Thursday, 26 May 2016

TIPS MEMAHAMI PASANGAN- KETAHUI 6 GAYA BERCINTA

Assalamualaikum.

Bercinta, ramai orang pernah melaluinya. Tapi sejauh mana kita kenal gaya bercinta diri sendiri dan pasangan kita? Kat dalam dunia ni tak ada pasangan yang ragamnya 100% sama dengan orang lain. Ada yang jenis sweet siap hantar cupcake love love sebagai tanda appreciation pasangan dia, ada yang jenis sanggup susah senang sama-sama demi pasangan dia, and ada pulak yang bertahun-tahun berkawan rapat tapi at the end kahwin dengan kawan baik tu jugak. Menarik bukan? Well, Well.. Well.. Today I nak share siket tentang 6 gaya bercinta. Actually benda ni bukanlah benda yang baru sebenarnya sebab kalau dalam bidang kaunseling dan psikologi ni, gaya bercinta ni adalah perkara biasa yang sering dibincangkan dan dijadikan topik dalam penulisan ilmiah. Ramai orang tak tahu kan? Sebenarnya bercinta ni ada pattern dia sendiri taw. Apa maksudnya? Haaa, Jom kita tengok. =D

1. KEPUNYAAN
                  Gaya ini merujuk kepada pasangan yang memiliki sifat cemburu dan mementingkan rasa ingin bersama setiap masa, tak suka kepada perpisahan dan setiap aktiviti mahu dilakukan bersama. Haaa, pernah jumpa tak baik dalam dunia nyata ke, drama atau novel ke, pasangan yang orang kata macam belangkas? Pergi mana-mana asyik berkepit berdua jer. Nampak macam sweet bukan? Tapi ketahuilah, kadang-kadang individu macam ni boleh jadi beban pada pasangan dia tau sebab dia seorang yang mementingkan keperluan diri sendiri.

            Bukan tu jer, pasangan yang gaya bercinta dia kepunyaan ni, dia ada tendency untuk mengawal dan mengongkong pasangan dia. Setiap masa nak kena update and report kat si dia ke mana you pergi, dengan siapa you bersosial, apa you buat and so on. Siap kena hantar location, gambar dan video call lagi sebagai bukti pasangan dia tak menipu. Ahaaa, benda ni akan nampak sweet untuk pasangan yang dah berkahwin. Tapi yang belum berkahwin ni? Untuk apa si dia berkelakuan sedemikian?

                   So menurut pembacaan tambahan aku, pasangan macam ni adalah pasangan yang banyak menuntut dan dia rasa insecure dengan pasangan sendiri. Mungkin pasangan dia handsome sangat atau cantik sangat ke, mungkin itu cinta pertama dia ke, atau mungkin dia dah terlampau sayang kat pasangan dia ke. Memiliki dan ingin merasa dimiliki itu fitrah kita sebagai manusia, tapi bila perasaan takut rasa kehilangan tu datang secara berlebihan, kita sebenarnya akan break kepercayaan yang sepatutnya ada dalam sesuatu perhubungan. So tuan-tuan dan puan-puan yang bersifat kepunyaan terlalu tinggi sekalian, sila berpijak di bumi yang nyata bahawasanya hidup ini bukan sekadar komitment dengan pasangan semata-mata. Setiap orang perlu sediakan quality time untuk diri sendiri sebenarnya. Pasangan you tu pun ada tanggungjawab pada kerjaya, matlamat hidup, kawan dan family jugak. Bukan nak fokus kat kau sorang jer. Tahu lah sayang tapi jangan sampai mengongkong. 



2. PENGORBANAN
                    Pernah dengar tak ada orang sangup ikat perut semata-mata nak bagi pasangan dia pinjam duit sebab pasangan dia tengah kesusahan? Atau ada yang sanggup serahkan dara dia sebab pasangan dia mintak buktikan cinta mereka? Haaaa, ini bahayanya individu yang mengamalkan gaya percintaan pengorbanan. 

