AIR TERJUN SUNGAI TUA, ULU YAM

Assalamualaikum.

Tak sangka Selangor ni banyak air terjun yang boleh kita explore rupanya. Sungai Tua ni antara air terjun yang ada di dalam Taman Eko Rimba, Taman negeri selangor ni. And dekat Sungai Tua ni ada 3 check point yang menjadi tumpuan pengunjung.

lurvealoevera.blogspot.com

lurvealoevera.blogspot.com

Tiket masuk ke dalam kawasan air terjun ni adalah RM1 untuk dewasa. So daripada main entrance, boleh nampak jambatan gantung comel ni sebelum bermula misi mencari port untuk mandi manda.

lurvealoevera.blogspot.com

Macam biasa kalau masuk area depan-depan main entrance mesti ramai crowded nak mandi pun segan. Jadi after 10 munits berjalan sampai dalam-dalam siket, kami jumpa lah kawasan air terjun yang dalam siket and tak ramai orang. Baru feel kan nak mandi sungai. Cetek-cetek buat apa dah macam lopak air je. Hahaha.

Actually memang dah nampak pun signboard dilarang membakar. Haha, tapi apakan daya banyak nyamuk uih. Lagipun air dia sumpah sejuk giler, jadi tujuan unggun api ni kami buat supaya nak reheat badan lepas mandi lah kononnya. Hehehe... 

lurvealoevera.blogspot.com

lurvealoevera.blogspot.com

Port ni aku suka sebab banyak batu-batu besar then air dia deras giler. And the best part is, kalau duduk berendam dalam ni jap lagi banyak anak-anak ikan datang gigit-gigit badan kita. Pastu i siap bawak bekal roti lagi bagi ikan makan. Bila anak-anak ikan gigit kaki tu macam geli-geli, best!

lurvealoevera.blogspot.com

Untuk facilities pulak, to be honest tempat ni kena banyak sabar lah. Haha. Nak tukar baju ke buang air ke pepandailah cari port. Surau ada, cuma surau dan bilik wuduk dia open siket and untuk perempuan tukar baju tu suruhlah saper-saper tolong cover kan. =D Kalau korang mandi kat area-area main entrance adalah provide meja, kerusi, tong sampah, dan pondok. Kalau dah hujung-hujung hutan macam kami ni, jangan buat kotor tempat sudahlah.

lurvealoevera.blogspot.com

After 2 jam setengah punya short jungle trekking, picnic, buat unggun api, mandi-manda dan bergambar macam-macam gaya, maka tamatlah our short vacation kali ni. So untuk you all yang nak datang ke sini, standby lah makanan banyak-banyak sebab kat sini tak ada stall jual air dan makanan pun. Nak beli semua luar pagar ada jual. This ice cream pun i beli lepas keluar pagar. 

Nah review lain untuk air terjun sungai tua ni yang you guys boleh survey: madudankaya.blogspot.com & unitesahaje.blogspot.com




Thank you for reading.
View my instagram via http://instagram.com/lurve_aloevera

Comments

  1. Seberang jambatan gantung tu ada camp site.. Di situ saya jumpa first love saya.. Mei 2005..

    ReplyDelete
  2. I see,sweetnya... Semoga berkekalan yea ..

    ReplyDelete

Post a comment

Discover more

CANTIKNYA GELANG MUTIARA SABAH!

PUSAT REKREASI AIR WETLAND, PUTRAJAYA

GUNA ALOEVERA GEL SEBAGAI MOISTURIZER

NAK BERGAYA, TAPI MALAS NAK BAWAK HANDBAG

BELAJAR SAMBIL KERJA PART TIME