengan rumet yang nampak macam cliche tapi sumpah bukan senang kita-kita semua nak buat taw. Believe me dude! Kau tak akan perasan yang benda tu kau selalu buat sampailah hidayah tetiba datang untuk sedarkan kau. Mimihhh!


1. HORMAT PRIVACY ROOMMATE.
Hello? Tak semua orang sensitif soal privacy rumet ni okay? Yeah, kekadang aku pun terbuat macam tu. Hiks! Masa buat tak sedar kan. Lulz! Lagi-lagi bila tengah on the phone dengan member lama ke, boypreng ke. Wakakaka.. Kalau boleh cakap tu pun nak buat loud speaker sebab terlampau excited. Kita tak sedar orang yang tengok gelagat kita tu dalam hati mungkin kata kita ni macam orang pekak atau kena rasuk dengan jin sebab volum suara macam nak pecah speaker bila bercakap. Haaa..Adek-adek kakak-kakak sekalian, sedar tak sedar kita sebenarnya dah tak hormat privacy rumet tau. Siapa tahu masa tu dia tengah nak rehat ker, nak study ke. Haaa, yang kau pulak main selamber badak cakap kuat-kuat. Kan dah tak hormat orang yang share bilik dengan kita.

Well, kalau kau bukan jenis yang suka OTP pun, kadang-kadang bila kau tengok movie running man ke atau Dilwaleh ke, kau punya gelak dan meraung tu pergghh! Member yang tengah tidur pun boleh bangun rasa nak hempuk jer tengok kau buat tak kisah dia nak tidur. For boys pulak especially smokers dan vapers, agak-agak lah bro nak hembus asap pun kalau dah tahu rumet tu tak smoking. Haa, jom ubah! Kita hormat privacy rumet okay? Melainkan kalau rumet kau pun kepala masuk air macam kau, haa itu sempoi! Kahkahkah.


2. HARTA DIA HARTA KAU, HARTA KAU HARTA KAU.
Banyak lah aku dengar daripada adek-adek junior mengeluh senior-senior ni main rembat je makanan dalam locker, pinjam sabun basuh baju bawah katil tapi tak cakap, badan berpeluh-peluh ikut dan jer golek atas katil orang lain. Senang citer, baik lelaki mahupun perempuan semua lebih kurang jer. You know what, jangan jadikan habit harta rumet adalah harta kau jugak dan lagi siot bila harta kau pun harta kau sahaja. Dia tak boleh pinjam tanpa kebenaran kau. Yow! I've seen few people like this. Kekadang kita diam bukan sebab takut, tapi sebab tak nak cari gaduh kan. Hahah, tapi sama ada kita pelaku atau mangsa, tolonglah faham perasaan rumet tu okay. Cuba bayangkan rumet kau yang main rembat kunci kereta kau masa kau tengah mandi. Bila kau dah siap-siap nak keluar tengok kunci tak ada. Amacam? Menyirap tak darah bila tahu orang amik barang kita tapi tak cakap paper? Well, I just remind myself okay. Kalau terasa jangan salahkan aku tau! =P


3. KEBERSIHAN BILIK TANGGUNGJAWAB BERSAMA
Untuk orang-orang yang pentingkan kebersihan bilik macam aku ni, you may know that feeling when your rumet tak jaga kebersihan bilik macam mana. Okay guys, at least kalau kau jenis manusia tak berapa nak rajin menyapu sampah pun, tapi janganlah sampai tahap nak bukak tingkap bilik pun malas. Bau hapak baju kau yang balik dari gym tu dengan aroma stoking yang tak basuh dah dua minggu tu, pergghh! Boleh terencat sel-sel otak rumet kau nak study sebab stay 1 bilik dengan kau. Lulz! Lepas tu baju kotor tu jangan lah nak main sangkut sana-sini. Sila lah kumpulkan dalam bakul baju atau baldi kalau tak sempat mana nak basuh pun. And yeah, dah nama pun kongsi bilik, buat-buat lah rajin sikit nak tolong rumet buang sampah ke gitew. Tak lah nampak sangat kau pemalas tahap apa, lagi-lagi girls. Boys memang aku tak pelik sangat lah kalau tak kisah sangat part kebersihan bilik ni. Kalau korang spesies macam ni, eloklah berubah okay. 