                     Gaya pengorbanan merujuk kepada mereka yang sanggup ketepikan kepentingan diri demi nak menyenangkan hati pasangan sendiri. Tapi kelebihan pada orang yang bersifat pengorbanan tinggi ni ialah dia suka membantu dan pemaaf dalam perhubungan. Kalau bergaduh tu dia lah orang yang akan mengalah dan pujuk pasangan untuk berbaik. Gaya bercinta ini terlalu ekstrim sampai boleh menyebabkan individu terlalu penyayang terhadap objek yang dicintainya. Perngorbanan ini menyebabkan pemikirannya terbeban sebab dia tak sampai hati nak hampakan permintaan pasangan atau membiarkan hubungan percintaan mereka tu berakhir dengan sia-sia. 

                     Selain tu, pengamal gaya bercinta jenis ini juga dikatakan boleh memberikan cinta dan kasih sayang dengan rela hati tanpa sebarang syarat pada pasangannya dan sanggup melakukan apa sahaja asalkan orang yang mereka cintai itu bahagia dan selesa, Yang ini pun spesis takut rasa kehilangan yang tinggi that's why dia jenis tak berkira sangat. Tapi bagusnya pasangan jenis pengorbanan tingi ni adalah sifat dia orang tu tulen dan kita boleh merasai keikhlasan mereka dalam memberi komitmen pada love ship tu. Bukan tu jer, ada yang bahkan sangup mengenepikan cita-cita ataupun kehendak dirinya sendiri asalkan pasangan mereka berjaya mendapatkan apa yang mereka kehendakinya. 

                  Contoh mudah kan, mungkin u dapat offer kerja kat London dengan gaji yang lumayan. But suddenly your BAE pujuk supaya jangan pergi sebab takut one day kat sana ada mat salleh pikat you and u berubah hati. So kalau u jenis pengorbanan yang tinggi, demi menyenangkan hati pasangan dan tak nak gaduh merajuk lelama, you pun mengalah dan lupakan offer tersebut. Walhal you tahu itulah peluang yang you idam-idamkan selama ni. See? Kalau kita sedar pasangan kita jenis kepunyaan yang tinggi, suka menuntut dan mengongkong dan dalam masa yang sama kita pulak pengorbanannya yang tinggi, ada 2 hipotesis kat sini. Pertama, mungkin perhubungan kita tu akan harmoni sebab saling melengkapi. Kedua, takut-takut satu saat bila orang yang pengorbanannya tingi ni rasa tidak dihargai atau rasa dipergunakan, dia akan tinggalkan pasangan dia yang bersikap menuntut tu secara tiba-tiba. See? 



3. PERSAHABATAN
                  Dah nama pun gaya persahabatan kan? So kalau nak approach orang macam ni kau kena berkawan dengan dia dulu. Orang macam ni cinta pada pasangannya tidak datang mendadak, tapi slow and steady jer perasaan tu timbul secara perlahan-lahan. Sebab tu lah bila dia dah berkawan lama dengan member (berlainan jantina okeh.. -__-..) ni tetiba rasa cemburu lah, atau gurau kasar siket dia sensitif ker.. Sebelum ni kawan dah lama tak pulak macam tu. Pastu suddenly nak touching-toching dah kenapa kan? Haaa, nak tahu? Kadang-kadang orang yang gaya percintaan persahabatan ni dia tak sedar pun yang mereka sudah lama dalam percintaan. 

                   Selalunya orang yang memiliki gaya ini akan mempunyai minat yang sama dengan pasangan dia. Haaa, kau ingat senang nak approach si dia yang jenis persahabatan tinggi? Dia orang ni akan make sure antara korang berdua ada titik keserasian sebelum boleh terima korang sebagai kawan. Mereka juga berkeupayaan untuk menyintai seseorang yang dikenali secara mendalam dalam jangka masa yang panjang taw. Yang macam ni pulak kebanyakkannya adalah setia dan sempoi-sempoi jer kalau dating. Orang falsafah kata kemanisan dalam sesebuah perkahwinan tu bukan letaknya pada perasaan cinta semata-mata, tapi jugak bergantung pada sedalam mana nilai persahabatan antara mereka. Haaa, ahli falsafah tu aku lah tu. Cia...Cia..Cia... 



