Posts

Showing posts from June, 2016

3 TIPS MENGHADAPI PEPERIKSAAN UNTUK ORANG YANG STUDY LAST MINIT

Image
Assalamualaikum.

Hi. Entry kali ni bukanlah nak bagitahu satu dunia betapa berkesannya kaedah yang aku guna untuk persediaan mana-mana exam. Tak pernah 4 flat pun. Cuma nak sharing siket untuk mereka-mereka yang dah buntu tak tahu kaedah apa lagi nak guna untuk study kan. Daripada korang stress-stress fikir kesudahan yang belum pasti tu, baiklah tukar gaya belajar korang tu. So meh aku share 3 tips yang sememangnya dari zaman sekolah rendah sampailah buat degree ni tak pernah aku tak apply. And alhamdulillah, result aku dapat pun tak lah corot mana. Cukuplah untuk korang nak cari inspirasi apa nak goreng masa nak jawab paper tu nanti. Especially part subjektif (esei) tu lah. Cia...cia..cia...

TIPS PERTAMA: SPEED READING Kalau kau jenis macam aku yang seminggu lagi nak exam baru menggigil nak pinjam nota kawan nak cari semua buku, haaa...Elok baca apa aku nak tulis ni. Ni aku nak pesan. Kalau kau jenis yang suka sangat membaca, mata tu boleh tahan 5 6 jam duk membaca buku sahaja, silaka…