Monday, 28 March 2016

LUAHAN PERASAAN

Assalamualaikum.

Sekarang ni dah jarang sangat nak update blog. Idea tu kekadang datang mencurah-curah rasanya, tapi macam-macam halangan pulak yang muncul. Hari tu konon susah nak update sebab laptop aku hang lah, wifi tak dapat connect lah. Pastu dah masuk semester baru, alasan lain pulak dicipta. Kuliah pack lah, assignment bertimbun-timbun, kerja lagi, komitmen kat soulmate lagi. Ececeh.

To be honest, aku mula-mula blogging ni dulu bukan sebab nak nama ke apa. Cuma sebab lecturer aku demand suruh student dia create website sebagai salah satu tugasan wajib untuk markah final exam. So at that moment pernah lah dia mention, kalau you all nak lebih advance dan mudah faham pasal website ni, kena explore benda baru. Contohnya ialah create satu account blog. Since aku ni mahasiswi yang cemerlang, cewwaaah. So dengan gigihnya aku explore benda alah blog ni. Aku sorang je lah yang ikut suggestion lecturer aku tu. Course mates aku yang lain tak buat pun. Cis! Dah habis semester tu baru aku tahu. 

Bila ingat balik mula-mula aku start blogging tu, alahai.. Rasanya pandai lagi bebudak high school update status kat Facebook. Lame giler. Penulisan pun entah apa-apa. Dan masa tu langsung tak berani nak curahkan idea. Takut orang kritik pun ada, takut orang mengata pun ada. So blog pertama yang jadi rujukan aku masa tu ialah blog Fatin Liyana. Dari awal entry dia sampai dia pregnant masa ni aku follow. So daripada penulisan dia lah aku rasa terinspirasi nak mencurah pendapat aku even kengkadang nampak cam cliche . Lol.

Lepas tu slow-slow aku explore pasal dunia blogging ni. Masa tu lah aku dah mula ada hobi baru, which is blog walking. Jadi melalui blog walking ni lah aku cari idea nak share entry apa. Pernah lah masa aku semester 3 bertanding untuk kerusi umum Majlis Perwakilan Pelajar UPM. So masa minggu berkempen tu, aku up lah menifesto pencapaian segala benda kat blog. Nampak macam poyo jer masa tu. Pastu confident jer share kat group-group facebook kononnya nak meraih undi. Haaa, apa lagi. Mantan-mantan MPP semua bash aku lah reramai kat ruangan comment. First time aku mental breakdown sepanjang involve dalam dunia blog ni. Lama jugak aku stop menulis. Fortunately ada senior aku ni bagi semangat dan pandangan yang membina tentang blog aku. Sejak hari tu aku lagi bertambah berani nak update blog tanpa pedulikan apa orang nak kata. Cewaaah!

 Aku create blog masa semester 1 buat degree. Dan sekarang dah masuk semester 6. Kejap jer masa berlalu. Bila tengok balik entry-entry yang aku pernah tulis, jarang aku share luahan perasaan atau penulisan alar-alar diary of the day gitew. Rasa nak share tu ada, tapi bila fikir balik macam tak bagi manfaat jer kat orang lain. Ceh! Ajet-ajet cam followers juta-juta jer. kahkahkah...

Hari ni terdetik rasa nak buat entry luahan perasaan. Stress mungkin? Dengan kuliah yang pack, assignment bersusun-susun, Final Year Project lagi, jadi kaunselor pelatih kat klinik Cure and Care dengan penagih dadah, nak cari klien untuk kaunseling kerjaya dan kaunseling kelompok, test dan exam, seminggu 3 kali mengajar Bahasa Mandarin private lagi, nak follow up sesi kaunseling kelompok dengan moderator lagi. Itu tak termasuk komitmen pada family, bff, soulmate and my pet. Kalau check planner aku, tak ada hari yang kosong tanpa aktiviti. Exhausted. Kadang penat sangat sampai balik jer kolej hari-hari menangis diam-diam. Hahaaa, diam-diamlah nanti room mate dengar terkejut pulak tengok aku nangis tiba-tiba kan. Kikiki.. Acah-acah iron woman gitew. =P