4. ROMANTIK
                   Pakar psikologi kata gaya percintaan romantik ni merujuk kepada cinta yang wujud hasil daripada tarikan fizikal yang sangat kuat pada pertemuan pertama pada seseorang. Haa, tak kesah lah kau pandang dia menawan ke, handsome bergaya ke, tinggi angun ke. Cantik itu subjektif, so anything yang kau rasa itu adalah daya tarikan yang ada pada dia dan kau suka. So orang-orang yang romantik ni mementingkan penyatuan dan perpaduan dalam hubungan cinta. Mereka ini seboleh-bolehnya ingin satu identiti dengan pasangannya, 

                   Contohnya keluar date nak pakai baju tema warna yang sama. Kalau boleh makan pun nak kongsi sepinggan, air nak kongsi secawan. Yang menampakkan sesuatu tu macam sweet bagi dia orang, kesah apa orang memandang tu nak kata apa kan. Jadi selalunya tarikan sosial yang menyebabkan pengamal gaya ini tertarik untuk membentuk hubungan. Mereka memandang pasangan sebagai sesuatu yang sangat tinggi nilainya. Yang paling common kita dengar bila pasangan bagi hadiah bunga lah, pi candle light dinner lah, pagi-pagi ada wish "Good Morning" bagai. Since dia orang rasa pasangan tu sesuatu yang berharga buat dia orang, that's why ada jer surprises and unpredictable event happen. Gegirl kat luar sana kebanykan memang mengidam-idamkan lelaki macam ni. Sebab menampakkan kononnya pasangan tu punya tanda penghargaan tinggilah pada orang yang dia cintai gitew. 



5. LOGIKAL
                      PEREMPUAN:  "Aku kalau nak cari pasangan, aku nak yang kulit sawo matang, tak merokok, pandai jaga hati, pakai kereta Honda, ekonomi stabil, hafaz paling kurang 5 surah panjang, duk dekat area rumah aku, lepastu....bla..bla...bla...."

                     LELAKI: "Aku kalau nak cari pasangan, aku nak cari yang educated jer. Pandai masak, hormat orang tua, rajin cari duit, lemah-lembut, pandai bergaya, then, bla...bla...bla..."

                      Pernah dengar tak orang cakap macam ni? Nampak macam demand kan? Macamlah yang bercakap tu sempurna sangat. Haaa, . Secara ilmiah nnya, orang macam ni dikatakan pengamal gaya bercinta logikal. Maksudnya, dia tidak sembarangan menerima someone untuk dijadikan pasangan dia unless orang tu betul-betul qualified dan fit dengan criteria yang dia cari. Wohooo, dah macam nak apply kerja pulak kan? =P Orang macam ni dikatakan terlibat secara aktif dalam mencari pasangan yang terbaik untuknya. So dalam diam, dia akan menetapkan ciri-ciri khusus dan cuba mencari pasangan yang sesuai dengan atau mengikut ciri-ciri khusus tersenarai. Contohnya macam dialog kat atas tu lah. Once pasangan yang sesuai dah ditemui, sebarang kemungkinan untuk bersama selalunya akan dibuat pertimbangan terlebih dahulu. Pengamal gaya ini jugak menanguh hubungan cintanya sehingga mereka betul-betul merasakan individu yang ditemui tu boleh memenuhi kriteria yang dia tetapkan.
   