4. JAGA AIB ROOMMATE .
Dah nama pun rumet kan, maknanya you are sharing your room with someone else dalam suatu tempoh. Kenal ke tak belakang cerita, tapi masing-masing akan ada kelemahan dan kelebihan sendiri. So antara adab berkongsi bilik yang selalu kita lupa termasuk lah aku sendiri, yakni jaga aib rumet. Maybe your current rumet ni okay tapi bukan rumet kau sebelum ni. So when you started making comparisons and mula bercakap ketidak berkenan kau dengan beberapa tabiat rumet kau tu dulu, Done! Habis segala pahala-pahala kau bagi free kat rumet kau dulu. Phew-phew. Sedar tak sedar ramai antara kita yang selalu buat perkara macam ni sebenarnya dan orang tu termasuk jugaklah aku. Kikiki.. Kadang-kadang kita leka ceritakan keburukan orang lain,sedangkan diri sendiri pun tak perfect.

Ouh come on! Dah 2016 weyh. Sudah-sudahlah sembang pasal rumet kau yang tidur sambil garu ketiak masham dia tu. Kau kutuk-kutuk dia, tah-tah masa kau tidur kau tak sedar yang kau punya air liur mengalir habis satu bantal basah. Wakakaaa...Dah-dah, tak payah nak buat cerita kat kawan-kawan kau yang rumet kau makan maggie dalam locker lagi. Almaklumlah, takut nanti kau nampak dia tengah sedut maggie, kau pulak yang makan lebih daripada dia kan. Itu pasal rumet kau terpaksa makan dalam locker. Kahkahkah. So jom sama-sama kita jaga mulut dan stop gosip. Hahah. Tak suka? Pejamkan ajer mata buat-buat tak nampak kelaku rumet kita tu. Kita jaga aib orang, Allah tutup aib kita. Tak gitew? I talk to myself okeh! -_-!



Selamat mencuba! =D



Thank you for reading.
View my Instagram via http://instagram.com/lurve_aloevera 

Monday, 4 January 2016

KAT MANA NAK BOOKING KERETA SEWA ONLINE EH?

Assalamualaikum.

Hello readers! Dah hujung-hujung sem tak jumpa kereta sewa nak berjimba dengan coursemates? Atau malu nak keluar date dengan BAE pakai motor Honda kap lama? Hey kamoo! Selamat datang ke SKARENTAL CAR RENTAL SERVICES! Wewit! 2016 ni semua orang nak mudah, bukan setakat topup online, shopping online, eh! Nak booking kereta pun dah boleh online. Memeh! Lepas ni tak payah lar sesusah nak jalan kaki berpeluh-peluh gi usyar kereta sewa lagi, terutama student unibersiti yang acah-acah kaya dua tiga kali seminggu nak sewa kereta tu. Dan uncle-uncle aunty aunty yang mana datang jauh-jauh naik flight and tak bawak kereta nak datang area KL Selangor dah tak payah naik pengangkutan awam lagi sebab semua dah naik harga. Dulu rasa naik public transport macam boleh jimat kan. Sekarang tak ada makna lagi, sewa ajer kereta sehari pastu jalan lah memana pun, lebih jimat dan selamat gitew. Hiks! 


SKARENTAL menawarkan lebih daripada 20 jenis model kereta. So jom kita tengok dulu pakej harga setiap kereta di Skarental Kereta Sewa ni.
1. Perodua Viva (A) 1.0s
Price
Daily : RM110
Weekly : RM630
Monthly : RM1500

2. Perodua Myvi (A) 1.3
Price
Daily : RM150
Weekly : RM800
Monthly : RM1800

3. Proton Saga (A) 1.3 FLX
Price
Daily : RM140
Weekly : RM750
Monthly : RM1700

4. Proton Preve 1.5 (A)
Price
Daily : RM200
Weekly : RM1200
Monthly : RM2250

5. Nissan Almera 1.5 (A) Impul/Nismo
Price
Daily : RM250
Weekly : RM1300
Monthly : RM2700

6. Toyota Vios (A) 1.5
Price
Daily : RM250
Weekly : RM1250
Monthly : RM2500

7. Honda City (A) 1.5
Price
Daily : RM300
Weekly : RM1400
Monthly : RM2900

8. Toyota Camry (A) 2.0G
Price
Daily : RM500
Weekly : RM2800
Monthly : RM6500

9. Honda Accord (A) 2.0/2.5
Price
Daily : RM500
Weekly : RM2800
Monthly : RM6500

10. Perodua Alza (A) 1.5 STD/ADV
Price
Daily : RM220
Weekly : RM1150
Monthly : RM2400

11. Proton Exora (A) 1.6
Price
Daily : RM250
Weekly : RM1450
Monthly : RM2900

12. Hyundai Starex (A) Grand Royale Diesel
Price
Daily : RM550
Weekly : RM3200
Monthly : RM7000

13. Toyota Vellfire (A) 2.4
Price
Daily : RM800
Weekly : RM4500
Monthly : RM8500

14. Toyota Hilux (A/M) 2.5 Diesel 4x4
Price
Daily : RM450
Weekly : RM2400
Monthly : RM5500

15. Toyota Hiace (M) 2.5 Diesel
Price
Daily : RM400
Weekly : RM1750
Monthly : RM5000
16. Honda CRV (A) 2.0 4WD 
Price
Daily : RM400
Weekly : RM1750
Monthly : RM5000