Sejak-sejak sibuk dengan study dan kerja part time ni, aku dapat rasa circle of life aku makin hari makin mengecil. Facebook pun update kalau ada entry baru jer kat blog. Nak reply whatsaap kawan-kawan lama pun tak sempat. Nak tanya kabar cikgu-cikgu kat sekolah lama pun tak tercuri masanya. Banyak jer keluhan yang aku dapat mengatakan aku ni selfish, sombong atau anti social sebab aku selalu reject invitation kengkawan ajak untuk keluar hangout lepak2 dan termasuklah family sendiri suruh balik rumah terpaksa bagi alasan yang sama iaitu busy. Hari demi hari, berlalu tanpa aku sedar. How I wish there's someone who can understand me and ask me "how's your day......." *sigh =(

Sesudah solat subuh, mengaji, breakfast, kemas bilik, terus rushing redah jammed ke kuliah dan amali. Ada gap sejam dua pun terkejar-kejar pergi lunch, refill minyak, solat. Then sambung kuliah. Petang pulak buat sesi kaunseling dengan moderator, penagih, student. Nak bayar wifi, service motor, bayar insurance, speed reading, buat assignment pun terkejar-kejar. 5 hari berlalu macam tu. Sabtu pulak rutinnya dari pagi sampai malam sibuk dengan kerjaya sampingan aku sebagai Mandarin Tutor. nak buat modul Bahasa Mandarin lagi, cari alat bantu mengajar, then rushing ke teaching location. Ahad lah baru nak hadap assingment, draft klien, planner, cari idea untuk FYP, call parent tanya kabar, reply mesej-mesej tergendala, update group whatsapp, teman soulmate and bff keluar semua. 

Kadang rasa banyak sangat komitmen kena pegang. Komitmen sebagai hamba Dia, sebagai anak, sebagai student universiti, sebagai kaunselor pelatih, sebagai Mandarin Tutor, sebagai blogger, sebagai soulmate dan sebagai kawan. Skop yang luas untuk diberi perhatian sampai terlepas pandang banyak benda. Bila badan terlampau penat dan banyak benda dipendam, i ended up blackout last two weeks ago. Sabtu balik Pahang visit family, Isnin balik KL semula. Selasa keluar kolej 8am dan balik 11.30pm . The next morning aku jatuh sakit. Seminggu aku demam, selsesa, sakit tekak, batuk, dehydration, dan 3 hari berturut-turut kena asthma attacked. Sampai jer pusat kesihatan doktor bagi oxygen. 

I promised myself lepas ni nak jaga makan, minum dan tidur dengan baik. Stress management, conflict management, self management semua nak improve. Sejak sakit tu aku banyak curi masa untuk diri sendiri rehat, bersenam, bergaul sengan orang-orang yang positif, buat hobi aku, banyakkan speed reading supaya aku still on the path. As for me, kalau aku penat sangat i tend to become demotivated and macam-macam conflict muncul. Konflik identiti, konflik lifestyle, konflik peranan, konflik hati. Alhamdulillah so far i can manage them well.

Dah 3rd year pun buat degree. Sekarang umur pun dah 22. Ujian dan komitmen aku ni tak lah seberat mana jika nak dibandingkan orang lain kat luar sana yang dah berkerjaya, berumah tangga dan berkeluarga. Ceh! Dah kenapa emosional lebih hari ni? Toddles.

Terima Kasih.

Tuesday, 22 March 2016

ESCAPISM WITH BFF AT ECO MAJESTIC SEMENYIH 2016

Assalamualaikum.

Okay hye! Lama tak update blog, so entry kali ni just nak throwback siket. Guest what? Hari tu BF aku bawak jenjalan kat Eco Majestic Park. Tak lah jauh mana untuk aku yang stay kat Serdang ni kan, Semenyih tu jer.. Rempit dalam 30minit dah sampai. Phew..Phew! Like seriously dalam banyak-banyak tempat aku jimba dengan dia, rasanya kat Eco Majestic Park ni lah paling best. Masuk dah lah percuma, then dalam tu dah allocate siap-siap negara-negara yang bakal kita travel sepanjang perjalanan dalam park tu. 