                   Selalunya orang yang logikal tinggi ni expectation dia jugak tinggi. Tipulah kan kalau korang kata korang tak tetapkan apa-apa kriteria sebelum mencari pasangan. Kalau bukan aspek fizikal pun, korang mesti kata nak cari pasangan yang baik lah, yang pandai jaga hati lah, yang tahu menghargailah. Jadi benda ni normal sebenarnya. Cuma beza kat sini ialah sebanyak mana kriteria yang anda tetapkan dalam memilih pasangan. Semakin banyak kriteria, maka semakin tinggilah logikal anda. So tepuk dada tanya iman. Nak cari yang serba-serbi sempurna kena cermin dulu lah diri tu layak ke tidak kan. =)



6. PERMAINAN
                        "BEHIND EVERY BAD BITCH IS A SWEET GIRL WHO GOT TIRED OF EVERYONE'S BULLSHIT."

                            Play girl play boy ni benda biasa lah kita dengar kan. Sekali pasang 5 6 orang. Tapi kenapa ada gaya percintaan macam ni? Haaa, sebenarnya mereka cuba mengurangkan tahap pergantungan dan tanggungjawabnya pada pasangan. Maksudnya dia orang nak bercinta, tapi dalam masa yang sama tak nak terikat dengan apa-apa komitmen dalam perhubungan tu. And ada certain case untuk orang macam ni ialah dia cepat bosan dengan kerenah orang setiap hari. Lagi-lagi kalau pasangan tu jenis banyak menuntut dan banyak ragam. Normally bila sebut pasangan tengah bercinta ni, mestilah nak sentiasa keep in touch, jumpa, bagi hadiah sebagai penghargaan pada pasangan and so on, bercakap heart to heart. So kalau jenis yang permainan tinggi ni, dia orang bukan setakat tak serius dalam bercinta dan tidak mendalam perasaan cintanya, sebaliknya mereka suka memainkan perasaan ataupun mebiarkan pasangannya tertanya-tanya apakah perasaan mereka sebenranya dan berapa dalamkah penglibatan cinta mereka .

                             Ramai yang mengimpikan untuk mebina kehidupan untuk sehidup semati susah senang dengan perasaan ,betul? Tapi sayangnya kalau pasangan korang tu mengamalkan gaya bercinta permainan yang tinggi, mereka tidak mempunyai rancangan jangka panjang dalam hubungan cinta, lebih suka membuat hubungan secara mendadak dan tidak teratur. Mereka jarang sekali mesra terutama daripada segi emosi dengan pasangan. Ini disebabkan mereka lebih suka bebas dan tidak mahu kebebasan mereka digangu oleh sesiapa pun termasuklah pasangan sendiri. 

                         Tak semua orang lah macam ni. Actually banyak faktor yang menjadikan mereka ni player sebenarnya. Kalau kita teroka betul-betul kisah silam dia, mungkin si dia satu ketika dahulu seorang yang setia pada pasangannya kemudian dikecewakan dengan sangat teruk. Ataupun kat rumah ada konflik dengan family, mak ayah cerai berai ke dan menyebabkan dia orang terabai dan kurang kasih sayang di situ, maka minda bawah sedar dia dah absorb benda-benda negatif di mana kepercayaan, kesetiaan dan kasih sayang tu perkara yang tidak kekal lama. Siapa tahu kan? So sebelum kita menghukum dia, apa kata kita cuba faham dia terlebih dahulu. =)



KESIMPULAN

Haa, amacam? Kalau korang nak tahu lebih lanjut gaya bercinta mana satu yang paling dominan dalam diri korang, boleh lah jumpa mana-mana kaunselor berdaftar untuk buat ujian psikologi INVENTORI GAYA BERCINTA. Daripada skor yang korang dapat tu nanti kaunselor yang mengendalikan tu akan buat interpretasi dengan maklumat diri korang. Sebagai penutupnya, setiap manusia itu berbeza. Pengalaman akan mengajar kita erti kematangan dan tahu erti kasih sayang.Sebelum nak mencari pasangan tu, faham dulu diri sendiri macam mana. 


P/S: Entry ni ditulis berdasarkan pembacaan dan pengalaman peribadi aku 10 kali putus cinta okay. So hopefully membantu lah siket you all untuk lebih faham kenapa pasangan korang macm itu macam ini. Okay bye! =D

2 AKTIVITI HUJUNG MINGGU YANG BERMANFAAT

Assalamualaikum.           Untuk korang yang masih berstatus bujang, entry kali ni khas untuk korang. Heeee. Siapa yang weekend dia selalu...