17. Proton Satria Neo R3 (A) 1.5
Price
Daily : RM250
Weekly : RM1250
Monthly : RM2500

Amacam? Hilux ada, Alphard ada, Camry ada, CRV ada. Kalau rasa nak semangat patriotik sangat hah, kereta buatan negara Proton dan Perodua pun ada. Tok sah kalut haih kalau tunggu bus 3 jam pun tak sampai-sampai. Phone ribu-ribu tak manfaatkan rugi lah kan citer dia? Setakat nak Google blog aku ni hah tak sampai 5 saat dah keluar. Terus usyar kereta sewa SKARENTAL. Kihkihkih. Apa? Tak nak kereta cikai macam 17 yang tersenarai tu? Eh jangan risau! SKARENTAL pun ada menawarkan kereta mewah, kereta sports dan konti taw kalau korang mampu. Syarat dia no money no talk lah kan. 
luxury/conti/sports car available upon request!
- BMW 3 series
- BMW 5 series
- Merc E250
- Mini Cooper
- Audi A4/A5/A6
- Nissan GTR
- many more..

Dah tak payah penin-penin nak cari kereta sewa area UPM, UKM, KPTM, Bangi, Kajang, Equine Park, Balakong, Putra Permai, Pinggiran Putrajaya, Putrajaya, Kelana Jaya, Port Klang dan Kuala Lumpur. Boleh terus klik www.skarental.com dan isikan booking form yang tersedia di situ. Susah ker? Hujung jari jer beb! 

Untuk makluman lanjut, boleh hubungi contact yang tertera.


EMAIL : skarental@gmail.com

MOBILE : +60169792072 (hafiz)

LANDLINE : +60389538032

LOCATION : 

3367A, Jalan 18/31, Taman Seri Serdang, 

43300 Seri Kembangan, Selangor




Thank you for reading.
View my Instagram via http://instagram.com/lurve_aloevera

Saturday, 2 January 2016

2 KESALAHAN LELAKI SEMASA FIRST DATE!

Assalamualaikum.

Hello 2016! Yeehaaa! Scroll Twitter, Facebook, Wechat bersemangat kenalan aku duk update azam tahun baru memasing. Haaa, nah! Azam tahun baru aku nak rajinkan diri update entry-entry baru supaya cell cell otak aku dan pembaca setia blog ni berkembang lebih pesat lagi. Lulz!

Cakap pasal cinta, actually aku tak lah pandai sangat bercinta. Selalu mintak pendapat orang-orang yang lebih matang sebenarnya. So untuk kenalan dan sahabat aku yang mana rasa diri dia 'straight guy', kahkahkah. Nah tips untuk korang punya first date. Kesian aku tengok selalu duk merapu kat aku cakap tak ada orng nak apa sebab pun tak tahu pastu salahkan diri tak ada rupa bagai. Tapi kau punya azam tahun baru bukan main nak stay single dengan ayat-ayat kesian konon mengharap ada perempuan yang simpati and nak yang terima kau seadanya. Tapi kalau arrangement masa first date tak kena cara, Huh! Jangan mimpi lama lah nak joget alar-alar filem Hindustand guling-guling kat tanah puluh ekar bagai.

2 KESALAHAN LELAKI SEMASA FIRST DATE

KESALAHAN 1: MENGELUH...
Talk about your blessings more than you talk about your problem. Lagi-lagi masa first date dengan someone special, hello guys! Tak akan first meet dengan BAE dah mengeluh itu ini susah. Lagi-lagi part gaji dengan aset ni. Haish! Sensitip doe. Spoiled betul! Macam kau sorang kat Malaysia ni yang terhimpit dengan krisis kewangan. 

Ouh yeah! Aku selalu jumpa mamat yang mengeluh gaji tak cukup bagai, tapi bila sembang bukan main tak nak kalah nak bagitahu income dia sebulan 10 ribu pun tak cukup nak hidup masa ni walhal kita yang perempuan tak tanya pun benda tu semua. Well kalau kawan lama memang aku tak heran sebab mostly nak cerita perkara ni pun mesti sebab nak ajak join MLM dia orang tu yang bukan main provoke bagitahu semua orang gaji dia ribu-ribu sebulan pun tak cukup. Tapi yang baru first meet ni. 