Haaa, untuk orang yang tak pernah travel ke luar negara macam aku ni memang excited nya tak boleh nak gambarkan macam mana. Lagi-lagi bila acah-acah travel tu dengan BFF sendiri. Melayan kepala masuk air macam aku ni jap nak guling atas rumput lah bergambar, jap nak nyorok dalam rimbunan bunga matahari lah, hah. She's the best person yang boleh ajak buat kerja tak malu macam tu. =D


MAIN ENTRANCE

lurvealoevera.blogspot.com

Haaaa, sebelum masuk nak amik-amik gambar tu, kena masuk sini dulu untuk registration. Kaunter dia bukak banyak jugaklah and pengunjung yang datang masa tu ramai jangan cakap. Nak-nak masa aku gi tu 2 hari sebelum last day. Mana tak ramainya, hari tu Sabtu so mesti parents atau lovers akan datang sini untuk beriadah kan. Free pulak tu. =D

lurvealoevera.blogspot.com

Caaaa... Caaaa! Kami dah daftar dan dapat tag untuk masuk. Kena pakai tau tag ni sebab sebelum masuk park tu nanti akan ada orang yang check pergelangan tangan kita. Kalau tak buat malu jer pakai lelawa tapi kena halau keluar dengan guard. Muahehehe....

lurvealoevera.blogspot.com

Weeeee! Inilah benda pertama yang weolls jumpa masa masuk dalam park tu. Kan aku dah kata tadi kat sini macam-macam tempat boleh travel tanpa perlu naik flight. Kahkahkah... So signboard ni dah nyatakan yang percutian kami akan ke London, Shanghai, Paris dan Amsterdam . Actually nama jer tempat pertama yang kami jumpa, tapi gambar ni adalah the last picture we took sebab nak gili-gilir tunggu orang amik gambar baru nak tiba turn aku. Fuhh! Baik aku tak yah buang masa pi jenjalan dulu. Sebelum keluar tu mintak lah tolong sorang brother ni amikkan gambar, and too bad... Dia tak tap kat screen phone aku before snap. Tu yang hasilnya lighting tak berapa nak cun, tambah pulak time tu awan dah start mendung. 


LONDON

So, our first destination was London. London ni macam biasa lah, banyak monumen-monumen Inggeris alar-alar Frozen Let It Go bebudak kecik selalu nyanyi tu. Cuma aku rasa tak cukup real lah sebab dia tak letak snow, ahli sihir terbang-terbang macam dalam citer Harry Potter tu untuk kasi nampak lagi real gitew. Lol! 

lurvealoevera.blogspot.com


lurvealoevera.blogspot.com


Ececeh! Sweet tak bergambar atas buaian dengan BFF? Sape bawang merah sape bawang putih entah. =D So kat dalam menara tu adalah dalam 4 buah buaian untuk orang bergambar. Bila duduk jer situ dah rasa macam alar-alar princess sebab surrounding dia alar-alar garden gitew.
lurvealoevera.blogspot.com
Ni acah-acah rajin bukak buku nota depan rumah idaman. Yang uncle kat belakang tu arkitek aku lah kononnya. Kakahkahkah...Verangan jap ada white house sendiri. =P

lurvealoevera.blogspot.com

Dalam gambar ni jer kau tengok kami duduk camni... Gambar-gambar lain siap berguling-guling atas rumput. Pastu tetiba pandang kiri kanan orang lain pulak ikut perangai masuk air kita orang. Kahkahkah.. Mat salleh boleh lah sidai lelama kat tempat panas ni. Kalau kita Malaysian ni, 10 minit amik gambar tu pun dah cair make up. Sengal!

lurvealoevera.blogspot.com
Antara paling aku suka ialah pondok telefon ni lah. Teringat masa zaman kecik-kecik dulu tengok citer Harry Potter masuk kementerian guna pondok telefon as lift. Haaahaaa. Apa-apa pun merasa lah aku masuk royal public phone ni walaupun fake kan. =P



PARIS

lurvealoevera.blogspot.com
Next, kami ke Paris dulu sebab Shang Hai crowded nya nak berenafas pun tak boleh. Haaa, amacam? Ni bukan basikal milik Dato' Vida Qu Puteh yea even though warna dia pinky gini. Heaaa, nasib baiklah pihak penganjur ni ada akal pi pasak basikal ni supaya tak bergerak. Kalau tak, masa tu bukan lagi setakat bergambar. Mungkin aku dah kayuh seluruh park tu dengan basikal pink ni sebab malas nak berjalan kaki. Kikiki... Masa nak bergambar kat basikal ni pun orang beratur amik turn ramai giler. Semua duk pandang kita sampaikan nak possing lebih-lebih pun segan. Eceh! Dia orang pandang aku ke pandang basikal sebenarnya? =P

lurvealoevera.blogspot.com
Dah sampai Paris tak sah lah kan tak bergambar kat Eifell Tower ni... Haaa, kau nampak orang crowded macam mana? Siap ada masa tu sorang lady ni pakainya dah cantik alar-alar princess pastu yang lagi selamber bila dia golek atas tanah semata-mata nak amik gambar kawan dia kat tower ni. Teknik photography apakah itu aku pulak curious. =O

lurvealoevera.blogspot.com

Disebabkan rimbunan bunga tulip ramai orang, maka amik jelah gambar posing macam ni kat grass 
field ni. 