Kalau betul nak mengadu (sebenarnya lebih kepada mengeluh di samping nak show off) silalah cari orang yang tepat. Kalau betul lah hutang tu banyak sangat yea wahai Encik Acah-acah Perfect sangat, silalah buat appointment dengan Kaunselor ke, AKPK ke, pak menteri ke. Opps! Apa-apa pun silalah elakkan perbualan yang lebih kepada mengeluh ni masa first date okay. Dah tahu duit tak cukup jangan lah membazir ajak pempuan kuar date tempat mahal. Talk about something fun and enjoyable. 

Guys, kalau kau tengok reaction BAE korang macam tak ada pape even cakap pasal income 50 ribu sebulan pun, ketahuilah bahawa "A man's money will never excite an independent woman." Even kau tak ada duit nak belikan dia cincin berlian lepas kawen nanti pun dia tak heran sebab perempuan jenis ni apa dia nak dia akan usaha sendiri. So bersyukurlah kalau jumpa pempuan yang tak banyak mengeluh pasal duit ni sebab independent woman ni sememangnya bukan pisau cukur kaki kikis duit lelaki sibuk tanya income korang sebulan berapa. Opps!Tercakap diri sendiri pulak. Kahkahkah. =P


KESALAHAN 2: MINTA PEREMPUAN BELANJA
Situasi 1:
Guy: "Awak nak makan apa? Cakap jer. Kita gi makan sana k."
Girl: "Ermm, mana-mana pun boleh."
Guy: "Okay, Dominos jom?"
Girl: "Sure..."

Dah melantak pizza 2 set. Sejam kemudian.....

Girl: "Jom gerak?"
Guy: "Jom, Apa kata awak bayarkan untuk saya..?" 
Girl: =..=


Situasi 2:
Guy: "Jom jalan Alamanda tengok wayang? "
Girl: "Okay jom. Nak tengok Star Wars 3D."
Guy: "Awak belanja saya pulak boleh? Tadi saya dah belanja awak makan.." 
Girl: =..=

Situasi 3: 
Guy texted: "Awak, jom teman saya makan?"
Girl: "Okay, boleh jer."
Guy: "Awak nak makan apa? Order lah. Nanti perut tu lapar."
Girl: "Minum je lah, saya kenyang lagi."

Sejam kemudian.....

Guy: "Awak, nak tanya. Tadi saya ajak awak TEMAN saya makan jer kan?"
Girl: "Haah, kenapa?" 
Guy: "That's mean saya tak bayar taw apa awak order tadi."
Girl: =..=

Wahai students sekalian! Dah tahu PTPTN tak banyak mana pi ajak BAE korang date kat Alamanda Pavilion segala tu dah hilang akal apa? Hoohoo. Pendek cerita, aku pernah jumpa lelaki dalam semua situasi ni. Orite meh hakak nak pesan yea terutama adik-adik yang baru sambung study ni tetiba terjumpa someone beyond anyone else korang tuh, kalau dah tahu kita tak berduit, yang bekerjaya pun gaji kadang-kadang tak cukup nak tuang minyak kereta and yang student makan pun PTPTN bagi pinjam pastu hujung-hujung sem 5 hari turut-turut makan maggie sebab nak save duit, adalah lebih baik untuk tak ajak perempuan keluar date. 

For me it's not proper lah kau sebagai lelaki beria ajak perempuan keluar pastu mintak orang belanja then berlagak kemain nak jaga status mamak ke gerai-gerai tepi jalan tak main ar nak date kan. So simpan siket miang orang lain ada BAE boleh ajak date kau pun sibuk nak BAE BAE pastu meroyan Google "Kenapa dia tinggalkan saya?". Unfortunately terjumpa blog aku dengan entry 10 CARA MENGATASI KECEWA AKIBAT PUTUS CINTA .kahkahkah. Dah, stop sedih-sedih and pi kerja rajin-rajin buat #2kerja cari duit kasi diri sendiri cukup makan pakai dulu baru ajak anak dara orang keluar date okay. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 Orang kata duit tak boleh beli cinta. Tapi sedarlah korang bahawa tak ada duit jugak boleh menghancurkan first date yang indah. Lulz! Banyak lagi kesalahan sebenarnya. Next entry kita tulis 2 kesalahan perempuan semasa first date pulak okay. Jangan marah ar abam-abam macho sekalian. =D Till we meet again!


Thank you for reading.
Visit my Instagram via  http://instagram.com/lurve_aloevera

2 AKTIVITI HUJUNG MINGGU YANG BERMANFAAT

Assalamualaikum.           Untuk korang yang masih berstatus bujang, entry kali ni khas untuk korang. Heeee. Siapa yang weekend dia selalu...