lurvealoevera.blogspot.com



 AMSTERDAM

lurvealoevera.blogspot.com
Dah sampai Amsterdam tak sah lah kan tak bergambar kat kincir aingin ni? Haaa, cantik sangat view dia kat tepi tasik macam ni. Ni pun bukan hak milik Qu Puteh yea walaupun dia jugak sama seperti basikal tadi berwarna pink. Kikiki..... 

lurvealoevera.blogspot.com
Disebabkan keliling kincir ni ramai orang, terpaksa lah kami berdua gilir-gilir amik gambar kat path ni jer. Acah-acah macam candid pulak. Hahaaa. Kat sini dah start panas terik. So memang tak boleh lelama.

lurvealoevera.blogspot.com
Okay, yang ini dah on the way nak ke Shang Hai, our last destination. Panas terik dahaga penatnya jangan cakap, kurang semangat nak bergambar. Dah lah setiap inci tempat cantik ramai orang berkumpul. Sekali imbas nampak macam kat floria Putrajaya .

lurvealoevera.blogspot.com
Kat sini sunflower dia rimbun sangat. Actually pengunjung tak dibenarkan bergambar kat dalam rimbunan bungan matahari ni, sebab nanti kena halau. Tapi species degil macam kami ni, agak-agak line clear sebelah bunga matahari pun nak bergambar kan. Hikhikhik...


SHANG HAI

lurvealoevera.blogspot.com

Actually in Shang Hai korang akan nampak ada satu jambatan ni penuh dengan love lock. Well, siapa yang rajin tengok citer Korea dia tahu lah love lock tu natang apa. Kah! Since seluruh jambatan tu dah crowded dengan mangga cinta tu, so kami tak singgah lelama lah kat situ. Dah lah panas kan. Phew-phew. Besides love lock bridge tu, kat Shang Hai ni korang akan nampak obviously lah dengan tanglung bergayut sana sini. And akan ada lah pondok-pondok yang reka bentuk dia nak melambangkan negara China. 

But too bad, kat sini pengunjung damn crowded. Aku teringin giler nak bergambar kat meja teh dengan beca (aku pun tak sure tu beca atau tandu) macam zaman gundik-gundik Maharaja China tu dulu, tapi mengenangkan kami pun dah haus dan penat berjalan dengan cuaca nya yang damn hot, terpaksalah batalkan niat untuk verangan duk atas tandu tu. So I ended up mampu bergambar dengan tanglung ni ajelah. Zzzzzz... Such a waste rasa tak dapat nak posing kat Shang Hai lelama.

lurvealoevera.blogspot.com

Dah penat berjalan, kengkonon nak hiruplah secawan Latte kan. BFF aku pun gigihlah beratur gi beli. Alih-alih dengan cup macam air teh o ais pasar malam tu jer, dah lah cup tak ada sticker kedai, tut-tut RM10 secawan. Dahaga punya pasal beli jugaklah air ni. GGggrrrr! Sabar jelah. =="


lurvealoevera.blogspot.com
So the story ends here. Dear BFF, terima kasih lah sebab sangup layan kerenah aku yang suka amik gambar, guling sana, posing sini. Kalau orang lain lama dah buat muka annoying kat aku. Dia jelah dulu, kini dan selamanya yang tahan. Cia..Cia..Ciaa... May our friendship last till jannah okay. Dah kawen jangan pinggirkan aku sudah lah. Kikikiki......



Thank you for reading.
Visit my Instagram via http://instagram.com/lurve_aloevera

2 AKTIVITI HUJUNG MINGGU YANG BERMANFAAT

Assalamualaikum.           Untuk korang yang masih berstatus bujang, entry kali ni khas untuk korang. Heeee. Siapa yang weekend dia selalu...